Wet Segers door Eerste Kamer: prostituant strafbaar bij mensenhandel

Seksklanten die bewust de ogen sluiten voor de misstanden in de seksbranche, kunnen daarvoor worden vervolgd en berecht. Een grote meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met een initiatiefwet van die strekking van ChristenUnie-leider Segers, PvdA, SP en CDA, meldt het Reformatorisch Dagblad.

Slechts drie Senaatsfracties waren tegen: PVV, 50PLUS en FVD.

Segers ontwierp de wet al in 2014, maar het was een heikele klus om een meerderheid hiervoor te vinden in de Tweede Kamer. Uiteindelijk ging GroenLinks overstag. De fractie zegde steun toe op voorwaarde dat in de wettekst niet langer zou worden gesproken van „een redelijk vermoeden”, maar van „een ernstig vermoeden” van schuld. Om zijn initiatief te redden, ging Segers daarmee akkoord.

Ook in de Senaat was het spannend. De Boer (GroenLinks) liet Segers verder verklaren dat de overheid met de wet geen privémoraal over seksualiteit aan burgers oplegt, terwijl Segers aan Dittrich moest beloven dat de wet geen opmaat is naar het zogeheten Zweedse model; een stelsel waarin elke vorm van betaalde seks strafbaar is gesteld.

Voor de VVD was het doorslaggevende argument dat opsporingsinstanties, zoals politie en justitie, en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, hadden aangedrongen op de komst van de wet. Het zou hen helpen bij de vervolgingspraktijk.

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen