Voormalig praiseband-muzikant Arjan de Kok staat op nummer 11 van lijst FVD: “We willen de christelijke waarden van Nederland verdedigen”

Terwijl veel christenen overwegen om op Forum voor Democratie te stemmen, profileert de partij zich in toenemende mate als partij met sympathie voor christelijke waarden. Daarnaast hebben ze met Arjan de Kok een overtuigd christen op de lijst. Hij is enthousiast: “Forum voor Democratie staat pal voor het christelijke karakter van Nederland. Het is – in tegenstelling tot kleine christelijke partijen – een partij die de potentie heeft om groot te worden.” In dit artikel vertelt hij over zijn christelijke geloof, en in hoeverre Forum echt voor rechten van christenen opkomt.

De Kok heeft een gereformeerde achtergrond, maar stapte over naar de evangelische beweging. Hij vertelt over zijn geloof. “We waren een liefdevol, gereformeerd gezin. In deze tijd zou je het PKN noemen. Mijn vader was een echte calvinist en nam ons mee naar de kerk.”

“Op mijn zestiende kwam ik in de koffiebar van Youth for Christ persoonlijk tot geloof. Daarna ben ik al snel met een vriend naar de baptistengemeente in Alphen aan de Rijn gegaan.”

De Kok begon met een aantal vrienden een New Wave gospelband, die The Move heette. “We maakten keiharde U2-achtige muziek en speelden daardoor meestal in seculiere gelegenheden, terwijl veel gospelbands enkel in de Youth for Christ koffiebars kwamen. We hebben ook driemaal op het Flevo Festival gespeeld.”

“Het was een prachtige tijd, we zagen God daar echt aan het werk.”

Later richtte hij een praiseband op, die ‘Exalt’ heette. “In die tijd had je alleen (de EO Praiseband) Lifeline, die buiten de evangelische kerkmuren optrad, maar dat deden zij alleen op andere evangelische bijeenkomsten. Wij wilden juist in traditionele kerken de lofprijs met een band introduceren. Het was een prachtige tijd, we zagen God daar echt aan het werk.” Uiteindelijk sloot De Kok zich in 2004, na zijn verhuizing naar de Veluwe aan bij grotere evangelische gemeenten, waaronder DoorBrekers en TRIN.

Politiek
Hoe verenigde hij zijn leven als christen met de politiek? “Ik ben opgegroeid met een achtergrond in de christelijke politiek. Mijn vader was een ARP-aanhanger, dit was de voorloper van het CDA. Ik heb zelfs voor een zakcentje veel CDA-folders bij mensen door de brievenbus gedaan.”

“Als overtuigd christen heb ik eerst ook CU gestemd en toen ik later ondernemer werd, stapte ik over naar de VVD. Maar eigenlijk was ik daar teleurgesteld in, omdat de VVD ondernemers veelal vergat.”

Forum voor Democratie
Toen Forum voor Democratie in 2016 werd opgericht, was hij meteen enthousiast. “Ik wist: deze partij staat voor christelijke waarden en kan heel groot worden. Het CDA is een krimpende partij met veel ouderen, CU en SGP zie ik persoonlijk als partijen in de marge. We hebben dus een brede volkspartij nodig met duidelijke standpunten. Dat is voor mij Forum voor Democratie.”

De standpunten van Forum om naast referenda zich los te maken van de EU en immigratie te beperken, spraken hem aan. Vooral de wijze waarop. “Niet op een botte PVV-manier, die meteen de moskee en de koran wil verbieden, maar op een verstandige manier. We moeten de toestroom aankunnen, dat is nu niet het geval.”

“Daarnaast besefte ik dat Forum voor Democratie sympathiek staat tegenover het christendom. Dat is voor mij ook belangrijk.”

“Als moslim mag je absoluut je eigen geloof hebben, maar je moet wel accepteren dat we hier in Nederland leven met geweldige normen en waarden, waar je je aan moet conformeren. Met een doorgeslagen gevoel van barmhartigheid red je het niet, dan raakt de samenleving overbelast en raken we onze saamhorigheid kwijt. En ons beleid hierop moet al helemaal niet bepaald worden door de EU.”

“Daarnaast besefte ik dat Forum voor Democratie sympathiek staat tegenover het christendom. Dat is voor mij ook belangrijk.”

Wat zie je bij de FVD als het gaat om christelijke normen en waarden in Nederland?
“We zijn een partij die de christelijke normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan. Direct na de oprichting in 2016 werd ik lid en werd ik er steeds in bevestigd dat de partij positief staat tegenover de christelijke beleving. Ook tegenover artikel 23, de vrijheid van onderwijs.”

“Forum gelooft in onze christelijke cultuur en in de christelijke erfenis. Die draagt Baudet een warm hart toe.”

“Uit een recent onderzoek van ‘DirectResearch’ blijkt dat minder dan de helft van de christenen op een christelijke partij stemmen. De belangrijkste reden is, zo blijkt, dat CDA en CU teveel naar links opschuiven en progessiever zijn geworden, terwijl veel christenen juist rechtser en conservatiever zijn dan gemiddeld. Dat verklaart de populariteit van Forum voor Democratie, juist onder christenen.”

Op het gebied van abortus is Forum voor Democratie minder conservatief…
“Nou, we zijn ook daar conservatief in. De abortuswet is na lang polderen en discussiëren tot stand gekomen. Daar willen we liever niet aan tornen, omdat je daarmee het risico loopt dat een partij als D66 met voorstellen komt die de situatie alleen maar verslechteren.”

In Nederland kun je tot week 24 abortus plegen, het hoogste aantal weken van Europa. In hoeverre kán het nog verslechteren?
“Ja, dat is zo, maar we moeten wel onze knopen tellen. Wanneer wij groot worden en met andere christelijke partijen in zee kunnen gaan, kunnen we dit onderwerp bespreekbaar te maken en kijken of we de duur kunnen verkorten. We stemmen nu al als partij resoluut tegen voorstellen om de euthanasiewet rond ‘Voltooid leven’ te verruimen.”

Hoe verhoudt Forum zich tot grondrechten, zoals de vrijheid van onderwijs? 
“Ja, artikel 23 van de Grondwet, die het bijzonder onderwijs waarborgt, willen we intact houden. De christelijke scholen zijn de beste scholen van Nederland, bevestigde Baudet laatst nog. Daar willen we echt niet van af. Ten aanzien van islamitische scholen, bijvoorbeeld een geradicaliseerde school als het Haga Lyceum, daar willen we wel streng voor zijn. Ze moeten zich conformeren aan de Nederlandse cultuur.”

Veel rechtse christenen twijfelen tussen SGP en Forum, hoe verhoudt u zich tot de SGP?
“Ik noem de SGP altijd onze broeders in de strijd. Mijn dorpsgenoot Tom de Nooijer is SGP-raadslid, waar ik goed contact mee heb. Ik heb veel sympathie voor deze partij.”

Jullie onderscheiden je sterk op het gebied van corona, wat is uw visie voor Nederland op dit gebied?
“In heb begin wisten we niets van corona, dus beseften we dat het heel gevaarlijk kon zijn. Inmiddels weten we dat er goede medicijnen zijn en is er veel meer kennis. We vinden het belangrijk om ouderen goed te beschermen.”

“Ouderen hebben recht om veilig te leven. Er zijn veel manieren om dat te doen, bijvoorbeeld door zorgpersoneel een sneltest te geven voordat ze gaan werken. Als je de kwetsbaren beschermt, kun je de economie voor de rest van het land weer openen. Nu is het helaas zo dat de economie kapotgemaakt wordt. Dat kan veel slimmer.”

“Verder moeten we niet blind zijn voor wat er in de maatschappij gebeurt. De reden voor lockdowns was om de ziekenhuizen te ontlasten, maar nu ligt het aantal patiënten ver onder dit aantal. De vraag is: gaat het nog om het ontlasten van de zorg?”

“Laatst zei Baudet ook nog in het interview met Ruud de Wild dat hij in God gelooft.”

“Het World Economic Forum heeft een boek uitgebracht over The Great Reset. Daarin zegt oprichter Klaus Schwab dat Covid een unieke manier is om de samenleving te ‘reshapen’. Ze noemen dat ‘build back better’. Men wil de mensen laten wennen aan een lockdown, om zo semipermanent hun vrijheden in te perken, zo voorzien we.”

“Wij geloven dat het een hele slechte ontwikkeling is, omdat het een continue vrijheidsbeperking kan geven. Er kunnen bijvoorbeeld klimaatlockdowns komen, waardoor mensen niet meer vrij zijn om te reizen om het klimaat te ontzien. Nederland moet niet onderworpen worden aan dit beleid. Covid moet niet gebruikt worden als middel om ons te laten wennen aan vrijheidsbeperkingen. Dat vind ik kwalijk.”

Jullie zijn hierin het meest uitgesproken…
“Ja, aan het CDA met de slogan ‘nu doorpakken’, en de VVD met leider Mark Rutte die zelf de woorden ‘Build back better’ al in de mond nam, zie je dat ze hier volledig voor gaan. De CU hoor ik hier nooit tegenin gaan, dat vind ik ook opvallend. Ik ben blij dat we hier als FVD duidelijk stelling in nemen.”

Baudet is een charismatische persoonlijkheid, die ook weleens controversiële opmerkingen maakt die ophef veroorzaken. Hoe zie je dat?
“Kijk, ik denk dat Baudet onbegrepen is. Hij is erg geframed en wordt versleten voor antisemiet, vanwege de recente ophef in de partij. Dat is totaal ten onrechte. Sterker, zijn eigen verloofde is joods. Hij is niet antisemitisch, maar dit is onderdeel van een hetze. Laatst zei Baudet ook nog in het interview met Ruud de Wild dat hij in God gelooft.”

“Baudet is een visionair en filosofischer dan een politicus. Ik ken hem van dichtbij en hij is een zeer eerlijk persoon die soms een glasharde mening heeft. Maar hij is altijd bereid om die weer bij te stellen.”

“En als je echt niet op Thierry wil stemmen, maar wel als christen voor FVD bent, dan kun je ook op een christen als mij stemmen. Ik sta op plek 11.”

De Kok besluit met te vertellen dat hij het komende weekend gaat mee-vasten met Herman Boon, om zo de verkiezingen in Gods handen te leggen.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen