Vier meisjes bevrijd uit netwerk mensenhandel

NIEUWS – Er zijn vier meisjes gered uit een netwerk van mensenhandel in gedwongen arbeid in huishoudens van rijke families in Zuid-Azië. Eén van de vier verdachten is aangehouden en stond op de lijst van meest gezochte criminelen in de deelstaat Jharkhand.

Tekst: IJM Nederland

De (tiener)meisjes komen uit arme gezinnen. Ze werden misleid toen hen een baan werd aangeboden. Ze wisten niet dat ze werden verhandeld en maar zelden naar huis konden bellen. Een van de meisjes was pas 14 jaar. Haar vader was overleden en een handelaar beloofde het arme gezin een goed loon voor haar arbeid. Ze zat zeven jaar lang vast in gedwongen arbeid.

De handelaren bedrogen niet alleen de (families van de) meisjes, maar ook de huishoudens die de meisjes in dienst hadden. Ze lieten het loon voor de meisjes op een eigen rekening storten en hielden het geld voor zichzelf. Volgens de autoriteiten verdienden ze per meisje omgerekend zo’n €225-450.

Onze partner Foundation for Sustainable Development (FSD) hielp de autoriteiten bij de reddingsactie. In eerste instantie dachten ze dat het om één slachtoffer ging. Al snel ontdekten ze nog meer meisjes. In samenwerking met de Anti-Human Trafficking Unit van de politie, SCPCR, de politiecommissaris en een social worker werd er alles aan gedaan om alle slachtoffers te vinden en te bevrijden uit de macht van de mensenhandelaren. 

Veilige locatie
De vier meisjes werden naar een veilige locatie gebracht waar hun officiële verklaringen werden afgenomen. Ook ontvingen ze onmiddellijke nazorg, waaronder ziekenhuiszorg voor een meisje dat positief getest werd op Corona. De anderen verblijven veilig in quarantaine, ontvangen nazorg en zullen onder begeleiding van de FSD weer veilig naar huis terugkeren. 

Ondertussen is er een gronding onderzoek ingesteld naar de mensenhandelaars die de meisjes hebben uitgebuit. Er is aangifte gedaan tegen vier verdachten, één van hen is opgepakt en stond in die deelstaat op de lijst van ‘most wanted’. De politie vermoed dat er veel andere handelaren deel uitmaken van zijn netwerk. Mogelijk leidt deze arrestatie tot nog grote andere arrestaties.

Klik hier om International Justice Mission te steunen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen