Verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus vervalt: “Inktzwarte dag voor het ongeboren leven”

Dinsdagmiddag stemde de meerderheid van de Eerste Kamer voor het voorstel van D66, VVD, GroenLnks en PvdA om de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor abortus af te schaffen. Dat meldt het ND. De Volkskrant noemt het een “historische wijziging in de abortuswetgeving”. Naast de progressieve partijen, stemden ook een aantal senatoren van het CDA voor het voorstel.

Eerder had de Tweede Kamer al voor het afschaffen van de vijf dagen bedenktijd gestemd. Dinsdagmiddag in de Eerste Kamer stemden 57 senatoren voor en 17 tegen de afschaffing.

Volgens de Volkskrant zal de wetswijziging waarschijnlijk per 1 januari 2023 worden ingevoerd. Dat betekent dat vanaf die tijd vrouwen zelf kunnen beslissen hoe lang of kort ze na willen denken over het laten plegen van een abortus.

Tot nu toe was de bedenktijd verplicht vijf dagen. Een regelgeving die begin jaren tachtig is voortgekomen uit een compromis tussen VVD en CDA. Vrouwen werden toen alleen toegestaan abortus te laten plegen in klinieken en ziekenhuizen, als ze de verplichte bedenktijd van vijf dagen in acht zouden nemen, aldus De Volkskrant.

Treurige dag
De christelijke pro-life organisatie Schreeuw om Leven noemt de nieuwe wetswijziging op Facebook “een treurige dag voor het ongeboren kind…”. Landelijk voorzitter van de SGP-jongeren Rody van Heijst reageerde op Twitter op een bericht van VVD’er Jeroen van Wijngaarden.

Van Wijngaarden maakte melding van de wetswijziging met daarbij een foto waarbij Kamerleden die het initiatiefvoorstel in de Eerste Kamer bespraken, lachend met een bos bloemen op de foto staan. Van Heijst: “Lachende gezichten, bloemen en gezelligheid zijn bij dit soort wetgeving mijns inziens totaal ongepast. Buitengewoon treurig. Wederom een inktzwarte dag voor het ongeboren leven.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen