Wakker bij de Nacht van Gebed van Open Doors

Wat bezielt mensen om op een zwoele vrijdagavond in juni samen te komen om de hele nacht te bidden?

Afgelopen vrijdagnacht vond de jaarlijkse Nacht van Gebed plaats, waar ik ook aan deelnam. Open Doors organiseert deze gebedsnacht al vele jaren door heel Nederland en België. Honderden bidders komen samen in kerkgebouwen of bij elkaar thuis om video’s te bekijken met verhalen van vervolging om er vervolgens samen voor te bidden. Het ene na het andere schrijnende verhaal komt voorbij, je wordt er stil van.

Tekst: Sven Leeuwestein

Samen bidden is belangrijk, dat weten we, maar voelt ook weleens kwetsbaar. Zeker met mensen die je niet zo goed kent en die anders geloven en bidden dan jijzelf. Waarom zou je dit dan toch doen? s’ Nachts notabene?

Ik weet nog goed dat ik ooit het meest gesloten land ter wereld mocht bezoeken. Het land dat nog altijd de Ranglijst christenvervolging van Open Doors aanvoert als het land waar christenen het zwaarst worden vervolgd. De wreedheid en het lijden waarmee christenen daar te maken is verschrikkelijk en bijna onwerkelijk. En wij horen dan alleen nog de verhalen die het land uitkomen.

Toeristen
We reisden als toeristen biddend door het land om zo de liefde en vergeving van Christus zo dichtbij mogelijk te laten zijn, zonder de vervolgde broeders en zusters in gevaar te brengen. We konden hen niet ontmoeten en zo elkaar bemoedigen. Maar door onze aanwezigheid hoopten we te laten zien dat ze niet alleen waren.

“We proefden iets van Gods Heiligheid en Zijn Almacht, midden in het zogenaamde meest gesloten land ter wereld.”

Op een dag waren we als groep in een hotel in de hoofdstad, waar we enkel begeleid door een gitaar heerlijke worship liederen zongen. We loofden en prijsden de Heer en onze harten riepen uit voor een verandering in het land omwille van hen die zo lijden.

Aanwezigheid van God
De Aanwezigheid van God heb ik zelden zo sterk in mijn leven ervaren als toen daar in dat hotel. De zalving van de Geest en Gods engelen waren zo tastbaar aanwezig. We proefden iets van Gods Heiligheid en Zijn Almacht, midden in het zogenaamde meest gesloten land ter wereld. Het was alsof Hij ons wilde laten ervaren hoe graag Hijzelf in en door Zijn kinderen het land wil vergeven en herstellen. Ik zal het nooit vergeten. Jezus houdt van dit land.

Rond die tijd sprak een mentor met een profetische gave mij aan over die reis. Hij zei me het volgende: ’De reden dat jij daar bent heeft niets met jou te maken. De reden dat jullie daar zijn is de vervolgde kerk, en niets anders.’

Die ervaring en die opmerking schudden me wakker. God wil door ons antwoord geven op de hulpvraag van de vervolgde kerk.

Vervolgde christenen
Wat mij in Nederland opvalt is dat er zo weinig charismatische christenen lijken deel te nemen aan evenementen die aandacht vragen voor vervolgde christenen zoals de Nacht van Gebed of de Open Doors dag. Ook zie ik er nog zo weinig jong volwassenen. Precies de groepen christenen waar ik veel genegenheid voor heb. Ik geloof dat God juist hen wereldwijd krachtig wil gebruiken. Dat ze schouder aan schouder optrekken met de Vervolgde Kerk door te geven, te bidden en te bemoedigen.

Ik vroeg me af waarom lijkt dit toch zo te zijn? Zou het kunnen zijn dat we liever in onze eigen kringen blijven? Willen we alleen flitsende samenkomsten of ligt onze focus te veel op onze eigen omstandigheden? Of… voelen we ons misschien wat geestelijker dan die andere gelovigen?

Ik kan je vertellen dat heel wat van de deelnemers, die een andere stijl en taal hebben, krachtige strijders zijn die trouw zijn aan Jezus en Zijn Missie. Zij leven wat de bijbel zegt over het gebed van een rechtvaardige ‘vermag veel’ omdat God er kracht aan geeft’ (Jak 5 vers 16). Ons land zit er vol mee. Ik heb ze deze vrijdagnacht tijdens het bidden gehoord. Ik hoorde indrukwekkende gebeden van gewone mensen. En de Geest was er.

Begrijp me niet verkeerd. Ik geloof van harte in het ‘zien’ in de Geest, tongentaal, profetische voorbede en geestelijke strijd. Ik geloof dat dit gaven zijn die we gekregen hebben om effectief te kunnen bidden. Ik geloof ook dat deze gaven voor alle broeders en zusters zijn. De Bijbel is er glashelder over.

Maar hoe komt het dan dat we deze gaven niet massaal lijken in te zetten voor vervolgde christenen? Hebben we een afslag gemist? Zijn we niet sterk genoeg in ons geloof?

Lege stoel
Ik ‘zie’ een lege stoel op de evenementen van Open Doors. En die stoel is volgens mij bedoeld voor de Geest-vervulde, charismatische christen die vurig en vol liefde en verlangen strijdt. Die naast vervolgde christenen wil staan. Die stoel past misschien wel bij de jonge mensen die niet letten op stijl en vorm, maar zelf een krachtig gebedsleven ontwikkelen en inzetten ten bate van het evangelie.

Maar pas op. De verhalen zullen je schudden. De ontmoetingen zullen je veranderen. En je zult Jezus ervaren op plaatsen waar je het niet verwacht. Misschien is de lokatie of de vorm niet helemaal de stijl of de cultuur die je zelf zou kiezen.

“Misschien hebben de strategen een signaal nodig zoals andere stromingen dat geven door aanwezig te zijn, door trouw te bidden en door hun vormbehoeften kenbaar te maken.”

Misschien ben je van mening dat Open Doors je niet helpt met passende communicatie of pakkende events. Maar waarom zouden hun marketeers hun pijlen daar op richten wanneer hun database hen zegt dat we niet massaal geven en bidden? Misschien hebben de strategen een signaal nodig zoals andere stromingen dat geven door aanwezig te zijn, door trouw te bidden en door hun vormbehoeften kenbaar te maken.

Laat de Vervolgde Kerk je wakker maken. Laten we samen optrekken om biddend naast de Vervolgde Kerk te staan en de komst van het Koninkrijk in hun landen te zien doorbreken. Dat is het doel.

De Vervolgde Kerk roept ons.

Sven Leeuwestein

Niet iedereen kan reizen. Open Doors heeft daarom een indrukwekkend nieuw bezoekerscentrum opgericht om verhalen van vervolging dichtbij te brengen. Boek een tour met je kerk of bedrijf via www.opendoors.nl of geef je op voor het magazine en e-news.

Gelijk beginnen met bidden? Download de gratis gebedsapp

Klik hier om het online bezoekerscentrum te bezoeken.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen