Vanaf woensdag gaan ramen op De Wallen weer open: Frits Rouvoet betreurt ‘heftige gevolgen’ voor veel vrouwen

Het kantoor van Frits Rouvoet zat in het afgelopen jaar vol met vrouwen die bezig waren met een traject om uit de prostitutie te stappen. Een groep was met de hulp van zijn stichting, Bright Fame, al ver op weg. Tot nu, omdat De Wallen morgen weer opengaan. “Velen worden nu weer teruggeworpen en zijn verplicht het werk weer te doen waar ze zoveel trauma’s aan overhielden.” Hij vertelt over de situatie op De Wallen én de uitweg die er nog kan zijn voor dames.

Voor de meeste vrouwen staat het er nu beroerd voor, zegt Rouvoet. “De schulden lopen op bij veel vrouwen en ze hebben eigenlijk geen andere keuze dan om door te gaan.” 

En dat, terwijl het ‘coronajaar’ zo goed uitpakte voor de meeste dames. “Er is natuurlijk een minderheid van de vrouwen die het jammer vonden dat ze niet konden werken en blij zijn dat ze weer mogen. Maar voor de meeste vrouwen was het stoppen een verademing.” Rouvoet kent de meeste vrouwen op de Wallen en hielp er in het afgelopen jaar zo’n 250.

“Veel vrouwen zeggen: ‘De lockdown heeft me stilgezet.’ Ze zijn gaan nadenken over hun verleden en over hun toekomst. Vaak was dat intens.”


“Veel vrouwen zeggen: ‘De lockdown heeft me stilgezet.’ Ze zijn gaan nadenken over hun verleden en over hun toekomst. Vaak was dat intens. Ze kregen depressies, paniekaanvallen, herbelevingen en nachtmerries. Maar veel vrouwen hebben doorgezet en hebben concrete plannen om de prostitutie uit te gaan.”

Maatregelen
Frits heeft gezien hoe alleen al dit jaar richting de tien vrouwen de prostitutie definitief konden verlaten en een grote groep leek hen in deze tijd te volgen. Maar de maatregelen van het kabinet dat De Wallen weer open mogen zetten hier in de meeste gevallen een streep door, vertelt Frits.

“De meeste dames hebben een huur van meer dan 1600 euro per maand. Met een uitkering red je dat niet. Sterker nog, een uitkering is niet eens toegestaan bij zo’n hoge huur. Sommige vrouwen werkten noodgedwongen al zwart – wat ik niet goed vind, maar wel begrijpelijk -, nu vervalt ook de TOZO-regeling. Dan kunnen ze niet meer voor hun kinderen zorgen. Oftewel: ze zijn verplicht.”

Rouvoet merkt op dat online prostitutie nooit gesloten is geweest, wat in zijn ogen best merkwaardig is. “Er werd gezegd dat het niet mag, maar dat het gebruik ervan op eigen risico is. Het is wel krom, want datzelfde had je dan ook tegen de winkels kunnen zeggen: het mag niet, maar het gebruik ervan is op eigen risico.”

“Dana doet het heel goed hoor en ik geloof zeker dat ze er binnenkort uit is. Maar dit is emotioneel een zware dreun.”

“We hebben veel vrouwen die echt grote stappen zetten om uit de prostitutie te komen, zoals ook Dana die vorige week op revive.nl stond. Maar zelfs voor haar betekent dit waarschijnlijk dat ze gedwongen weer terug moet. Dana doet het heel goed hoor en ik geloof zeker dat ze er binnenkort uit is. Maar dit is emotioneel een zware dreun.”

Scenario’s
Welke scenario’s zijn er nog voor mensen zoals Dana? “Voor haar zijn er eigenlijk twee scenario’s die haar kunnen helpen. Of een goedkopere woning, waardoor ze een uitkering kan krijgen. Of, en daar zijn we heel druk mee bezig, een baan. We hebben een aantal sollicitaties lopen en we hopen en bidden dat we deze week een oproep krijgen dat ze aan de slag kan in een kledingzaak.”

Verder is Mirjam Bikker van de ChristenUnie bezig met een motie, die vandaag ingediend wordt, waarin hulp voor deze vrouwen gevraagd wordt die tegen hun wil in weer terug moeten.

“Er wordt anders toch wel werk tenietgedaan. Vrouwen zijn bezig met een heel proces en het is echt niet prettig als je weer achter het raam geplaatst wordt. De kans om je proces goed af te maken, wordt hiermee ook kleiner. Gelukkig zijn veel vrouwen wel heel anders gaan denken. Dat is hoopgevend.”

Succes
Ondertussen zijn er ook veel succesverhalen van vrouwen die dankzij het werk van Bright Fame definitief uit de prostitutie konden komen. Alleen al begin 2021 zo’n zeven vrouwen. “Vorige week nog kwam er een vrouw juichend binnen, ze heeft een baan. Dat zorgt wel voor een feestje hier op het werk.”

“Als je kijkt naar Dana, die dichtbij De Wallen woont, is het ook niet te hopen dat ze haar zoontje van elf een keer voorbij ziet lopen.”

“Extra zuur natuurlijk voor de vrouwen die dan wel weer terug moeten. Juist met de lockdown, nu de klandizie ook nog laag is. Als je kijkt naar Dana, die dichtbij De Wallen woont, is het niet te hopen dat ze haar zoontje van elf een keer voorbij ziet lopen. Dat is nogal wat, als je je moeder daar ziet staan.”

Bijbelschool
Dana ging van de week mee naar de Bijbelschool van Royal Mission, waar ze bemoedigd en in de watten gelegd werd door de studenten. Ze zongen ook het lied ‘Nooit meer alleen’ voor haar. “Dat was zó indrukwekkend!”

Dana helpt zelfs al andere prostituees om uit de prostitutie te komen. “Ze is zo creatief en getalenteerd. Ze draait soms al mee als teamlid.”

Helpen
Wat kunnen christenen doen om iemand als Dana te helpen? “Als er zakenmensen zijn die haar in dienst willen nemen, dan is het probleem opgelost. Er is een regeling dat je in het eerste half jaar, tot zelfs het half jaar daarop volgend, tot 70 procent van haar personeelskosten kunt terugkrijgen. 

Zo doe je iets positiefs voor een ander en je hebt iemand extra lopen op de zaak. Of dat nou schoonmaken is, of koffieschenken of iets anders. Maar je geeft zo’n persoon dan de ruimte om verder te kunnen solliciteren.”

Wil je Dana helpen of Bright Fame steunen: klik dan hier: info@brigfame.nl  of www.brightfame.nl/doe-mee/doneer/

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen