Waarom discipline cruciaal is om je stempel te kunnen drukken op dit leven

Discipline kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. Voor de succesvolle voetbalcoach Vincent Lombardi betekende het hard werken en opoffering. Met hard werken bedoelde hij niet alleen het aantal geïnvesteerde uren of de opgelopen blaren en blauwe plekken.

Hard werken is discipline! Discipline is een ijzeren focus, de focus waar zelfbeheersing uit voortkomt. Discipline wordt geboren uit hard werken. Discipline helpt je bij het nemen van de moeilijke beslissingen. Het helpt je de pijn (die gepaard kan gaan met verandering) te omarmen. Het helpt je op het goede spoor te blijven, te midden van stress, druk en angst. Discipline is ook opoffering. Met discipline geef je het ene op omwille van het andere.

Advertenties
Ondanks wat de advertenties van vandaag ons vertellen, kun je niet alles hebben. Als je besluit een uur eerder naar kantoor te gaan om je papierwerk af te hebben – voordat je gestoord wordt door een telefoon die steeds overgaat – , moet je ofwel een uur slaap opofferen, of eerder naar bed gaan en zo je favoriete tv-programma opgeven. Bestudeer de geweldige artiesten maar op elk gebied – muziek, theater, sport – en je zult merken dat ze allemaal een enorme mate van discipline en plichtsbesef bezitten. Ze hebben zelfbeheersing geleerd en oefenen die uit.

Al die mensen die we vieren vanwege hun ‘moeiteloze’ succes, hebben in feite veel moeten opofferen om te komen waar ze zijn.

Maar al te vaak viert onze cultuur succes zonder zweet! Onze media richten zich meestal op mensen die hun doelen op een schijnbaar moeiteloze manier bereiken – het ‘succes van de ene dag op de andere’.

Er zijn geen successen die over één nacht ijs gaan! “Niemand die de slagen mijdt, wint een kroon”, zei St. Basil.

Moeiteloos succes
Al die mensen die we vieren vanwege hun ‘moeiteloze’ succes, hebben in feite veel moeten opofferen om te komen waar ze zijn. Ze laten het er misschien gemakkelijk uitzien; ze kunnen zelfs praten op een manier waardoor hun prestatie onvermijdelijk klinkt. Maar als je goed kijkt en luistert, zie je, net onder de oppervlakte, hard werken en opoffering.

“Als je eenmaal de gewenste doelen en de prijs die je bereid bent te betalen hebt vastgesteld, kun je de kleine pijn, de druk van de tegenstander en de tijdelijke mislukkingen negeren.” – Vincent Lombardi

Maar zelfs de grootste sporters hebben niet elke wedstrijd gewonnen; niemand wint alles. Soms wil je gewoon in een hoek kruipen en je wonden likken.

Een vast thema voor coach Lombardi was “de prijs betalen”. Hij was van mening dat prestatie de gewoonten van toewijding, mentale weerbaarheid, passie, hard werken en de bereidheid om offers te brengen vereiste.

Het steekt en het doet pijn als je je doel niet haalt. Maar zelfs de grootste sporters hebben niet elke wedstrijd gewonnen; niemand wint alles. Soms wil je gewoon in een hoek kruipen en je wonden likken. Je wilt dit weekend niet aan je werk denken en je wilt zeker niet naar die maandagochtendvergadering met je manager. Maar dat is de prijs die je betaalt (hard werken en opofferen) om de arena te betreden.

“Winnen is niet alles – maar de moeite nemen om te winnen is dat wel.” –Vincent Lombardi

Deze blog is verschenen op Faith Gateway. Klik hier om hem in het Engels te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen