Veel kritiek op ‘aanval’ burgemeester Halsema op Hillsong

De uitspraak van burgemeester Femke Halsema dat ze een gesprek wil met de huurbaas van Hillsong, vanwege hun opvattingen over homoseksualiteit, stuit op veel verzet. ChristenUnie Amsterdam heeft vragen gesteld over deze kwestie. “De uitspraken zorgen voor veel onrust.”

Halsema zei in het debat over het oplaaiende homogeweld in Amsterdam dat ze een gesprek wil met Theater Amsterdam, de plek waar Hillsong diensten houdt.

Libertijns denken
Inmiddels is er veel kritiek op de uitspraken van het Halsema. Ook vanuit het Reformatorisch Dagblad. In haar hoofdredactioneel commentaar schrijven ze: “De hele actie is een sprekend voorbeeld van het framen van groepen en mensen die niet meegaan in het libertijnse denken rondom homo-emancipatie. De route is veelzeggend. Het debat beginnen over geweld tegen homo’s – dat inderdaad radicaal moet worden afgewezen.

“De hele actie is een sprekend voorbeeld van het framen van groepen en mensen die niet meegaan in het libertijnse denken rondom homo-emancipatie.”

Vervolgens een link leggen met onder andere orthodox-protestantse groepen die bezwaar maken tegen de homoseksuele levenswijze. Terwijl er geen sprake is van enig bewijs dat die zich in Amsterdam schuldig hebben gemaakt aan geweld jegens homo’s.”

Boekje te buiten
In het Nederlands Dagblad komt hoogleraar religie en recht, Fokko Oldenhuis, aan het woord. Hij zegt dat Halsema haar boekje te buiten gaat. Hij vindt dat Halsema nog te veel politicus is en te weinig ‘burgermoeder’. “Dat ze een gesprek met de verhuurder van de kerk wil, is raar. De verhuurder heeft hier in principe niks mee te maken.”

“Dat de burgemeester op deze manier de publiciteit zoekt, vind ik een slechte zaak.’”

Volgens Oldenhuis gaat Halsema te ver, omdat ze rechtstreeks een bepaalde manier van geloven toetst. “De rechter doet dat sowieso niet, maar ook de bestuurlijke overheid moet zich daarvan onthouden. Dat de burgemeester op deze manier de publiciteit zoekt, vind ik een slechte zaak.”

Schriftelijke vragen
Een CU-raadslid van Amsterdam stelt schriftelijke vragen, die hier te lezen zijn. Op twitter zegt hij: “De uitspraken van burgemeester Halsema over een gesprek met de verhuurder van Hillsong hebben veel onrust veroorzaakt. Ik heb de kerk gesproken en het stadhuis heeft nimmer contact gezocht. Ik heb vragen gesteld; ook over hoe dit zich verhoudt tot het huidig beleid omtrent geloofsvrijheid.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen