Ik vind het erg dat mijn date geen maagd meer is, wat nu?

Ik kreeg een e-mail van een bezorgde maagd: een jongeman die last had van de seksuele zonden uit het verleden van zijn partner.

Hij wist niet zeker of hij wel of niet door moest gaan in een relatie met iemand die zo’n seksuele geschiedenis had.

Zijn stem is slechts één in de menigte van honderden jonge mannen en vrouwen die ik ontmoet, die verzand zijn in de teleurstelling in hun hart. Ze ervaren pijn over het feit dat hun partner niet dezelfde ‘seksuele zuiverheid’ koesterden als zij.

Misschien bevind je je in een vergelijkbare situatie als het gaat om seksuele zuiverheid: je hebt jezelf bewaard voor het huwelijk, maar je gaat trouwen met iemand die dat niet heeft gedaan.

Het is duidelijk dat het loslaten van het seksuele verleden van een partner veel christenen moeilijkheden geeft. Dat is ook geïllustreerd in de controversiële bekentenissen van Mark en Grace Driscolls boek Real Marriage. Ze bespreken hun relatie in de openbaarheid, inclusief de effecten van seksualiteit voor het huwelijk op hun huwelijk.

“Het lijkt erop dat het onderwerp ‘seksuele geschiedenis’ er een is dat diepe littekens en pijnlijke wonden achterlaat, zelfs binnen onze moderne generatie”

Het lijkt erop dat het onderwerp ‘seksuele geschiedenis’ er één is dat diepe littekens en pijnlijke wonden achterlaat, zelfs binnen onze moderne generatie, waar maagdelijkheid niet de norm is.

SEKSUEEL VERLEDEN IS NIET HET BELANGRIJKSTE
Er zijn momenten dat wij mensen zo gefixeerd raken op de details, dat we het grote geheel niet overzien.

Seksuele reinheid is ongetwijfeld een heel belangrijk iets. God zou het niet keer op keer in de Schrift hebben genoemd als dat niet zo was. Hij kent de pijn en verwoesting die “seks die verkeerd is gedaan” kan veroorzaken in zowel korte als langdurige relaties. Ik schrijf veel over dit perspectief in hoofdstuk 8 van True Love Dates genaamd “Why Sex Matters”. Toch moeten wij als christenen niet vergeten dat, hoewel het een belangrijk stuk is in de puzzel van een bloeiend huwelijk, het zeker niet de belangrijkste factor is.

Als je vastzit in de pijn van het seksuele verleden van je partner, of je voelt je misschien gevangen in je eigen verleden, dan zijn hier enkele belangrijke dingen die je echt moet overwegen voordat je relationeel de volgende stap zet:

1. ONS SEKSUELE VERLEDEN IS EEN SYMPTOOM VAN WIE WE WAREN, EN IS NIET NOODZAKELIJK EEN REFLECTIE VAN WIE WE ZIJN.
Als ik jonge stellen begeleid, begin ik hier altijd, ongeacht het probleem. Hoewel iemands verleden sterk bepalend is voor wie ze worden, is de belangrijkste factor om te overwegen wie er vandaag voor je staat? Ik heb gezien dat talloze jonge mensen potentieel solide relaties hebben opgegeven vanwege het feit dat ze het idee om te trouwen met een “niet-maagd” niet konden overwinnen. In het tegenovergestelde spectrum heb ik hele relaties gezien die gebaseerd waren op wederzijdse seksuele zuiverheid, terwijl er zoveel andere grote mankementen in de relatie waren die over het hoofd werden gezien en simpelweg werden verduisterd in vergelijking met de schijnwerpers van ‘zuiverheid’. Dit is waar ik denk dat onze neiging om alles op te hangen aan de details echt verwoestend kan zijn.

Buiten de reikwijdte van het seksuele verleden, moet men bedenken wie een persoon in zijn heden is. We dienen een God van genade en barmhartigheid, een God die ons uit ons oude zelfzuchtige leven ontwortelt en ons in de grond van heiligheid en gerechtigheid plant. Voor degenen die een echte relatie met Jezus hebben, kan het seksuele verleden niet langer het bepalende punt van hun leven zijn. Ze worden nu bepaald door hun relatie met Jezus Christus, een relatie die uit elk deel van hun huidige wezen zou moeten overvloeien – ze laten groeien, heiligen, volwassen maken en toerusten om de persoon te zijn waartoe God hen heeft geroepen.

Zoek naar die met de Geest vervulde relatie in elk deel van het leven van je partner en laat dat de bron zijn van besluitvorming als het gaat om daten. Zuiverheid is meer een toestand van het hart, de ziel en de geest dan een simpele titel van iemands fysieke eigenschappen. Wat voor levensstijl leeft uw partner hier en nu?

2. ONZE ONMOGELIJKHEID OM HET SEKSUELE VERLEDEN VAN ONZE PARTNER (OF ONS EIGEN VERLEDEN) TE VERGEVEN, KAN EEN TEKEN ZIJN VAN EEN HARTPROBLEEM DAT NIETS MET SEKSUALITEIT TE MAKEN HEEFT.
Ik heb eens horen zeggen dat iemand die zichzelf niet kan vergeven voor zijn verleden niet worstelt met de zonde van schuld, maar met de zonde van trots. Trots is de stem die ons vertelt dat wat er is gedaan een te grote zonde is om door Gods genade bedekt te worden. Alsof onze zonden krachtiger waren dan het bloed dat Hij vergoot. Trots ligt ook aan de wortel van een hart dat een ander niet kan vergeven voor de zonden die tegen hem zijn begaan.

“Als je merkt dat je vastzit aan het seksuele verleden van je partner, moet je jezelf afvragen of je Gods genade in je eigen leven echt hebt geaccepteerd en begrepen.”

Als je merkt dat je vastzit aan het seksuele verleden van je partner, moet je jezelf afvragen of je Gods genade in je eigen leven echt hebt geaccepteerd en begrepen. Zoals het verhaal van de meedogenloze dienaar in het boek Mattheüs hoofdstuk 18, die een enorme schuld had weggevaagd maar er nog steeds niet in slaagde de schuld van zijn eigen dienaar kwijt te schelden. Hoewel je verleden er misschien anders uitziet dan het verleden van je partner, heeft Gods genade jullie beiden bedekt. Als je niet kunt leren je partner lief te hebben door hem of haar met genade te bedekken, dan heeft zuiverheid van lichaam voorrang op zuiverheid van hart. Als ik het me goed herinner, kijkt Jezus altijd naar het hart (Johannes 8: 1-11).

3. ONS SEKSUELE VERLEDEN ZAL ONS ALTIJD BEÏNVLOEDEN, HOEWEL HET ONS NIET ALTIJD MOET ACHTERVOLGEN.
Ik wil niet dat het klinkt alsof degenen met een seksueel verleden daar geen enkele gevolgen van heeft, want dat is gewoon niet waar. Vraag elk echtpaar waarin Christus centraal staat, waarin een of beide partners zich hebben verdiept in de wereld van seksualiteit buiten het huwelijk, en zij zullen ergens in hun relatie kunnen wijzen op de gevolgen van dat gedrag.

Degenen die vóór het huwelijk opzettelijk seksuele verlangens hebben opgewekt, heeft absoluut iets op zijn lijstje staan met de titel: ‘Iets om mee te dealen.’ Dat gezegd hebbende, iedereen die een huwelijk aangaat, brengt zijn eigen lijst met dingen mee om mee te dealen. Of het nu gaat om een ​​seksueel verleden, familieproblemen, zonden uit het verleden, bestedingspatroon, communicatiestoornissen, enzovoort. Wie van ons is perfect als het gaat om zuiverheid van geest, lichaam en ziel? Hoewel deze dingen een effect kunnen hebben op onze relatie, is het aan ons of we toestaan ​​dat deze effecten ons in relationele zegeningen of relationele worstelingen brengen.

Zuiverheid
Als het op zuiverheid aankomt, denk ik dat het ons allemaal goed zou doen om onszelf eraan te herinneren om naar het grote geheel te kijken. Het lijdt geen twijfel dat Jezus ons roept om een ​​leven van seksuele reinheid te leiden. Hij houdt van relaties, en Hij wil dat wij er met zo min mogelijk bagage en pijn ingaan, omdat Hij de moeilijkheden kent die komen als twee gebrekkige mensen één worden. Met dat in gedachten; Hij die onze gebreken kent en de aard van ons vlees kent, Hij houdt hoe dan ook van ons, neemt Hij ons keer op keer terug en stelt hij ons in staat om in het hier en nu een heilig en rechtvaardig leven te leiden.

“Zoek naar dat soort zuiverheid bij het nastreven van relaties: een zuiverheid die elk deel van het huidige leven van je partners doordringt – geest, lichaam en ziel”

Zoek naar dat soort zuiverheid bij het nastreven van relaties: een zuiverheid die elk deel van het huidige leven van je partners doordringt – geest, lichaam en ziel; een zuiverheid die wordt gedicteerd door wie ze vandaag in Christus zijn, niet alleen door waar ze vandaan komen; een zuiverheid die ruimte biedt voor genade, barmhartigheid en vergeving.

Dat zijn eerlijk gezegd de eigenschappen die je in het huwelijk hard nodig hebt, meer dan welke andere eigenschap dan ook!

Deze blog is geschreven door Debra Fileta, verschenen op Moral Revolution.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen