Het grote verschil tussen liefde en lust

Het is geen geheim meer dat ik een wild seksueel verleden heb. Google mijn naam en je kan er van alles over lezen, vooral omdat ik ervoor koos om de deksel van de schaamte van mijn verleden af te halen.

Ik geef toe, de belangrijkste reden om veel seks te hebben, was omdat ik mijn seksuele verlangens rechtvaardigde met één klein woord ‘liefde’. Het werd de ruggengraat van elke seksuele intentie die ik volgde. Ik weigerde te buigen onder de religieuze opvatting dat het lust was.

Liefde
Voor mij betekende het dat ik de liefde had bedreven. Ik had een ‘degelijke’ thesis voor mijn daden, een redenering voor de ultieme kwetsbaarheid. Ik heb dit niet met iedereen gedaan – alleen met degenen van wie ik hield. Ik deed wat ik dacht dat goed was, ik leefde in een vacuüm van mij, mijn vriend en ik.

“Ik deed wat ik dacht dat goed was, ik leefde in een vacuüm van mij, mijn vriend en ik.”

Vandaag de dag denk ik totaal anders en zet ik me in voor het verbond van het huwelijk. Dit is de reden waarom ik word bestempeld als ‘inflexibel’ om open te staan voor goede mannen, als ik het over het celibaat heb. Dit is de reden waarom de wereld steeds meer in de war raakt, omdat we onszelf in de war brengen. Mensen fronsen hun wenkbrauwen omdat ze denken dat ik niet volledig kan liefhebben. Ik frons omdat ze zich vergissen in wat liefde betekent.

Maar om duidelijk te zijn, voordat we verder gaan, wil ik niet die persoon zijn die het woord lust uitspuugt zoals de vele religieuze mensen dat eerder hebben gedaan, met een verwijzing naar een preuts persoon die de noodzaak van seksueel verlangen niet op prijs stelt. Het is van vitaal belang en we hebben het nodig voor het menselijk ras om te kunnen functioneren. Ik ben niet een of andere non, die iedereen wil overtuigen om een gelofte van kuisheid af te leggen. Ik wil terug naar waar het krachtig is en nog belangrijker, waar het niet krachtig is.

DE DEFINITIE VAN LUST IS ALS VOLGT: OM ‘EEN ZEER STERK SEKSUEEL VERLANGEN NAAR IEMAND’ TE HEBBEN. DAT IS HET.

Dat is het. Het is niet het bedrijven van de liefde, het is geen vuurwerk waarmee je samen oud wordt. Het is geen toewijding, het is niet de basis waardoor je iemand vertrouwt, het is niet het ding dat je zal troosten, of jouw behoefte boven de behoefte van een ander zal plaatsen. Nee.

Lust en liefde
Lust rent weg, liefde blijft. Lust vergeet. Lust raakt leeg. Lust heeft geen vooruitziende blik. Lust romantiseert de glamour van one-night stands, liefde schrijft teksten die zeggen dat het voor je door het vuur gaat. Lust zegt niets, liefde volgt haar beloften op. Lust verdedigt zonder nederigheid, liefde zegt altijd sorry. Liefde maakt ruimte om zich af te vragen, lust vraagt hoe laat het is. Lust heeft dubbele maatstaven – die alleen voor zichzelf werken. Liefde luistert naar de hoogste standaard en vecht ervoor. Lust stuurt een tekst om een romantische flirt af te maken, liefde praat face-to-face.

“Lust rent weg, liefde blijft. Lust vergeet. Lust raakt leeg. Lust heeft geen vooruitziende blik.”

Rechtvaardiging
We laten de passie van de lust zo vaak samenvoegen met het geloof dat het liefde is, dat dit rechtgezet moet worden. Lust is geen liefde, het is een bijproduct, maar zo zelden wordt het gevolgd door echte diepte, een echte substantie van de liefde. Ik werd fan van 50 Cent toen hij zei: “Ik hou van seks, ik hou niet van de liefde.” Ik ben blij dat iemand in de wereld door heeft dat er een verschil is. 

In deze tijd, te midden van de bikini body’s op een strand, de provocerende selfies – allemaal subtiele manieren voor mannen om vrouwen op lustvolle wijze te waarnemen, zeg ik dat er iets veel krachtiger is om aandacht aan te geven. De diepere tederheid, van luisteren, van praten, van knuffelen.

“Liefde is vriendelijk, het is geduldig, het is niet zelfzuchtig.”

We moeten oppassen dat we de betekenis van liefde niet definiëren gebaseerd op onze eigen ervaringen, maar op de harde waarheid van wat de liefde zelf definieert als: het is vriendelijk, het is geduldig, het is niet zelfzuchtig. Die definitie is al duizenden jaren in ons midden, geïnspireerd door de Uitvinder van de liefde – tijd om terug te gaan naar de tekentafel, voordat meer families uit elkaar gaan, voordat panseksualiteit een ander ‘ding’ wordt, voordat we in een samenleving terecht komen waar alles kan en mag. De liefde bedrijven en de liefde zijn twee verschillende dingen.

Deze blog is geschreven door Carrie Lloyd van Moral Revolution.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen