Wat verwacht jij nog van God voor jouw bedrijf?

Een tijdje geleden hield ik een online masterclass voor CBMC, een netwerk voor christenondernemers over het onderwerp ‘ondernemen met God’. Een verlangen wat als een zaadje diep in mij is gepland en in de afgelopen jaren steeds meer opkomt en doorgroeit. Mijn missie. Noem het mijn roeping. En terwijl ik bezig ben met datgene wat zo mijn hart heeft, loop ik met ogen open mijn eigen valkuil in. Achteraf werd ik subtiel maar confronterend op mijn eigen oh zo bekende werkwijze gewezen. 

Tekst: Jaap Boersema

Ik had de presentatie goed voorbereid en vroeg tenslotte aan God of Hij nog specifiek input voor mij had die ik moest delen in de sessie. Nou dat had Hij!

OEPS
Tegen het einde van de sessie stelde de host mij de vraag of ik ter afsluiting nog iets wilde delen.

Op dat moment realiseerde ik mij dat ik God om input had gevraagd, maar dat ik volledig had gevaren op mijn eigen voorbereiding en er helemaal niet meer aan had gedacht. OEPS, ik schrok en voelde het schaamrood naar mijn kaken stijgen. Want toen ik dacht aan de woorden die God had gezegd “Ze verwachten niets meer van Mij” voelde ik hoezeer dit ook over mij gaat.

Terwijl ik Hem vraag wat Hij op Zijn hart heeft, verwacht ik blijkbaar niet eens een échte reactie van Hem terug. 

Gods input is altijd raak!

Nadat ik mij snel over mijn eigen oeps-gevoel heen had gezet, citeerde ik de woorden die God met mij had gedeeld. BAM! Ik voelde direct “Dit is de kern waarmee ik had moeten beginnen en wat toch eigenlijk de kern is van je missie? Dan weet je toch ook dat je er iets mee moet doen?” O Ja ik weet het. En ik ben heel hardnekkig.

Achteraf ontving ik van enkele deelnemers feedback en wat denk je? Het was exact deze zin, die God mij had gegeven, die hen had geraakt. Een liefdevolle maar zo duidelijke correctie die wel even binnenkwam bij me. Een genadevolle tik op mijn neus.

Waarom vind ik het toch zo moeilijk om iets wat ik zelf bedenk los te laten en volledig te varen op Zijn input? 

Ondernemen op eigen kracht

De valkuil waarin ik stapte herken ik ook zo sterk bij veel ondernemers. Je wilt het wel anders doen maar de vastgeroeste patronen, rationele overtuigingen en religieuze frames zitten kunnen je enorm in de weg zitten. Met als gevolg dat je onder aan de streep niet écht vooruitkomt, niet dié resultaten haalt die jij jezelf had voorgenomen en daardoor ook geen extra euro’s ziet staan. Niet goed je best gedaan? Misschien wel té goed. Maar vooral zelf. Op je eigen manier. En op je eigen kracht.

Waardoor je onvoldoende afgestemd bent op de Hemelse input voor je business om wel de juiste dingen te zeggen en te doen op het juiste moment.

Wat God mij liet zien is dat onze menselijke geest zo vol teleurstelling en bitterheid zit, dat er nauwelijks of geen ruimte meer is voor verwachting en hoop. Pijnlijke ervaringen en tegenslagen die zijn opgeslagen in onze ziel maar ook gewoon de waan van de dag en onze ondernemerssores nemen de opslagcapaciteit van onze geest in beslag, waardoor de Heilige Geest ons niet meer werkelijk kan vullen met Zijn Hemelse input.

Ondernemen vanuit verwachting

Daarom geloof ik dat het de tijd is om je onder te dompelen met hoop en verwachting. Want Hij gaat iets nieuws brengen.

De les die ik in ieder geval haal uit de valkuil waarin ik stapte, is dat ik in de voorbereiding van alle activiteiten begin met een leeg blaadje.

Of het nu gaat om een masterclass, een coaching gesprek, een training, een offerte of wat dan ook, de input die ik van God ontvang komt in het midden van mijn mindmap te staan. En vandaaruit creëer ik weer verder. Voor mij een basis voor de strategiesessies die ik dagelijks houd met Hem, waarin Hij de leiding heeft. Al is het met vallen en opstaan, ik merk hoe anders, vernieuwend en verrassend het is om werkelijk met God te ondernemen. Langzamerhand raak ik ‘in verwachting’ van iets nieuws. En geloof ik dat het tijdperk waarin Hij Zijn Business bouwt is aangebroken!

Jaap Boersema

Jaap is de oprichter van YouRoute, klik hier voor meer input en informatie.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen