Wetsvoorstel moet gouverneur New York macht geven om mensen met ‘volksgezondheidsrisico’s’ uit huis te plaatsen

Een vertegenwoordiger van de staat New York heeft een wetsvoorstel ingediend die de Democratische gouverneur Andrew Cuomo de bevoegdheid moet geven om iemand uit huis te verwijderen of vast te houden als die als een bedreiging voor de volksgezondheid wordt beschouwd. Het voorstel zou een van de middelen zijn om het Coronavirus te bestrijden.

Het wetsvoorstel, Assembly Bill A416, stelt dat een verdacht individu of een groep mensen “zal worden vastgehouden in een medische faciliteit of in een andere geschikte faciliteit of gebouw die is aangewezen door de gouverneur”.

Ook personen zonder ziekte kunnen worden opgesloten als ze ‘contact’ hadden met iemand die mogelijk ziek was, ondanks het feit dat ze symptoomvrij zijn.

Hoewel de maatregel vooral gezien wordt als een extra middel in de strijd tegen Covid-19, is het wetsvoorstel al in een eerdere tijd ontstaan. Eerdere versies van het wetsvoorstel werden al in de zittingsperiode 2015-2016 geïntroduceerd, ten tijde van de Ebola-uitbraak. In die tijd kwamen er mensen met een Ebola-besmetting de Verenigde Staten binnen.

Indiener Nick Perry ontkent overigens dat het voorstel zomaar grondrechten aan de kant schuift. Het zou de gouverneur echter meer bevoegdheid geven om ‘een snel gerechtelijk bevel aan te vragen’.

Kritiek
De kritiek op het voorstel liegt er desondanks niet om. Zo dringt Cody Anderson, voorzitter van de Libertarische Partij van New York , er bij de mensen van de staatsvergadering en senatoren op aan om wetsvoorstel A416 aan te klagen.

“Laten we de overduidelijke schending van de privacy even terzijde schuiven bij het uitvaardigen van een bevel waarin wordt aangekondigd dat een persoon een gezondheidsrisico vormt,” zei Anderson. “Dit wetsvoorstel biedt een duidelijk en direct pad naar ongrondwettelijke en onbepaalde detentie, uitsluitend op gezag van de gouverneur. Het was nooit de bedoeling dat één enkele persoon als rechter en jury optrad, zonder checks of balances.”

Vierde amendement
FOX-journalist Kyle Becker tweette dat het wetsvoorstel in strijd is met het vierde amendement, dat onredelijke huiszoekingen en inbeslagnemingen door de overheid verbiedt.

“‘De voorgestelde’ wet ‘van NY zou helemaal geen wet zijn. Het schendt op schaamteloze en expliciete wijze de rechten van het vierde amendement van ALLE Amerikaanse burgers. Dit is arrestatie zonder gerechtelijk proces. Het is het soort ‘Ondraaglijke Wet’ waar onze ‘Founding Fathers’ oorlog over voerden.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen