Vier slechte en vier goede redenen om te trouwen

Als een koppel mij vertelt dat ze gaan trouwen, bied ik niet automatisch mijn felicitaties en zegeningen aan. Dat klinkt misschien hard, maar jaren van counselingervaring hebben me geleerd dat huwelijksplannen goed of slecht kunnen zijn, afhankelijk van de redenen van het paar om te trouwen. Mijn eerste gesprekken met verloofde stellen zitten vol met vragen die me helpen begrijpen waarom ze hebben besloten om ‘ik wil met je trouwen’ te zeggen.

HIER ZIJN VIER SLECHTE REDENEN DIE IK HEB GEHOORD OM TE HUWEN:

1) “WE ZIJN VERLIEFD!”
Toen Sheri en ik jonge ouders waren, ging ik ooit naar een autodealer om een ​​nieuwe gezinsauto uit te zoeken. Ik zag daar een Chevy Camaro. Ik was helemaal verkocht. Het maakte niet uit dat we een auto nodig hadden met meer dan twee zitplaatsen om ons groeiende gezin erin te laten passen – ik moest die auto hebben en moest hem diezelfde dag nog van het terrein rijden.

Binnen enkele dagen ontdekte ik echter dat er veel problemen waren. Dure problemen. Nadat ik een enorme hoeveelheid geld aan de auto had verspild, zag ik de realiteit onder ogen en ruilde ik hem in voor het type auto dat ik in de eerste plaats had moeten kopen.

“Kort gezegd: verliefd zijn is geen goede basis voor een duurzaam huwelijk.”

Ik ben niet tegen verliefd zijn – maar het is gewoon een slechte reden om te trouwen. Grappig genoeg is het de belangrijkste reden die mensen tegenwoordig geven om te trouwen. En weet je wat? Veel koppels gedragen zich tegenwoordig als auto’s die ze vóór het huwelijk moeten ‘testen’ en zullen inruilen als ze er genoeg van hebben. Ze maken keuzes die hen een excuus verschaffen om al dan niet verliefd te worden. Kort gezegd: verliefd zijn is geen goede basis voor een duurzaam huwelijk.

2) “IK WORD OUDER EN IK WIL NIET ALLEEN ZIJN.”
Een vriendin van mij werd eens gevraagd hoe ze als vrouw van achter in de dertig omging met haar verlangen naar een huwelijk. Op een gegeven moment zei ze in haar antwoord: “Meer dan ik zou wensen, ben ik liever alleenstaand.” Ik dacht: dat is een vrouw die oplet.

Wachten op een partner kan moeilijk zijn – ik snap het. Maar het breekt mijn hart om te zien dat mensen die jarenlang trouw hebben gewacht plotseling besluiten de handdoek in de ring te gooien en genoegen te nemen met een huwelijk met wie wil en beschikbaar is, simpelweg omdat de biologische klok tikt of ze eenzaam zijn.

“Enkelen van de eenzaamste mensen ter wereld zijn degenen die in een huwelijk leven dat ze zijn aangegaan met als doel hun eenzaamheid te genezen.”

Enkelen van de eenzaamste mensen ter wereld zijn degenen die in een huwelijk leven dat ze zijn aangegaan met als doel hun eenzaamheid te genezen. Het werkt niet en dat is een pijnlijke les om te leren.

3) “HIJ / ZIJ HEEFT MIJ GESELECTEERD!”
Ik zie een ramp van kilometers ver al aankomen als ik paren ontmoet voor counseling vóór het huwelijk en ik de man vraag om zijn aanstaande bruid te beschrijven en zoiets hoor als:

“Eh, ze is heet. Zij houdt van mij. Ik vind het geweldig van dat ze van me houdt. Dat is mijn favoriete ding over haar. Ze had elke man kunnen hebben, maar ze koos voor mij. Ik ben een bofkont.”

“Je huwelijk bouwen op de keuze van iemand anders is je huwelijk bouwen op onverantwoordelijkheid. Niet zo slim.”

Ik wou dat ik kon zeggen dat zo’n reactie niet gebruikelijk is, maar dat kan ik niet. Als niets wat ik hoor me zegt dat een man voor een bruid kiest om haarzelf, omdat zij degene is die hij wil, kan ik met grote zekerheid zeggen dat de relatie kwetsbaar is. Wat zal er gebeuren als zijn vrouw hem niet meer dezelfde genegenheid toont als zij toen hij verloofd was? Wat gebeurt er als er een “heter” iemand langskomt en besluit om voor hem te kiezen?

Je huwelijk bouwen op de keuze van iemand anders is je huwelijk bouwen op onverantwoordelijkheid. Niet zo slim.

4) “WE SLAPEN EN / OF LEVEN SAMEN.”
Seks hebben en / of samenwonen voor het huwelijk is misschien de standaard in de moderne cultuur, maar het zal nooit Gods plan voor het huwelijk zijn. Als je er al voor kiest om dat plan niet te eren in je relatie, dan zal trouwen dat probleem niet automatisch oplossen – of de echte problemen die ertoe hebben geleid dat je die keuze hebt gemaakt.

“De enige echte oplossing voor elk probleem in ons leven waarbij we Gods plan niet eren, is bekering.”

De enige echte oplossing voor elk probleem in ons leven waarbij we Gods plan niet eren, is bekering. We moeten God toestaan ​​om Zijn licht te laten schijnen in de gebroken plaatsen van wantrouwen en valse overtuigingen die ons tot zonde hebben gebracht en een veranderd hart van Hem ontvangen. Alleen door de genade van berouw kan een paar de puinhoop van hun gebroken seksuele keuzes opruimen en met vreugde kiezen om een ​​relatie en vervolgens een huwelijk op te bouwen, binnen Gods goede grenzen voor een gezond, levenslang verbond.

Wat zijn goede redenen voor het huwelijk? HIER ZIJN ER VIER:

1) “WE ZIJN DIEP ONDER DE INDRUK VAN ELKAARS KARAKTER.”
Het huwelijk is een verbintenis die gepaard gaat met verantwoordelijkheden. Wat overtuigt je ervan dat iemand die verbintenis zal kunnen aangaan en die verantwoordelijkheden zal nakomen? Karakter! Als twee mensen elkaar laten zien dat ze consequent kunnen zijn wie ze zeggen dat ze zijn, hun verplichtingen jegens God en anderen nakomen, respectvol communiceren en krachtige en eervolle keuzes maken, zelfs als ze bang of gekwetst zijn, dan zullen ze geloofwaardig zijn als ze hun huwelijksgeloften afleggen.

2) “WE LEVEN BEIDEN IN EEN CULTUUR VAN GEZONDE RELATIES.”
Eén van de meest cruciale onderdelen van het proces van verkering is het leren over elkaars netwerk van relaties en hoe gezond het is. Heeft de persoon een goede band met zijn/haar ouders (vooral met de beide ouders van het andere geslacht)? Heeft hij of zij een kring van hechte, oude vrienden die een positieve invloed hebben en voor hun karakter kunnen instaan? Heeft hij of zij leiders of mentoren die ze zoeken voor wijsheid? Al deze relaties zijn pijlers van een gezonde cultuur. Hoe sterker ze zijn, hoe meer kracht, steun en verantwoordelijkheid een paar heeft om een ​​gezond huwelijk op te bouwen.

“Hoe sterker ze zijn, hoe meer kracht, steun en verantwoordelijkheid een paar heeft om een ​​gezond huwelijk op te bouwen.”

3) “WE BEGRIJPEN HOE HET VERBOND VAN HET HUWELIJK ERUIT ZIET.”
Volgens Efeziërs 5 wordt de relatie tussen man en vrouw geacht te lijken op de liefde tussen Christus en de kerk. Deze beschrijving van het huwelijk gaat niet over zelfontplooiing, maar over zelfgave, opofferende liefde en wederzijdse onderwerping. Een man en vrouw die het erover eens zijn dat ze bereid zijn om hun leven voor elkaar te geven en van elkaar te houden zoals Jezus, gaan met de juiste verwachting trouwen.

“Als de ene persoon zich geroepen voelt om naar de Afrikaanse bush te gaan en de ander naar Wall Street, wordt het moeilijk om samen een leven op te bouwen.”

4) “ONZE VISIES VOOR ONZE LEVENS ZIJN UITGELEGD.”
Een gezond huwelijk is een huwelijk waarin beide echtgenoten de dromen, de roeping en het doel van elke persoon verdedigen en ondersteunen, en accepteren dat een zekere mate van opoffering, aanpassing en compromis nodig is om dat mogelijk te maken. Maar opdat het werkt is het nodig dat de visie van een paar voor het soort leven dat ze samen willen opbouwen goed in harmonie is. Als de ene persoon zich geroepen voelt om naar de Afrikaanse bush te gaan en de ander naar Wall Street, wordt het moeilijk om samen een leven op te bouwen. Als de één een paar kinderen wil en de ander een huis vol wil adopteren, gaan ze waarschijnlijk verschillende kanten op. Gezonde stellen hebben al deze belangrijke vragen gesteld en ze weten dat ze met elkaar in overeenstemming zijn.

Als je een huwelijk overweegt, zorg er dan voor dat je het om de juiste redenen doet. Het is het zo waard!

Deze blog is geschreven door Danny Silk, geplaatst op de site van Moral Revolution.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen