Wereldraad van Kerken laakt beleid Erdogan en is solidair met Armenië

De Wereldraad van Kerken heeft zich solidair gesteld met de Armeense bevolking die onder druk staan van Turkije. De Turkse president herinnerde in een uitspraak zelfs aan de Armeense genocide van begin twintigste eeuw. De Wereldraad van Kerken roept de internationale gemeenschap op om de Armeense bevolking te beschermen.

“We zijn solidair met de Armeense gemeenschappen die worden bedreigd door de hernieuwing van de genocide tegen hun volk, vooral in het licht van de grove opmerkingen van de Turkse president Erdogan die beloofde ‘deze missie te vervullen, die onze grootvaders eeuwenlang hebben volbracht in de Kaukasus.’ Dit zei hij in het licht van de rol van Turkije in het huidige conflict.”

Bedreigingen
De Wereldraad van Kerken veroordeelt dergelijke bedreigingen. Ook roepen ze op tot respect voor de heilige plaatsen en het culturele erfgoed van Nagorno-Karabach / Artsakh – een niet-erkende staat naast Armenië. Er kwamen meldingen binnen van beschietingen op het Ghazanchetsots-kathedraal in Shush, op 8 oktober. Daarnaast zijn er talrijke berichten die binnenkomen van andere, recentere ontheiligingen. “We dringen er bij UNESCO op aan om alle mogelijke en gepaste maatregelen te nemen om deze plekken te beschermen.”

“We roepen alle leden van de internationale gemeenschap dringend op om mee te werken aan de ondersteuning van inspanningen voor de bescherming van dergelijke heilige plaatsen, voor de veilige en waardige terugkeer van alle vluchtelingen en ontheemden, en voor de bescherming van het Armeense volk tegen de dreiging van genocide.”

Klik hier om de hele oproep van de Wereldraad van Kerken te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen