Voorganger Ben Kroeske: “Ik houd de kerkdeuren open omdat ik op een missie ben”

In een Facebook live video heeft voorganger Ben Kroeske van River Church Amsterdam toegelicht waarom hij het belangrijk vindt om als kerk door te gaan met diensten, waarbij ook gezongen wordt. Hij gelooft dat dit belangrijk is voor de kerk.

Kroeske vertelt: “Ik ben niet super stellig over waar ik sta. Ik moet de overtuiging van mijn hart volgen en mensen niet in de steek laten. De kerk moet er zijn om in de geestelijke, lichamelijk en materiële noden van de mens te voorzien.”

“Al zou de hele wereld ontploffen, dan zou de kerk er moeten zijn om als laatste over te blijven. Als er mensen in de gemeente in nood zijn, dan kan ik me niet opsluiten in mijn ivoren toren.”

Gevaar
Op de tegenwerping of je daar geen mensen mee in gevaar brengt, reageert hij. “Je kunt niet alle gevaren uit het leven halen. Als je gaat vliegen, kun je ook verongelukken. Je kunt wel wijsheid gebruiken en dat doen we ook. We houden anderhalve meter afstand en leven conform de regels van de overheid.”

“Wat is onze plek? Proberen we erbij te horen, of doen we wat God van ons vraagt?”

“Als kerk moeten we ons focussen op onze missie. Wat is onze plek? Proberen we erbij te horen, of doen we wat God van ons vraagt? Ik heb in deze tijd zoveel respect gekregen voor de SGP. Wat een sterk geluid had Kees van der Staaij. Wat is hij sterk opgekomen voor de kerk tijdens debatten.”

“Je kunt niet iedereen blij maken, dat is niet het evangelie. Jezus had een sterke identiteit. Hij liet zich niet meesleuren met discussies, maar hij had wel een duidelijk, rechtvaardig geluid.”

Storen
Ben vertelt dat hij zich op een moment begon te storen aan het beleid. “Het irriteerde me toen er werd gezegd: ‘je mag wel samenkomen, maar je mag niet zingen in de kerk. Je kunt ook je gezangen lezen.'”

“Toen dacht ik: ‘Dit gaat te ver. Je mag ons niet komen vertellen hoe wij ons geloof moeten belijden.”

“Toen dacht ik: ‘Dit gaat te ver. Je mag ons niet komen vertellen hoe wij ons geloof moeten belijden.’ Gelukkig hoorden we later, via goed werk van Van der Staaij, dat het een advies was. Zo hoort dat, want we leven in een vrij land.”

Geestelijk
“Ik ben ervan overtuigd dat je geestelijke dingen geestelijk moet bevechten. Dat doen we in het natuurlijke, bijvoorbeeld door regeringsbeleid, maar onze wapens zijn gelimiteerd. Als je iets geestelijks, wat corona ook is, wil aanpakken, dan moet dat op geestelijke wijze. Dan is lofprijs onze banier! Daarmee maken we de naam van Jezus groot. We staan als priesters te midden van een volk die het moeilijk heeft.”

Hij vertelt waar hij nu staat in deze discussie. “Ik heb een missie. Ik houd de deuren open omdat ik op een missie ben. Ik ben niet hier gekomen als zendeling – en ik heb niet gestreden om levens uit de klauwen van de vijand te halen – om nu te zeggen: laten we de boel sluiten.”

“Ik ben niet hier gekomen als zendeling – en ik heb niet gestreden om levens uit de klauwen van de vijand te halen – om nu te zeggen: laten we de boel sluiten.”

“We zijn op een missie om zielen te winnen en mensen te trekken uit de duisternis in het licht. Meer dan ooit snakt onze generatie naar antwoorden. Als de overheid en het ziekenhuis de antwoorden niet hebben, wie heeft ze dan wel? Waar moet ik dan naartoe? De kerk! Dan is het belangrijk dat de kerk open is.”

Antwoorden
“Juist nu zoeken mensen naar antwoorden en naar vrede. Deze antwoorden zijn te vinden in de kerk, door mensen in aanraking te brengen met Jezus.”

“Dit is de tijd om te stralen als kerk. We moeten niet stappen terugzetten, maar juist voortbewegen. In het afgelopen half jaar hebben we geen zondag meegemaakt dat er niemand tot bekering is gekomen. Weet je waarom? Vanwege de nood, mensen zijn wanhopig om Gods liefde te ontvangen.”

Bekijk de video om het hele verhaal van Ben Kroeske te bekijken:

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen