Wat als… we onze roeping ontdekken?

Een leider zei eens: “Geef mij 1000 mensen en ik bouw een kerk. Geef mij 12 discipelen en ik verander de wereld.” Twaalf toegewijde mannen die letterlijk werden weggeroepen van hun dagelijks werk, hebben de wereld veranderd. Twaalf vaak onzekere mannen die getraind werden om hun positie in te nemen om te doen wat van hen werd gevraagd. Jezus was Degene die deze mannen riep en Jezus was Degene die deze mannen trainde. Het gevolg is dat ze een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Ze hebben, soms letterlijk, geschiedenis geschreven… 

Wat als het Nederlands voetbalelftal tijdens een groot mondiaal toernooi zou aantreden met kwalitatief uitmuntende spelers, maar opgesteld op een willekeurige positie in het veld. Een razendsnelle vleugelspits als Arjen Robben in het doel of Edwin van der Sar gepositioneerd als middenvelder. Je hebt dan absolute toppers binnen de lijnen staan, maar als je spelers op deze manier inzet, sla je als team toch een modderfiguur. De enige uitzondering is misschien Dirk Kuijt, die kon volgens Louis van Gaal tijdens het WK van 2014 op bijna elke positie spelen. 

Nederland niet meer hetzelfde
Wat als die 1000 mensen uit de quote die ik hierboven heb geciteerd, nu eens de miljoen christenen zijn die op dit moment de kerk vormen in Nederland. Wat als al deze christenen hun roeping hebben gevonden en door de kracht van de Heilige Geest datgene gaan doen waarvoor ze zijn gemaakt. Wat zou er dan gebeuren? Als ik die vraag voor mijzelf probeer te beantwoorden, dan merk ik dat het mijn voorstellingvermogen te boven gaat. Wat ik wél weet is dat Nederland dan niet meer hetzelfde zal zijn.

“Als ik die vraag voor mijzelf probeer te beantwoorden, dan merk ik dat het mijn voorstellingvermogen te boven gaat. Wat ik wél weet is dat Nederland dan niet meer hetzelfde zal zijn.”

Geoliede machine
Wat als in jouw kerk iedereen heeft ontdekt wat zijn of haar roeping is en dat ze door Gods kracht aan het floreren zijn op de plek die God voor hen voor ogen had. Wat zou er dan gebeuren in jouw kerk en in jouw dorp of stad? Zou het naïef zijn te denken dat in dat geval de lokale kerk, zonder al te veel regels en vergaderingen, als een geoliede machine zou functioneren?

Wat als jij?
Wat als jij gaat ontdekken hoe uniek God jou heeft gemaakt, gaat zien hoe Hij jouw leven heeft geleid en welke bestemming Hij voor jou heeft. Hoe blij en gelukkig zul je zijn als je in al jouw vezels voelt dat, datgene wat je aan het doen bent in het Koninkrijk van God, precies datgene is waarvoor je bent gemaakt? 

Wat als ik?
Wat als ik de liefdevolle sturing van God in mijn leven niet op waarde had geschat en had gemist wat God voor mij heeft bedacht om in te wandelen. Dan had ik nooit geproefd aan hoe het is om mee te bewegen in wat God aan het doen is in en door mijn bediening.

“Hoe blij en gelukkig zul je zijn als je in al jouw vezels voelt dat, datgene wat je aan het doen bent in het Koninkrijk van God, precies datgene is waarvoor je bent gemaakt? “

Ik geniet ervan om bij de Fulltime en Parttime School van Royal Mission studenten te helpen, samen met God, te ontdekken wat hun roeping en bestemming is. Het avontuur en de blijdschap die daar mee gepaard gaat, is prachtig om te zien. Soms wordt het duidelijk door een les of een (coachings)gesprek en is het een proces. De andere keer komt Gods roeping over het leven van een student met een impact die zijn weerga niet kent door een ontmoeting met gebrokenheid tijdens een outreach.

Groeicursus
Ik barst van de motivatie en inspiratie om een boek te schrijven over roeping en bestemming. Ik zit  nu midden in het schrijfproces en ik zou het zo geweldig vinden als mensen die van Jezus houden geholpen worden te wandelen in hun unieke bestemming. Als eerste aanzet zal ik binnenkort een (gratis) groeicursus geven over dit thema. Van harte welkom! 

Deze blog is geschreven door Martin Dol van Royal Mission.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen