Verslaafde Michiel kwam tot bekering via tv-programma: “Gods liefde veranderde mijn leven”

Op jonge leeftijd werd hij seksueel misbruikt door een oppas, en ook de rest van zijn jongere jaren verliepen niet voorspoedig. Michiel Molenaar raakte verslaafd aan drugs en niets leek meer te slagen in zijn leven. Totdat hij mensen tegenkwam die hem over Jezus begonnen te vertellen. Ook ging hij tv-programma’s kijken met internationale predikers. “Ik besefte toen dat ik mijn leven moest veranderen.”

Michiel vertelt hoe hij opgroeide. “Ik leefde in een goed gezin in Heerhugowaard, mijn ouders waren altijd bij elkaar. Op jonge leeftijd heb ik wel iets naars meegemaakt. We hadden een vrouwelijke oppas die vreemde dingen met ons ging doen, op seksueel gebied. Daar heb ik veel schade door opgelopen.”


“Ik zie het als een aanval van de boze, die al op die leeftijd mijn leven kapot probeerde te maken met zijn perversiteit. Mijn broer maakte hetzelfde mee, en onze relatie is daarna niet meer goed geweest. Laatst heb ik hem weer opgezocht, maar het loopt moeizaam.”

“Ik zie het als een aanval van de boze, die al op die leeftijd mijn leven kapot probeerde te maken met zijn perversiteit.”

Stelen
Als op jonge leeftijd ging het verkeerd met hem. “Ik begon als kind al te stelen van mijn ouders, op mijn negende rookte ik en ik was ook al vroeg aan het drinken. Met mijn vrienden deden we veel baldadigheid, zoals winkeldiefstallen, vandalisme, dat soort dingen. Op mijn veertiende raakte ik verslaafd aan wiet. Van binnen was ik enorm leeg.”

Hij kreeg veel negatieve aandacht van zijn omgeving, en een minderwaardigheidscomplex groeide. Ondertussen wisten zijn ouders er geen raad meer mee, het werd alleen maar erger. Hij ging naar een internaat in Beekbergen, maar daar werd het blowen veel erger. Ook had hij een losbandig leven met veel vrouwen, vertelt Michiel.

Gevangenis
Een dieptepunt was dat Michiel zo’n uit de hand lopende ruzie met zijn moeder had, dat hij haar schopte. “Daar heb ik twee maanden voor in de gevangenis moeten zitten. Dat was een rottijd. Ik dacht: ‘Wat een ellende hier.’ Ik wilde erop uit.”

“Toen ik weer thuis woonde, zeiden mijn ouders: ‘Dit is het einde, Michiel. We zetten je op straat.’ Mijn hart brak. Ik dacht: ‘mam, echt?”

“Toen ik weer thuis woonde, zeiden mijn ouders: ‘Dit is het einde, Michiel. We zetten je op straat.’ Mijn hart brak. Ik dacht: ‘Mam, echt? Moet ik op straat leven?’ Ik snapte mijn eigen gedrag ook niet.”

Michiel
Michiel in zijn jonge jaren als verslaafde

Hij ging daarna bij een Surinaamse vriend wonen. Zijn ouders waren heel open. Later woonde Michiel in zijn auto. En weer later kwam hij in een opvangcentrum terecht. Maar zijn eigen boosheid en explosiviteit deden hem alweer snel de das om.

Drugs
“Op een gegeven moment woonde ik in Kersenboogerd. Daar kwam ik in aanraking met speed, cocaïne en heroïne. Ik gebruikte het allemaal. Heroïne maakte me rustig, zelfs speed maakte me rustig.” Het zorgde ervoor dat hij veel zat te trippen. Hij zag zelfs verschijningen van Jezus tijdens LSD-trips, maar die beschouwt hij meer als valse Jezussen. “Ik had ook steeds mislukte relaties. Ik dacht: dit kan zo niet meer langer, wat een ellende!”

“Heroïne maakte me rustig, zelfs speed maakte me rustig.”

“Door huurschuld werd ik ook mijn woning uitgezet en ik hield geen baan lang vol. Via het uitzendbureau heb ik tig baantjes gedaan.” Uiteindelijk ging hij beschut werk doen via het UWV, waar Michiel een uitkering voor kreeg.

Geloof
In die donkere periode vertelt Michiel dat hij wel enkele keren in aanraking kwam met het geloof. Al vanaf zijn veertiende. “Ik kwam eens een jongeman tegen die mij vertelde dat hij door God van zijn verslaving afgekomen was. Ik vroeg: ‘Hoe deed je dat dan?’ Hij vertelde dat ik op mijn knieën moest en Jezus in mijn hart moest vragen. Ik ben toen thuis persoonlijk op de knieën gegaan en heb Jezus uitgenodigd in mijn hart. Maar ik heb er verder niets mee gedaan.”

“Later kwam er een gelovige vrouw en die gaf me een boekje van Max Lucado. Ik weet nog goed dat ze zei: ‘Jezus geeft je ware rust.’ Ik heb die boekjes in de kast gezet. Achteraf besef ik dat die vrouw intens voor mij bad.”

Michiel werd op latere leeftijd afgekeurd en kreeg een WAJONG-uitkering. Hij ging toen veel in de tuin werken. “Toen ik daarheen ging, zag ik op een dag kleine Gideon-bijbels liggen. Ik dacht: ‘Wie gooit die nou op straat?’ Ik heb er een meegenomen en op dat moment ging ik het Nieuwe Testament lezen. Het was mooi.”

Hour of Power
De interesse was gewekt en Michiel besloot om ook Hour of Power te kijken. “Ik luisterde naar de boodschap van Bobby Schuller, en ik dacht: ‘Het lijkt wel of het over mij gaat.’” Hij kreeg ook steeds beelden in zijn hoofd van Bobby Schuller en tv-predikant Joseph Prince. “Ik ben toen ook elke dag Joseph Prince gaan kijken, om half acht op SBS6.”

“Hij had het ook over genezing, en op een keer toen ik zat te kijken, voelde ik de pijn in mijn rug helemaal wegzakken.” Joseph Prince, bekend om zijn genade-prediking, wist het hart van Michiel te raken. “Door hem leerde ik ook te zeggen: ‘Ik ben een rechtvaardige van God, in Christus Jezus.’ Dat begon ik steeds uit te spreken, ook als ik net een joint had gerookt.”

“Ik luisterde naar de boodschap van Bobby SChulLer, en ik dacht: ‘Het lijkt wel of hET over mij gAAT.’”

“Op een gegeven moment stond ik in de tuin en ik hoorde een stem: ‘Michiel, gooi je wiet aan de kant, zo kan het niet meer langer.’ Ook ging ik beseffen dat Jezus mooier was dan ik dacht. Ik besefte dat ik alles aan de kant moest gooien.”

Kerk
Michiel ging op internet zoeken naar een goede kerk en kwam bij Jong en Vrij in Amsterdam terecht. “Op 17 december 2017 ging ik naar de dienst en ik zong meteen de liederen mee. Ze raakten mijn hart. Ik ben toen ook naar voren gegaan en ik heb voor me laten bidden. Ik voelde daar de liefde van God, die mijn hele hart vervulde. Het was zo anders!”

Evangelie delen
“Mijn eerste drang na mijn bekering en mijn doop, was om het evangelie met andere mensen te delen, zelfs in de supermarkt. Dan vertelde ik tegen mensen dat Jezus van hen hield. Dat doe ik nog steeds, soms ga ik ook met andere mensen de straat op. Ook ben ik vrijwillig tuinman geweest bij Teen Challenge Nederland, dat was echt geweldig.”

evangelisatie Michiel
Michiel is nu veel bezig met evangelisatie

“Weet je wat zo mooi is? God herstelt nu ook relaties in mijn leven. Met mijn ouders heb ik weer een goede band, met andere mensen ook. God leert me om niet meer vanuit kwaadheid te reageren. En als ik dat toch doe, dan geloof ik dat God mij vergeeft, en dan belijd ik dat bij Hem.”

“Ik zit nu in een fase van mijn leven dat ik mij rustig en lekker voel. Dat is héél lang geleden. De energie komt terug en ik heb weer zin in dingen. Dat is zo mooi!”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen