Van zelfsabotage naar zelfsupport

Ik hoor het mijn kinderen nog zeggen. Dat ene zinnetje wat ze leerden te gebruiken om weerbaar te worden en hun grenzen aan te geven: “Stop hou op ik vind het niet meer leuk!”

Tekst: Jaap Boersema

Onlangs realiseerde ik mij dat ik dit zinnetje zelden toepas om mijzelf te corrigeren op negatieve gedachten, destructieve overtuigingen en/of klinkklare leugens. En ambitieuze ondernemers en pioniers die heel gepassioneerd op hun doel afstevenen zie ik hier veelvuldig in vastlopen. Zonde gewoon, omdat ze je weghouden om in alle vrijheid jezelf te zijn zodat je echt in je bestemming kunt ondernemen.

Zelfsabotage met negatieve zelfpraat
Toen ik een tijdje geleden deelnam aan een masterclass ervoer ik weer eens aan den lijve wat het effect is wanneer ik dergelijke overtuigingen hun gang laat gaan. Terwijl ik in een inspirerende en leerzame setting met andere ervaren en succesvolle ondernemers bezig ging met het bouwen aan de volgende fase van ons bedrijf, zat ik mijzelf in de weg met die kritische stem in mijzelf die herhaalde: ‘Dat kun jij niet Jaap. Jij hoort hier niet tussen. Doe maar normaal’’ en meer van dat soort zelfpraat. 

Monsters
Die stem ken ik maar al te goed. Meer dan mij lief is. Voor ik het weet verandert het in een ‘monsterlijke reus’ die in mijn nek hijgt en mij een kant op duwt ver weg bij Gods waarheid over jou. Een monster die zich soms zomaar uit het niets lijkt aan te dienen en ruimte krijgt door oude ervaringen en pijnlijke wonden, demonische grond krijgt en vliegensvlug zijn weg vindt in het neurologische wegenstelsel van ons brein. 

“Het kan zo in de weg zitten dat het je verlamt”

Ik ben zeker niet de enige met zo’n monster.  En ook al zou je misschien denken dat onafhankelijke en ogenschijnlijke succesvolle ondernemers daar geen last van hebben, ook bij hen zie ik zich manifesteren. Het kan je zo in de weg zitten dat het je verlamt, je (bedrijfs)groei stagneert, en je succes tegenhoudt.

Op die manier kan dat ‘monster’ dat in je nek hijgt jou er ervan weerhouden om te doen wat je écht zou willen en te gaan staan voor die keuzes waarvan je weet dat ze naar de weg van jouw bestemming leiden.

Ontmasker de leugen
Toen ik na die masterclass naar huis reed met een hoofd vol zelfkritiek, schoot mij ineens dat zinnetje van mijn kinderen weer te binnen: “stop hou op, ik vind het niet meer leuk”. 

Het hielp mij om dat ‘stemmetje’ met gezag toe te spreken, te corrigeren, en de leugen te ontmaskeren en te vervangen met woorden van waarheid over mijn leven. In plaats van in te stemmen en te capituleren en je daarmee te laten leiden door de pijnpunten uit je ziel waarmee de poorten voor demonische krachten kunnen worden opgezet, kun je er ook voor kiezen om met jouw geest de aanwezigheid van de hemel te zoeken. Zodra je met jouw geest connect met Gods Geest zet je de poorten open om Gods waarheid over jou binnen te laten en je ziel onder te besproeien met woorden van leven. Door jezelf zegenend en aanmoedigend toe te spreken stem je samen met de hemel, en breng je jouw geest in oversteenstemming met hemels gedachten over jou en je bedrijf.

Zelfsupport met wat liefde voor jezelf
Ook al herken je misschien best wel een kern van waarheid in die zelfkritiek, ik heb nog nooit iemand ontmoet die erdoor wordt opgebouwd. En wat mij ook opvalt is dat zo’n monster in een mum van tijd de leiding neemt over jou neemt en al die negatieve zelfpraat zich als onkruid in jou verspreid.

“Hierdoor verplaats jij jezelf naar een positie waarbij je weer in vrijheid kan kiezen”

Volgens mij is het daarom in eerste instantie de uitdaging om de negatieve cirkel te doorbreken met de keuze om een beetje lief te zijn voor jezelf. Zodat jij jouw innerlijke criticus recht in de ogen kunt kijken, hem een halt toeroept, vriendelijk bedankt voor zijn betrokkenheid en vervolgens duidelijk en beslist laat zien wie hier de leiding heeft. Hierdoor verplaats jij jezelf naar een positie waarin je weer in alle vrijheid kan kiezen, en jouw weg te vervolgen en al kauwend op de kritiek kunt overwegen met welke kern van waarheid jij je winst wilt doen, omdat het je helpt om nog scherper te luisteren naar een ‘zeker weten diep van binnen’ die samenvalt met Gods stem en jouw die je helpt om beslist en doelgericht vooral te doen wat jij heb te doen. 

Dit artikel is geschreven door Jaap Boersema van YouRoute. Klik hier als jij richting nodig hebt voor je bedrijf en gebruik wil maken van Jaap zijn diensten.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen