Wat voor erfenis laat jij achter?

Ongeveer 30 jaar geleden zaten Karin en ik op de bijbelschool. De plek waar we elkaar leerden kennen. We kregen in die tijd les van heel verschillende docenten, waaronder theologen, Bijbelleraren, psychologen, voorgangers, jeugdwerkers, zendelingen, buitenlandse sprekers én van Jan van der Linden. Jan was een professionele trainer van het bedrijf Krauthammer. Hij gaf onderwijs over communicatie en zijn trainingen waren echt buitencategorie. Ik kan me de tekeningen en illustraties op het schoolbord nog helemaal herinneren.

Tekst: Martin Koornstra

Jan had ook een enorme passie voor tienerwerk. Hij was bevriend met Peter Vlug jr., de leider van TienerToekomst, en samen waren ze verantwoordelijk voor het tienerprogramma tijdens de Opwekkingsconferentie. Zelf was ik toen ook vooral tienerwerker in onze kerk en tijdens tienerkampen. Door deze gedeelde passie voor pubers raakten Karin en ik bevriend met Jan. Die vriendschap heeft uiteindelijk bijna 30 jaar geduurd, want vorige week is Jan op 68-jarige leeftijd totaal onverwacht overleden. Een heftig en pijnlijk verlies voor zijn vrouw Conny, voor zijn 2 kinderen en 4 kleinkinderen

Onze mentor
Voor mij en Karin is het sterven van Jan een ingrijpend einde van een langdurige en bijzondere relatie. Jan had in de verschillende fases van ons leven een rol als coach, mentor, raadgever, vriend, bemoediger, inspirator, trainer, vraagbaak en leermeester. Op cruciale of spannende momenten was een telefoontje met Jan voldoende om weer verder te kunnen. Een groot deel van onze kennis en ons inzicht rondom leiderschap, strategie, communicatie en cultuur hebben we via Jan ontvangen.

Vragen stellen
Hij leerde me vaker vragen te stellen. Minder bezig zijn met wat ik wil zeggen, maar de focus te verleggen naar wat ik wil horen in een gesprek. Zo komen mensen meer tot hun recht en ontstaan er betere relaties. De uitspraak ‘Hoe beter je plant, hoe vrijer je bent’ is ook zo’n erfenis van Jan. Plan wat belangrijk is, zodat je ruimte hebt om er volop van te genieten. In ons huwelijk en in onze bediening nemen we deze belangrijke waarheid al jaren met ons mee.

Cirkels
Ik kan me een periode herinneren waarop ik een nieuw leiderschapsmodel zou presenteren in een grote kerk. Na dagen van gebed en voorbereiding was er een prachtige matrix ontstaan met een overvloed aan vakjes en verantwoordelijkheden. Met trots legde ik mijn plan voor aan Jan. Na een aantal vragen zei hij: ‘Teken nu eens hetzelfde schema in cirkels in plaats van in vakjes. Vakjes verdelen, maar cirkels zijn inclusief en verbinden.’ Sinds dat moment probeer ik altijd in cirkels te denken en te tekenen.

Doorgeven
Ik kan nog honderd principes, quotes en wijsheden delen die we van Jan ontvangen hebben. Vorige week vrijdag en zaterdag gaf ik les op de startdag van onze School voor Leiders en onze nieuwe School voor Jonge Leiders. Met de regelmaat van de klok kwam Jan die dagen weer langs. Onder tranen heb ik de rijkdom gedeeld die we door de jaren heen van Jan mochten ontvangen én beheren. De filter waar je doorheen kijkt, de basisvraag ‘Wat is je voorstel?’ of de quote ‘Je kunt je verleden niet veranderen, maar wel hoe je er vandaag mee omgaat!’ kwamen allemaal langs. 

Nooit meer bellen
Afgelopen woensdag was de dankdienst. De toespraken over Jan zijn leven waren schitterend. Karin en ik bleken niet de enigen te zijn wiens denken en levenswijze veranderd zijn door Jan. Het was een aaneenschakeling van waardering voor een man die integer was, altijd interesse toonde, er was om te helpen, goede vragen kon stellen, echt kon luisteren, wijsheid deelde, mensen naar een hoger niveau bracht… Hij was een eerlijke, krachtige en liefdevolle man, vader en voorbeeld. Wat zal ik Jan missen, want ik kan hem nooit meer bellen!

De tweede eigenschap
Toen Karin en ik naar huis reden na de dankdienst dachten we na over ons leven en de erfenis van Jan. Het bracht me weer bij de tweede eigenschap van Stephen Covey ‘Begin met het einde voor ogen’ in zijn wereldberoemde boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Daarin laat Stephen mensen nadenken over wat je wil dat er over jou en je leven gezegd wordt op je begrafenis. Sinds vorige week voel ik een nog grotere verantwoordelijkheid om alles wat ik mocht leren én erven van Jan weer door te geven aan een nieuwe generatie. De gereedschapskist die ik ontvangen heb, wil ik maximaal inzetten en anderen leren om deze prachtige instrumenten ook te gaan gebruiken.

Als een boom
Jan heeft een bijzonder vruchtbaar leven geleid én een unieke erfenis achtergelaten. Dat wil ik ook. En jij? Hoe wil je dat mensen over jou spreken aan het einde van je leven? En wat wil je als erfenis achterlaten voor de mensen waar je nauw mee optrekt? Jouw leven doet er toe, dus laat het zijn als een boom geplant aan waterstromen die veel vrucht draagt. En zoals Jan altijd zei: ‘De vrucht is altijd voor een ander, dus stel je geregeld de vraag wat heeft God in mij gelegd voor die ander!’

Dit artikel is geschreven door Martin Koornstra van Royal Mission. De organisatie biedt een Groei-jaar aan speciaal voor kerken. Klik hier voor meer informatie.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen