Veertien kinderen en tieners bevrijd van slavenarbeid in plasticfabriek

IJM ziet grote verandering in aanpak slavernij in India

CHENNAI – Onlangs zijn in Chennai (India) veertien kinderen en tieners bevrijd uit een pasticfabriek waar ze de afgelopen acht maanden gedwongen werden te werken. Het gaat om twee 18-jarigen en twaalf kinderen in de leeftijd van 10 tot 17 jaar. Ze moesten minstens twaalf uur per dag werken en vaak ook de hele nacht door. International Justice Mission (IJM) ziet de laatste jaren een grote verandering in de aanpak van slavernij in India, waarvan deze bevrijdingsoperatie een hoopvol voorbeeld is.

Tekst: IJM

De veertien jonge mensen waren verhandeld vanuit het noorden naar het zuiden van India, vele honderden kilometers bij hun families vandaan. Ze waren geronseld door een tussenpersoon die voor de plasticfabriek werkt. Deze man zocht specifiek naar families die wanhopig waren vanwege geldgebrek en misleidde ze met beloften van goed werk en een eerlijk salaris. Vervolgens bracht hij de kinderen vele honderden kilometers naar de pasticfabriek en droeg ze over aan de eigenaars. Hij telde alle reiskosten van de slachtoffers op, zoals reiskosten en voedsel, en zei dat de kinderen deze schuld moesten terugbetalen door te werken, anders zouden ze nooit meer mogen vertrekken.

Daarna zetten de fabriekseigenaren hen aan het werk om plastic zakken, nylon touwen en andere plastic producten te maken. Ze werden gedwongen minstens 12 uur per dag te werken en moesten ook geregeld de hele nacht doorwerken. De opzichters hielden hen voortdurend in de gaten en lieten hen alleen gaan als ze ernstig ziek of gewond waren. ‘s Nachts sliepen alle slachtoffers samen in één kamer.

IJM hoorde over de omstandigheden in de fabriek van iemand die eerder uit slavenarbeid was bevrijd en de mensen in de fabriek kende. We verwezen de zaak door naar onze partner Foundation for Sustainable Development (FSD) die in hetzelfde district werkt. FSD-medewerkers waarschuwden de lokale overheid op 22 juli voor de uitbuiting, waarop de districtsonderofficier onmiddellijk een reddingsteam samenstelde met de politie en andere lokale autoriteiten.

Binnen dertig minuten arriveerde de politie bij de fabriek om de kinderen te ondervragen over hun ervaringen en de uitbuiting te bevestigen. Vervolgens brachten zij alle 14 slachtoffers in veiligheid in een regeringskantoor. Momenteel verblijven de kinderen in een opvanghuis, waar ze medische zorg en begeleiding krijgen. Ambtenaren zullen hen ook helpen bankrekeningen te openen en geld overmaken voor hun herstel, overeenkomstig de Indiase wetgeving. FSD-medewerkers helpen de kinderen om terug te keren naar huis zodra zij daartoe in staat zijn. FSD steunt de regering ook bij het indienen van een officiële aanklacht tegen de fabriekseigenaar en de tussenpersoon die de kinderen verhandeld heeft, zodat zij niet nog meer slachtoffers kunnen maken.

Hoopvolle verandering
IJM ziet de laatste jaren een grote verandering in de aanpak van slavernij in India. Gertjan de Jong van IJM Nederland: “Toen IJM twintig jaar geleden in India begon, moesten IJM-medewerkers lokale autoriteiten er nog van overtuigen dat er sprake was van slavernij in hun provincies. Ook kostte het vaak moeite om politie mee te krijgen bij de bevrijdingsoperaties die wij uitvoerden. Nadat IJM inmiddels tienduizenden lokale autoriteiten en andere ngo’s heeft getraind in wat slavernij is en hoe de armsten beschermd kunnen worden, vinden steeds meer bevrijdingsoperaties plaats waarbij wij niet eens meer betrokken zijn.”

Volgens de Global Slavery Index leven wereldwijd circa 40,2 miljoen kinderen, vrouwen en mannen in slavernij, van wie bijna 8 miljoen in India. Slachtoffers worden van hun vrijheid beroofd, moeten zwaar lichamelijk werk verrichten en leven in constante angst voor lichamelijk of seksueel misbruik. De Jong: “Bevrijde mensen die IJM begeleidt in het nazorgtraject, getuigen van martelingen en stelselmatig verbaal en lichamelijk geweld. Met miljoenen mensen in slavernij is er nog een lange weg te gaan, maar bevrijdingsacties zoals die nu plaatsvinden, stemmen hoopvol dat deze misdaad niet langer wordt gedoogd.”

—-

International Justice Mission (IJM) is een wereldwijde organisatie die mensen in armoede beschermt tegen geweld, zoals moderne slavernij, mensenhandel voor de commerciële seksindustrie, illegale landonteigening en politiegeweld. IJM werkt samen met lokale autoriteiten om slachtoffers te bevrijden van geweld, daders te laten berechten, de levens van de slachtoffers te herstellen en rechtssystemen te versterken.

www.ijmnl.org

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen