Wandelcoach Eline schrijft boekenserie die je helpt groeien in geloof tijdens natuurwandelingen: “Het geheim is om te wandelen met God”

Ontspannen wandelen in de natuur en op hetzelfde moment je bewust zijn van je geestelijke wandel met God. Regelmatig begeleidt Eline Lindeboom vrouwen en groepen op die manier. Ze heeft haar eigen praktijk voor natuur- en wandelcoaching. Eerder was ze o.a. leerkracht in het basisonderwijs, maar na een burn-out besloot ze het roer om te gooien. Ze heeft er een boekenserie over geschreven.

“Tijdens mijn burn-out gaf het wandelen rust en ruimte. Ik hield de Bijbel ernaast en zag dat het fysieke wandelen veel raakvlakken heeft met onze geestelijke wandel met God.” Dat werd mede haar inspiratie om haar coachingpraktijk Rivkah te beginnen. “Nu ben ik zelf wandelcoach geworden. Ik wil mensen laten zien dat wandelen kostbaar is om te ontspannen, maar ook als je moeite ervaart op bepaalde gebieden. Het geheim is om te wandelen met God.”

Boekenserie
Naast het coachen van mensen door wandelingen in de natuur, is Eline ook begonnen een serie van zeven boekjes te schrijven die mensen zelf mee kunnen nemen de natuur in. “In mijn praktijk kan ik niet honderden mensen bedienen, maar door de boekjes wel. Ze zijn laagdrempelig en bestaan afwisselend uit Bijbelgedeelten, allerlei metaforen en opdrachten die je in de natuur kunt doen. Mijn verlangen is dat God dichterbij komt voor mensen, dat ze ontmoetingen hebben met Hem en zullen groeien in geloof.”

De boekjes komen volgens Eline heel natuurlijk tot stand. “Elke dag ga ik 5 km wandelen met God en daar komen de ideeën uit voort. Als ik een beeld in de natuur zie, pak ik later de Bijbel erbij en zoek ik de vergelijking op. Of andersom; als ik iets in de Bijbel tegenkom, zie ik het soms later terug in de natuur.”

Ontdekkingsreis
Eline vertelt dat er veel van Gods grootheid en karakter terug te vinden is in de natuur. Daardoor is het een heel mooie manier om middenin de natuur te reflecteren op je levenswandel en wandel met God. “Psalm 8 gaat erover dat de natuur getuigt van een Schepper Die leeft. Als mensen luisteren en kijken, kunnen ze veel van God ontdekken in de natuur. Het is echt een ontdekkingsreis samen met God die je dan maakt.”

“Lopen in de natuur op zich zet al iets vrij”, gaat ze verder. “Het brengt een stuk ontspanning en ruimte. Er zit iets helends in. Als je gewoon in de natuur wandelt, komt er na een half uur rust in je hoofd. Met de boekjes gebruik je de natuur om je heen voor oefeningen. Wat hoor je? Wat zie je?Dat pas je toe op situaties in je leven.”

“in plaats van meegesleurd te worden door wat er in de wereld gebeurt, kun je door in de natuur met god te wandelen, je juist op hem richten.”

Schaapskudde
In haar wandelingen met cliënten maakt Eline zo ook elke keer mooie dingen mee. “Ik was een keer met een cliënt op de heide in Nunspeet toen we daar een schaapherder met een kudde schapen zagen. Ik zei: ‘Weet je wat, we gaan op een bankje zitten en drinken een kopje thee. Dan gaan we gewoon eens die kudde schapen observeren.’ Terwijl we dat deden, kwamen er allerlei thema’s naar boven en hadden we een mooi gesprek over rust.”

Juist in deze tijd waarin de wereld zo verandert, kan de boekenserie van Eline mensen helpen sterker te staan in hun wandel met God. “De tijd waarin we nu leven roept veel vragen op. Veel mensen zijn onzeker. In plaats van meegesleurd te worden door wat er in de wereld gebeurt, kun je door in de natuur met God te wandelen, je juist op Hem richten. Dit mag zich dan vertalen naar je dagelijks leven. Zo kunnen mensen ontdekken dat God niet verandert. Bij Hem is zekerheid.”

Hoop
Elk deel van de boekenserie heeft een specifiek thema. Het eerste deel ‘Wandel gerust’ gaat over vertrouwen op God in deze tijd. “Waar alles onzeker lijkt, blijft God dezelfde en blijft Hij zeker.”

Het tweede deel ‘Wijs mij Uw weg’, gaat over richting vinden in je leven. “Als je dat weet, hoef je niet angstig en passief te blijven, maar kun je echt met God op weg. Hij is een God van hoop en heeft een hoopvolle toekomst voor jou.”

Volgens Eline zijn de boekjes geschikt voor iedereen die van wandelen houdt en ernaar verlangt om in het leven met God te wandelen. “Ook voor jongeren die echt met God willen wandelen is het een aanrader. Het is heel praktisch voor je geloofsleven.”

Groepswandeling
Als mensen een bepaald thema pittig vinden of graag met anderen verdieping zoeken, is het ook mogelijk de boekjes te gebruiken voor groepswandelingen. “Maak er bijvoorbeeld een groepswandeling met je kerk van. Dan kun je de thema’s samen bespreken”, geeft Eline als tip.

Voor de creatievelingen zijn er ook nog een schetsboek en een schrijfboek bij de serie te krijgen. “Die kunnen mensen meenemen de natuur in om spontane indrukken te tekenen of op te schrijven. Als je bijvoorbeeld op de heide loopt, en je ziet die mooie paarse kleur, probeer dat dan eens te tekenen of op te schrijven wat die kleur voor jou betekent. Er is ruimte om dingen in te vullen zoals jij ze ziet en interpreteert.”

Deel 1 en 2 worden deze maand uitgebracht. De volgende delen verschijnen in het  volgende voor- en najaar. Die is Eline nu aan het schrijven. “Ik schrijf de boeken terwijl ik wandel. De thema’s ontstaan eigenlijk vanzelf. Het zijn thema’s waarvan ik geloof dat God ze op mijn hart legt. Ik beweeg mee met Hem.”

Klik hier voor meer info over de boeken of om ze te bestellen.

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen