‘We bereiden ons voor op alle opties’: Israël stelt militaire plannen tegen Iran op scherp

Israël vordert met militaire plannen om het nucleaire programma van Iran het hoofd te bieden en zich te verzetten tegen de groeiende invloed van de Islamitische Republiek in de regio. “De Iraniërs zijn vandaag dichter bij het creëren van splijtstof voor kernwapens dan ooit tevoren. ” Dat vertelde een Israëlische veiligheidsfunctionaris aan journalisten tijdens een briefing die werd bijgewoond door CBN News.

“In het licht van de Iraanse voortgang van Iran’s nucleaire programma, bereiden we ons voor op alle opties en scenario’s.” Het Israëlische leger vestigt een nieuw hoofdkwartier om zich uitsluitend met Iran bezig te houden, dat zich verschanst in onstabiele landen in de regio. Iran gebruikt “ondermijning, financiering van terrorisme en wapenexport” om het Midden Oosten opnieuw vorm te geven, waarschuwde de functionaris.

Israël ziet een machtsstrijd ontstaan ​​in de regio. In die strijd staat het sjiitische Iran en zijn bondgenoten in Jemen, Irak, Syrië en Libanon tegenover gematigde landen die worden bedreigd door de acties van Teheran.

Tegenkracht
Israël wil gebruik maken van de nieuwe relaties die het is aangegaan met zijn Arabische buren via de Abraham akkoorden. Het land wil de nauwe banden met Egypte, Jordanië, Griekenland en Cyprus aanhalen om een ​​tegenkracht op te bouwen tegen Iran in de regio.

Gemeenschappelijke dreigingen
“De historische verandering in de betrekkingen met Arabische landen zal ook veiligheidscomponenten omvatten”, zei de veiligheidsfunctionaris. “De samenwerking op veiligheidsgebied is de afgelopen maanden verbeterd en geïntensiveerd. Dit is een kans voor elk land dat betrokken wil zijn bij de regio om gemeenschappelijke dreigingen het hoofd te bieden.”

Israël maakt zich met name zorgen over de volmachten van Iran in Libanon en Syrië. “Iran en de terroristische organisatie Hezbollah gaan door met zich te vestigen in Syrië en bedreigen Israël. Israël zal zijn campagne in dit grijze gebied voortzetten. We zullen, zo lang als nodig is, doorgaan om de burgers van Israël te beschermen”, zei de functionaris.

Israël voert al jaren honderden luchtaanvallen uit op aan Iran gelieerde milities in Syrië. Israëlische functionarissen geven echter zelden commentaar op berichten over deze luchtaanvallen. Ondertussen wint Hezbollah meer invloed in Libanon terwijl het land worstelt met politieke en economische crises.

Internationale druk
“De bron van instabiliteit in Libanon is de terroristische organisatie Hezbollah die de middelen van de staat exploiteert voor Iraanse belangen”, zei de veiligheidsfunctionaris. “Het is van vitaal belang om de internationale druk op te voeren. Dit om politieke en economische hervormingen te bevorderen, als voorwaarde voor infrastructurele en economische hulp om het land te stabiliseren.”

Israël wil geen oorlog met Hezbollah. Ze verwachten ongeveer 2.000 raketten per dag in een conflict met de terreurgroep. Dat vertelde Uri Gordin, hoofd van het Home Front Command van het leger, aan AFP. Het is vijf keer meer dan de dagelijkse hoeveelheid waarmee Israël te maken kreeg tijdens de 11-daagse oorlog in mei met Hamas.

 Hoewel Israël bereid is militair geweld te gebruiken, vertrouwt het liever op diplomatie en internationale inspanningen om Teheran af te schrikken.

Israël verzette zich tegen de overeenkomst die Iran in 2015 met wereldmachten sloot om zijn nucleaire programma te beteugelen. Toch zouden ze een nieuwe deal accepteren als dat ervoor zou zorgen dat Iran nooit kernwapens krijgt.

Onderhandelen
De inspanningen van de regering-Biden om opnieuw te onderhandelen over de overeenkomst van 2015 zijn mislukt. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump was hier in 2018 mee gestopt. Washington werkt nauw samen met Israël en zijn andere bondgenoten om de druk op Iran op te voeren om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De regering-Biden liet vorige week doorschemeren dat de VS zou kunnen overwegen geweld te gebruiken als diplomatie faalt. “De tijd dringt”, zei staatssecretaris Antony Blinken vorige week.

“We zijn bereid andere opties te kiezen als Iran niet van koers verandert. Dit overleg met onze bondgenoten en partners maakt daar deel van uit. We zullen elke optie bekijken om de uitdaging waar Iran ons voor stelt, aan te gaan.”

Lees hier het volledige artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen