Van der Staaij over Prinsjesdag 2021: “De verhoudingen zijn zoek”

Dinsdag vond de jaarlijkse Prinsjesdag die dinsdag plaats. Kees van der Staaij gaf op de website van de SGP een reactie op de dag. Hij had een duidelijke boodschap: “‘Demissionaire’ algemene politieke beschouwingen zijn even ongebruikelijk als ongemakkelijk, maar onvermijdelijk. Ik vind dat het de hoogste tijd is, zeker nu het kabinet steeds meer in staat van politieke ontbinding verkeert, dat alle hoofdrolspelers met gezwinde spoed constructieve stappen behoren te zetten. Mijn advies: niet afschieten, maar opschieten.”

Van der Staaij vertelde van mening te zijn dat de verhoudingen zoek zijn van hoe het geld uitgegeven wordt. Hij vindt de begrotingsplannen die het demissionaire kabinet heeft, scheef.

“De overheidsuitgaven zijn compleet scheefgegroeid. Niet alleen is de staatsschuld ongekend hoog, maar ook is er geen gezond evenwicht als je kijkt naar waar de regering de vele miljarden aan besteed. Bijna 7 miljard voor het klimaat, maar een karige 60 miljoen voor Defensie en voor het oplossen van de woningnood slechts 100 miljoen per jaar. De verhoudingen zijn zoek”, schrijft hij.

Vrijheid en veiligheid
“Je kan wel alles op alles zetten voor het klimaat, maar vrijheid en veiligheid zijn evenzéér wezenlijk voor burgers. Burgers hebben recht op een goede landsverdediging en de bescherming tegen geweld en criminaliteit. Nu is het beleid op het gebied van Defensie en politie en justitie toch een beetje een jojobeleid. Het zou goed zijn als daar nu ook eens structureel en substantieel bijgeplust wordt.”

Dat de economie groeit met 3,5%, maar dat een gemiddeld huishouden dat in de koopkracht niet merkt, noemt hij “wrang”. Hij besluit: “De kans is zelfs groot dat modale gezinnen achteruit boeren gezien de onverwacht en snel stijgende energienota.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen