Waarom zijn apostolische leiders nodig?

De afgelopen tijd horen we steeds meer over apostelen en de apostolische kerk. Omdat daar ook vragen uit voort komen heeft Dutch Apostolic Coalition (DAC) afgelopen juni de tweede apostolische conferentie georganiseerd. Een apostolische kerk is een plaats waar goddelijke orde is met een structuur die mensen helpt te groeien tot volwassenheid.

Geschreven door: Rolph Hendriks, Senior Leader Power City, mede-oprichter DAC

Waarom ligt er nu extra nadruk op het apostolische? Waarom is er apostolisch leiderschap nodig? Omdat de kerk aan de vooravond staat van een enorme beweging van de Heilige Geest, waar de kerk, niet slechts enkele leiders, in de kracht van God leven. 

Het gaat in principe niet eens om apostelen of om de andere bedieningen. Het gaat om de kerk. Er zijn apostolische leiders nodig. Niet om als eenlingen en als supersterren over te komen, maar omdat het gereedschap dat de apostel draagt nodig is om de kerk te brengen waar ze hoort te zijn. Bovendien zijn de andere bedieningen ook hard nodig…

In 1 Korinthe 12 vanaf vers 12 tot 31 kunnen we heel duidelijk lezen dat er niet één onbelangrijk lid is in het lichaam. Elk lid heeft een functie en vanuit die functie moeten we in het Koninkrijk van God werken. Niet als allemaal losstaande personen, maar een samenwerkend geheel.

Vers 12 – 14 zegt vertaald vanuit The Message Bible: 12-13 “Je kunt gemakkelijk genoeg zien hoe dit soort dingen werkt door te kijken naar je eigen lichaam. Je lichaam heeft veel delen – ledematen, organen, cellen – maar hoeveel delen je ook kunt noemen, je bent nog steeds één lichaam. Het is precies hetzelfde met Christus. 14 Ik wil dat je nadenkt over hoe dit alles jou belangrijker maakt, niet minder. Een lichaam is niet slechts een enkel onderdeel dat wordt opgeblazen tot iets enorms. Het zijn alle verschillende, maar vergelijkbare onderdelen die zijn gerangschikt en samen werken.”

Vers 19: 19-20: “Maar ik wil ook dat je nadenkt over hoe dit voorkomt dat je betekenis wordt opgeblazen tot eigenbelang. Want hoe belangrijk je ook bent, het is alleen vanwege waar je deel van uitmaakt.”

En 27-28 “U bent het lichaam van Christus – dat is wie u bent! Dit mag je nooit vergeten. Alleen als u uw deel van dat lichaam accepteert, betekent uw ‘deel’ iets. Je bent bekend met enkele van de delen die God heeft gevormd in zijn kerk, die zijn ‘lichaam’ is: apostelen, profeten. leraren, wonderdoeners, genezers, helpers, organisatoren, degenen die in tongen bidden.”

Dienaren met een functie
Apostelen zijn geen supersterren, maar dienaren met een functie om bepaalde problemen aan te pakken en specifieke dingen te bouwen.

De kerk hoort een plaats van groei, overwinning en kracht te zijn. Het gaat niet om de individuele bedieningen, het gaat om de kerk. Het is door de kerk dat Jezus Zijn glorie zal laten zien aan de wereld. Door ieder samenwerkend deel van het lichaam, elk lid dat zijn functie in het koninkrijk vervult.

De kerk, hoe God het bedoeld heeft, ziet er heel anders dan we nu zien. We zien nu veel plekken met bepaalde aspecten van hoe de kerk hoort te werken. Eén kerk met veel liefde, één met veel wonderen, één waar veel wordt geëvangeliseerd en één met heel goed onderwijs. Maar dit hoort een geheel te zijn in iedere gemeente.

We zullen een transitie gaan zien van de pastorale, herderlijke en evangelische kerk naar een apostolische kerk.

De meeste kerkleiders hebben geleerd te denken als een herder of als een leraar. Herders en leraren hebben een enorme belangrijk rol. We hebben hen nodig en willen er meer zien. Maar we hebben niet alleen hen nodig. Hun functie en houding is totaal anders dan die van de andere bedieningen. We hebben in de kerk ook een hele andere houding nodig omdat we moeten uitbreiden, land heroveren en nieuwe leiders moeten trainen. Tijd ontbreekt me nu te spreken over al de verschillen maar het is duidelijk dat een herder anders is als een apostel. We hebben ze beide nodig en niet op verschillende plekken. Deze bedieningen horen juist allemaal samen te werken om de grote oogst binnen te halen en te houden.

In het verleden lag de aandacht van bedieningen vooral op het houden van en zorgen voor mensen en het onderwijzen van het Woord. Daar hebben we meer van nodig, maar het is niet volledig. Mensen moeten ook getraind en toegerust worden om het werk van de bediening te kunnen doen en hen tot volwassenheid te brengen. Ze moeten verder ontwikkeld worden zodat ze het werk kunnen voortzetten en uitbreiden.

Een apostolische kerk is een plaats waar goddelijke orde is met een structuur die mensen helpt te groeien tot volwassenheid. Het apostolische helpt goddelijke orde terug te brengen, de oogst binnen te halen en om een golf van wonderen en tekenen te brengen.

Het is een plaats waar je sterk wordt, waar je geliefd bent en waar je wordt onderwezen hoe je mensen tot Jezus brengt. Nu zijn al die bedieningen verspreid.

Wat zijn een aantal karaktereigenschappen van de apostolische kerk:

 1. De apostolische bediening wordt bewezen door zijn vrucht van vermenigvuldiging, volwassenwording, activering en zending van gelovigen.
 2. Veel kerken zijn liefelijk, vriendelijk en comfortabel maar een apostolische kerk kenmerkt zich ook door het willen zijn van een prototype van dat wat komen gaat. Het is pionierend en zoekt naar doorbraken op alle vlakken. Het komt daardoor vaak intens en radicaal over.
 3. Het is sterk in bevrijding, voorbede en geestelijke oorlogvoering en zet mensen vrij van de grip van satan.
 4. Het richt zich sterk op de openbaring van de Tegenwoordigheid van God, wonderen en tekenen. Het is niet genoeg dat een preek heel mooi gebracht wordt, er moet een openbaring van Gods bovennatuurlijke kracht zijn. Het is die kracht die het leven van God brengt en mensen veranderd en het bevestigd het Woord dat we brengen.
 5. Er is veel bewogenheid voor gelovigen en verlorenen.
 6. Het is een plaats van toerusting en ontwikkeling voor levens, roepingen en karakter. Het heeft een bewuste structuur of systeem voor mensen om te groeien. Apostelen hebben de genade om zo’n structuur aan te brengen.
 7. Er is een “nieuwe wijn mentaliteit”, verlangend naar nieuwe bewegingen en manifestaties van de glorie van God.
 8. Een apostolische kerk is vaderlijk, biedt bescherming en bedekking, geeft mensen identiteit en een overtuiging er bij te horen. De Geest van aanname (adoptie) is sterk en brengt geestelijke zonen en dochters voort met een gevoel van identiteit en roeping.

Voor meer informatie wat betreft de Dutch Apostolic Coalition ga naar www.dacimpacts.nl

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

 1. Als een leider al apostolisch genoem kan of wil worden, dan zou dat toch moeten lijken op het leven van Yeshua als het beste voorbeeld van een krachtig leven.
  Dat is, even los van de andere gaven, de duisternis ontmaskerend(globalisering , NWO, islamisering, interreligieuze denken, lhgbtxyz leefstijl,)Torapraktijk in navolging van Yeshua e.d.
  Hoor graag of u zich hierin herkend,
  Shalom
  Ben Kok ( Joods-chr pastor)
  Tora-Yeshua. nl

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen