Van der Staaij over aangenomen ‘coronapaspoort’: “Glibberig pad”

Tijdens het 27ste plenaire debat over de coronacrisis uitte Kees van der Staaij, lijsttrekker van de SGP, zijn zorgen over een mogelijk ‘coronapaspoort’. ”Naar ons gevoel gaan we daarmee een glibberig pad op.” Ook ziet hij dat kortdurende maatregelen niet langer kortdurend zijn. Hij vraagt zich af of de samenleving nog wel vrij toegankelijk blijft met de ideeën die het kabinet aandraagt in de bestrijding van het coronavirus.

Biddag
Een passende opening was het zeker van Van der Staaij. Gisteren was het biddag en hij nam bewust de tijd om hierbij stil te staan. ”En ik wil ook tegen de bewindslieden en de collega’s zeggen, weet dat velen ook vandaag om wijsheid voor allen die verantwoordelijkheid dragen in de bestrijding van het coronavirus bidden.”

De eerste vraag die Van der Staaij opwerpt is of we niet moeten gaan nadenken of we misschien wel langer met het coronavirus moeten leven dan misschien verwacht. Hij geeft aan dat deze mogelijke verandering van perspectief ook effect zal moeten hebben op de maatregelen. De proportionaliteit komt in een ander licht te staan, zo stelt hij.

‘Coronapaspoort’
Van der Staaij deelt vervolgens zijn zorgen over het ‘coronapaspoort’. Het zou een tijdelijke maatregel moeten zijn, maar Van der Staaij vraagt zich af hoe tijdelijk dit is. “De avondklok was ook tijdelijk, maar werd met gemak al twee keer verlengd.” Van der Staaij vraagt zich af of de tijdelijkheid van een dergelijk paspoort kan worden gewaarborgd.

Na zijn zorgen over het ‘coronapaspoort’ te hebben gedeeld, vraagt Van der Staaij zich af in hoeverre de samenleving nog vrij toegankelijk blijft met toegangstesten en zelftesten als lange termijn oplossing. ”Ik begrijp dat het kabinet, wanneer het virus veel langer onder ons blijft, juist dan toegangstesten en zelftesten als oplossing ziet. Maar dan vraag ik me af, willen we leven in een wereld waarin de vrije toegang tot de samenleving wordt verbonden aan de voorwaarde dat je met een app moet aantonen dat je negatief getest bent of gevaccineerd?”

Visie
Van der Staaij is benieuwd naar de visie van het kabinet wat betreft het gebruik van een ‘coronapaspoort’ voor de lange termijn. “Elke technologische ontwikkeling is in principe eenrichtingsverkeer is. Besluiten worden te snel en te makkelijk genomen.”

Van der Staaij eindigt zijn bijdrage met ideeën om de huidige maatregelen iets aan te passen. Volgens het kabinet is er geen ruimte voor versoepeling, maar wel voor aanpassing. Een idee van dat Van der Staaij opwerpt is bijvoorbeeld het openen van non-food marktkramen.

Motie Jetten
De motie Jetten, waarin opgeroepen wordt om het coronapaspoort zo spoedig mogelijk in te voeren, is echter met een meerderheid van stemmen aangenomen.

Bekijk de volledige bijdrage van Van der Staaij hieronder:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen