Voorganger Arjen ten Brinke ziet Mozaiek Almere aftrappen met een doopdienst: “Kunnen hier hele mooie dingen gaan gebeuren”

Arjen ten Brinke is voorganger in de Nijkerkse Mozaiek033, en is nu ook betrokken bij de uitbreiding van Mozaiek naar Almere (036). Tijdens de coronacrisis haakte een groep mensen vanuit deze plek aan bij de livestreams, waar uiteindelijk nu Mozaiek 036 uit ontstaat. “Het is wel heel uniek dat de eerste activiteit die we fysiek houden, een doopdienst is”, zegt hij tegen revive.nl. Hij vertelt over de uitbreiding naar Almere en de verwachting die hij heeft voor deze kerk.

Ten Brinke vertelt. “Ik woon sinds drie jaar in Almere, maar ik ben voorganger van Mozaiek033. Er zijn een heel aantal mensen uit Almere die naar Mozaiek033 gaan. Uiteindelijk ontstond daar de vraag uit om ook in Almere te gaan beginnen. Daar is mijn vrouw actief bij betrokken en ik daarom op de achtergrond ook.”

“Door de livestreams hebben we als Mozaiek echt een landelijke bediening gekregen. Veel mensen die niet naar de kerk konden, haakten aan bij Mozaiek. Het bijzondere is dat hier ook veel mensen tussen zitten die niet naar de kerk gingen.”

“We zijn geen organiserende kerk, maar we faciliteren”

“Vaak horen mensen het via via, of worden ze erop gewezen door christelijke vrienden om eens een dienst te kijken. Ze kunnen eenvoudig het scherm aanzetten en op die manier komen ze in aanraking met God. Velen spreekt de cultuur van Mozaiek ook aan, namelijk dat we samen een kunstwerk van gebrokenheid zijn die als deeltjes bij elkaar zijn en via elkaar licht geven.”

Fysiek
Nu de diensten weer meer fysiek gehouden kunnen worden én de vraag naar meerdere vestigingen groot is, ontstaat er op zeven plekken een nieuwe Mozaiek-gemeente. Hier zit geen omvangrijke strategie achter. “We zijn geen organiserende kerk, maar we faciliteren”, legt Ten Brinke uit. “Mensen vragen weleens: ‘wanneer komt Mozaiek hier naartoe?’ Maar we komen nergens naartoe. We haken alleen aan op wat God van onderaf laat ontstaan.”

Zo zijn de gemeenschappen, waaronder in Almere, nog heel pril. “Het mooie is dat het dopen onze eerste activiteit is. Er is een hele digitale gemeenschap gaan ontstaan, waaronder een groep van zo’n veertig mensen die Mozaiek Almere gaat vormen. Dit is in de beginfase, dus dat zal naar verwachting verder uitbreiden.”

“Als je je oude leven achter je wilt laten en wil opstaan met Jezus in een nieuw leven, dan kun je je laten dopen.”

In Almere zijn er negen dopelingen. Sommigen zijn nog maar enkele weken verbonden met Mozaiek en het christelijk geloof. “Een meisje kijkt nog maar vijf weken naar de diensten en zei: ‘Huh, ik woon in Almere, kan ik me zomaar laten dopen?’ Wij staan er heel basaal in. Als je je oude leven achter je wilt laten en wil opstaan met Jezus in een nieuw leven, dan kun je je laten dopen.”

Negen dopelingen
Zo zijn er in Almere zondag negen mensen gedoopt en over het hele land meer dan honderd mensen bij Mozaiek. Via de livestream schakelde men naar alle negen de locaties. (Zie hier de beelden).

“Begin april lag ik ’s nachts een keer wakker en kreeg ik opeens een gedachte die ik die week erna deelde in ons voorgangersteam: Wat nou als we de doopdiensten niet verder uitstellen, maar het meer hybride en kleinschalig gaan doen. We zijn het verder gaan uitwerken en zijn zo verwonderd dat er gisteren meer dan 100 mensen zich hebben laten dopen. In Almere doopten we in de tuin van één van de mensen die betrokken is bij Mozaiek036. Het is zo tof om het op deze manier te doen.”

Almere
In Almere gaat echter maar twee procent van de mensen naar de kerk. Nieuwe kerken zijn dus een welkome aanvulling. “Natuurlijk zijn er een aantal kerken en die zegenen we, maar er zijn nog zoveel mensen hier te bereiken.”

“Toch valt het me steeds weer af hoe open de mensen zijn. We zijn ook tien jaar kerkplanter geweest in Den Haag, maar we merken in Almere veel meer openheid. Er is hier meer religieus besef. Het is sowieso erg intercultureel, dus dat scheelt wel. Grote Surinaamse gemeenschappen, bijvoorbeeld. Maar vooral bij Almere heb ik echt het gevoel dat hier hele mooie dingen kunnen gebeuren.”

“Aanbidding is een van de belangrijkste pijlers van Mozaiek.”

“Binnenkort is er ook een avond voor de mensen die de cursus hebben gedaan. Er zijn veertig mensen die willen meebouwen. Daar komt vanzelf een leiderschapsteam uit voort. Op dit moment is mijn vrouw echt de kartrekker. Ik ben geen betaalde voorganger van Almere, voor de duidelijkheid.”

De kerk zal niet op korte termijn ernaar streven om elke zondag samen te komen. “Ik denk dat het begint met een maandelijkse dienst van gebed en aanbidding. Aanbidding is een van de belangrijkste pijlers van Mozaiek. Maar we zijn enthousiast over alles wat eruit voort gaat komen.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen