Voormalig GroenLinks-kamerlid Zihni Özdil: “Er is een honger in mij naar Jezus”

Historicus en voormalig Kamerlid van Groen-Links Zihni Özdil groeide op in een islamitisch gezin en vanaf zijn zestiende was hij atheïst. Maar inmiddels is hij gefascineerd door Jezus. “Ik voel de warmte van Jezus in mijn hart”, vertelt hij in het radioprogramma Dit is de Zondag.

“Sinds ik uit de Kamer ben, is mijn fascinatie voor Jezus sterk geworden. Ik begin Hem steeds meer nodig te hebben. Juist in deze onzekere, neoliberale tijden waarin veel mensen het moeilijk hebben.”

Özdil groeide op in een islamitisch gezin, maar kwam als kind wel in aanraking met het christendom. “We woonden in een arme, witte wijk in Rotterdam. Wij waren één van de weinige allochtone gezinnen en ik werd dagelijks gepest en uitgescholden. Behalve door de familie Bontebal, een christelijke familie. Bij hen was ik altijd welkom om te komen eten. Ik ging ook weleens met hen mee naar de kerk. Er was daar menselijkheid en warmte.”

Bezieling
Özdil vertelt hoe hij juist na zijn Kamerlidmaatschap een groter verlangen kreeg naar Jezus. “Het was een periode waarin ik eerlijk bij mezelf te rade ging: ik heb een mooie carrière, hard gewerkt, maar heb ik ook – zoals Jezus in de Bergrede zegt – genoeg gewerkt om arm van geest te zijn?”

“Als progressieve, linkse atheïst heb ik nog steeds weinig met georganiseerde religie. Maar elke dag steeds meer, krijg ik behoefte aan de warmte van Jezus. Lange tijd dacht ik dat het ging om de feiten en rationeel denken. Maar ik besef nu: ik heb bezieling nodig. Wat is er bezielender dan iemand die zich opoffert voor de mensheid? Ik krijg Hem echt nodig!”

Worsteling
Voor Özdil is het nu een worsteling. “Ik worstel er sterk mee. In mijn hoofd denk ik dat God niet kan bestaan; dat besef heb sinds mijn zestiende opgebouwd. Maar ik in mijn hart voel ik dat Jezus tegen mij zegt: ‘Het is oké, je kunt zonder dwang zoeken naar Mij, naar bezieling.’ Ik merk een honger om mijn hart te openen voor Jezus; het symbool van de ultieme menselijkheid.”

“Sinds de coronacrisis ben ik zelf ook vereenzaamd. Durf ik nu tot het besef te komen dat het hippe, utopische leven dat ik leid, uiteindelijk tot niets leidt? Of ben ik daar te laf voor. Ik besef dat één ding belang is: kijken naar Jezus.”

Terugkeren als Kamerlid ziet hij niet snel gebeuren, maar hij voorziet wel iets anders: “Je zult me terugzien in de kerkbankjes.”

Klik hier om het gesprek terug te luisteren.

Beeld: Maarten Kools

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen