Verlies Trump definitief na besluit Pence, rellen breken uit

Terwijl conservatieven Republikeinen hun hoop vestigden op 6 januari, de dag dat vicepresident Pence de overwinning van Biden nog kon tegenhouden, lijkt dit scenario nu van de baan. Pence heeft uitgesproken om ‘alleen stemmen te openen en de kiezers te tellen’. Bij het naar buiten komen van dit nieuws, braken er al snel rellen uit bij het Capitool.

Tientallen demonstranten drongen zelfs het Capitool binnen omdat ze zich verzetten tegen de verkiezingsuitslag. Onder veel conservatieve Republikeinen heerst de overtuiging dat de verkiezing is gestolen. Na meerdere oproepen van Trump, kwamen ze woensdag met vele tienduizenden naar Washington toe.

Huisvoorzitter Nancy Pelosi zei woensdag dat de onrust van de dag op Capitol Hill ‘een beschamend beeld van ons land’ aan de wereld geeft.

Het tellen van de verkiezingsstemmen werd opgeschort nadat demonstranten de veiligheidscontroles van de Amerikaanse Capitoolpolitie hadden doorbroken en het Capitool hadden bestormd terwijl het Congres bijeenkwam in een gezamenlijke sessie om de stemmen van de staten te tellen en te certificeren.

Pence
Eerder woensdag zei vice-president Mike Pence dat het alleen zijn taak is om stemmen te openen en de kiezers te tellen. In een brief aan het Congres zei Pence: “Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed om de Grondwet te steunen en te verdedigen mij ervan weerhoudt eenzijdig gezag op te eisen om te bepalen welke electorale stemmen moeten worden geteld en welke niet.”

President Trump tweette hierover dat ‘Mike Pence niet de moed had om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen’.

De drie pagina’s tellende brief van de vicepresident werd enkele minuten voordat hij de gezamenlijke congreszitting voorzat, vrijgegeven. De staatscertificering begon in alfabetische volgorde, te beginnen met Alabama. Maar toen het in Arizona aankwam, betwistte meer dan de helft van de House Republicans de resultaten.

Bezwaar
“Ik sta vandaag op om bezwaar te maken tegen een aantal staten die de vereisten niet volgden bij het selecteren van kiezers”, zei de Amerikaanse vertegenwoordiger Steve Scalise (R-LA). “Dit is iets dat duidelijk is waarover onze voorvaders hebben gedebatteerd en gezien als een fundamentele beslissing over hoe we onze president hebben gekozen.”

Bij schriftelijke bezwaren was er ruimte voor twee uur debat in zowel de Kamer als de Senaat. Dertien senatoren, waaronder senator Ted Cruz (R-TX), maakten bezwaar tegen de verkiezingsstemmen van Arizona.

“De verkiezingswet staat bezwaren zoals deze toe voor stemmen die niet regelmatig werden uitgebracht, en laat me duidelijk zijn dat dit bezwaar voor de staat Arizona is, maar het is grensverleggend”

“De verkiezingswet staat bezwaren zoals deze toe voor stemmen die niet regelmatig werden uitgebracht, en laat me duidelijk zijn dat dit bezwaar voor de staat Arizona is, maar het is grensverleggend”, zei Cruz. “Het is een bezwaar voor alle zes de betwiste staten om een ​​geloofwaardige, objectieve, onpartijdige instantie te hebben die het bewijsmateriaal hoort en een definitieve beslissing neemt die beide partijen ten goede zou komen en de legitimiteit van deze verkiezing zou verbeteren.”

Illegaliteit
Senaatsleider Mitch McConnell (R-KY) zei dat er geen dubbele norm kan zijn. “De kiezers hebben gesproken en als we ze terzijde schuiven, zou dat onze republiek voor altijd schaden”, zei hij. “Mijn collega’s niets voor ons bewijst illegaliteit ergens in de buurt van de massale schaal. De enorme schaal die de hele verkiezing zou hebben getipt. Evenmin kan publieke twijfel alleen een radicale breuk rechtvaardigen wanneer de twijfel zelf zonder enig bewijs werd volgehouden.”

De procedure gaat vandaag verder. Met het uitblijven van de doorslaggevende stem van Pence, loopt Trump z’n presidentschap ten einde.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen