Voorganger Bernard Oudhoff focust sinds corona sterk op discipelschap: “Ondanks de uitdagingen hebben we het beste jaar ooit”

Voorganger Bernhard Oudhoff van Jubilee Geertruidenberg ziet hoe de kerk sinds corona een stuk sterker en groter is geworden. Zijn eigen gemeente is regiosamenkomsten gaan organiseren, waarbij mensen op verschillende locaties samenkwamen. Door deze decentralisatie, ontstonden er hechte gemeenschappen. “Er is in Nederland een kerkcultuur doorbroken, waardoor discipelschap weer terug is gekomen op de agenda.”

Hij vertelt: “Het is zo bijzonder dat je overal in het land mensen ziet opstaan die teruggaan naar de kleinere context. Of het nu de huiskamer is, in een bedrijvencomplex, of in de regiosamenkomsten. Het is een terugkeer naar een model waar echt discipelschap plaatsvindt.”

“Dat is de uitdaging van de afgelopen jaren: hoe kun je discipelschap uitleven en mensen brengen in de identiteit die God voor hen heeft. Als kerk hebben we eerder veel focus gehad op onderwijs en prediking, en dat is goed, want de waarheid maakt vrij. Maar het model van samen optrekken is onmisbaar om te kunnen groeien.”

“Het gevaar van onze westerse maatschappij is dat we doorschieten in individualisme. We zijn wat kouder dan zuidelijkere landen, waar mensen vaker samen optrekken. Maar we zien als nooit tevoren dat mensen elkaar opzoeken, dat er relaties ontstaan en dat mensen hun kwetsbare kant laten zien.”

Kerkcultuur
Dit aspect is altijd belangrijk geweest, maar volgens Oudhoff was het moeilijk om dit in de kerk in te passen. “Het was een stuk kerkcultuur dat doorbroken moest worden. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik zie de uitdaging wel dat als we teruggaan naar de grote samenkomsten, dat we dit niet opnieuw mogen verliezen. Zondag mag niet een ‘main event’ worden dat de rest ondersneeuwt.”

“Ik zou liegen als zeg dat ik dit helemaal goed uitgedacht had. Het is totaal uit nood geboren. Maar uiteindelijk pakte het supergoed uit.”

Het bijzondere is dat Oudhoff de regiosamenkomsten, die in diverse steden in de regio werden opgepakt, zelf ook niet gepland had en hij het zelfs een beetje lastig vond. Maar het bleek een gouden greep te zijn. “Ik zou liegen als zeg dat ik dit helemaal goed uitgedacht had. Het is totaal uit nood geboren. Maar uiteindelijk pakte het supergoed uit.”

“In juni 2020 – tijdens de corona-tijd –  hebben we een eigen gebouw kunnen kopen en vanwege de beperkende maatregelen hadden we alle tijd om de nodige verbouwing door te voeren, terwijl de gemeente gewoon doorging in de regiosamenkomsten en we diensten streamden vanuit een studio.”

“We zagen hoe leiderschapskwaliteiten bij mensen uit de verf kwamen, omdat het in de praktijk gebracht kon worden. Mensen pakten hun rol en werden geactiveerd in de dingen die God al lang in hun hart had geplaatst. Het vond plaats in een kleinere setting waar je fouten mocht maken.”

Uiteindelijk kwamen er zowel samenkomsten in Den Bosch, Breda, Tilburg en Oosterhout. Een deel van de samenkomst was de livestream vanuit de hoofdlocatie in Geertruidenberg.

Huissamenkomsten
Parallel aan deze beweging, ziet Oudhoff ook veel christenen in de regio die hun huizen of bedrijfspanden inzetten voor specifieke ‘huissamenkomsten.’ Een sterk werk dat God doet, herkent Bernard.

“Vaak door emotionele onvolwassenheid, verdeeldheid of ruzie valt de groep uit elkaar – de oudste truc van de vijand.”

Ook voor Jubilee pakte het alles goed uit, het is het beste jaar dat de kerk ooit gehad heeft. Maar juist de combinatie tussen een vaste locatie en huisgroepen, ziet Bernard als een belangrijke combi. “Mijn ervaring bij pionieren van groepen – zoals huiskerken – is dat ze zonder de juiste begeleiding weer snel stoppen.

Vaak door emotionele onvolwassenheid, verdeeldheid of ruzie valt de groep uit elkaar – de oudste truc van de vijand. Vaak stromen die groepen dan weer samen in grotere, sterkere kerken. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat kerken de rol op zich nemen om juist de huisgroepen goed te faciliteren. Net zoals je in het Nieuwe Testament de grote diensten in de tempel had, en de huissamenkomsten. Beide zijn ze onmisbaar.”

Reacties

  1. Prachtig. Op elkaar, en op Jezus alleen, betrokken kleinere groepen. Zodra kerken dit mee oppakken kan er een omkeer komen in de beleving van het geloven en in de praktijk. Dan gaan we volgelingen en leerlingen van Jezus maken, en samen zielen winnen voor Hem die was, die is, én die spoedig Komen zal.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen