Wiesje Berghuis schrijft spannende jeugdboeken met bovennatuurlijke christelijke elementen: ‘Het mystieke trekt aan’

Hoewel Wiesje Berghuis altijd al van schrijven hield en ervaring had met het schrijven van losse verhalen en een aantal musicals, was ze terughoudend met het schrijven van een boek. Tot haar tienerzoon Jesse, die erg van lezen hield, opmerkte dat hij spannende boeken met een christelijke invalshoek miste. “Mam, kun jij niet een boek schrijven?”, vroeg hij. Zo begon voor Wiesje een nieuw schrijfavontuur.

“Het was een uitdaging die ik graag aan ging. Ik ben ervoor gaan zitten en voordat ik het doorhad, had ik het verhaal eigenlijk al op papier”, vertelt Wiesje. “Toen Jesse het las, zei hij: ‘Mam, dit moet je uitgeven!’”Inmiddels heeft ze een complete trilogie geschreven die populair is geworden onder christelijke jongeren. Afgelopen maand bracht ze haar vierde boek uit: ‘De Grot’.

‘De Grot’
‘De Grot’ is, na de trilogie, een opzichzelfstaand boek. “De verhaallijn is dat twee tieners naar een grot gaan en vast komen te zitten. Ze hebben geen idee hoe ze er weer uit moeten komen.

Dan zien ze een groep monniken in de grot die bezig zijn met een seance. Ze denken: dit is niet oké, we moeten hier weg. Daarna verdwijnt een van hen en later ook de ander. Hun vrienden gaan op zoektocht en komen in spannende situaties terecht.”

Diepere laag
Wat er in het boek in het natuurlijke gebeurt, zou je kunnen doortrekken naar het geestelijke. Er zit een diepere laag in het verhaal. Zo kun je geestelijk gezien in het leven soms ook het gevoel hebben dat je je in een grot bevindt. Dat is ook waar het verhaal raakvlakken heeft met Wiesjes eigen leven.

Wiesje:“Ik heb een bewogen leven gehad met een complexe burn-out als gevolg. Ik weet hoe het is om geestelijk gezien in een grot te zitten. Op dat moment heb ik besloten juist daar een spannend avontuur over te gaan schrijven. Voor mij hielp dit om de grot uit te stappen, om weer lichtpuntjes aan de horizon te zien.

“ondanks dat we veel mee kunnen maken, is er altijd Die ene die je ziet, hoort, je beschermt en met je meeleeft.”

Boodschap van hoop
Lezers moeten zelf de boodschap door het verhaal heen ontdekken. Ze worden aan het denken gezet. Het is een boodschap van hoop”, vervolgt ze. “Ondanks dat we veel mee kunnen maken, is er altijd Die Ene Die je ziet, je hoort, je beschermt en met je meeleeft.”

Maar ook als lezers die diepere laag er niet direct uit zouden halen, is het ook zeker de moeite waard om het boek te lezen. “Dan is het gewoon een mooi spannend leesboek met een goede moraal”, aldus Wiesje.

Heilige Geest
Bij het schrijven van haar boeken betrekt Wiesje heel bewust de Heilige Geest. “Voordat ik ga schrijven, bid ik altijd. Dan is mijn hoofd leeg en begin ik met schrijven. Ik maak tijdens het schrijven wel aantekeningen die ik gebruik, maar ik wil mezelf daar niet mee vastzetten. Ik ben best wel een spontane schrijver.”

Het schrijven van spannende boeken voor christelijke jongeren waarbij het bovennatuurlijke vanuit christelijk perspectief wordt benaderd, is een gat in de markt gebleken. “De jeugd mist echt een belangrijk genre in de christelijke boekenwereld”, vertelt Wiesje.

“Ik vind het een uitdaging om het Woord tot leven te laten komen. Mijn boeken zijn een soort tegenhanger van de tegenwoordig populaire magische jeugdboeken. Ik schrijf vanuit het licht van Jezus en schrijf ook over het bovennatuurlijke vanuit christelijk perspectief.”

Reacties
Wiesjes hart gaat uit naar de jongere generatie om de christelijke boodschap de wereld in te brengen op een manier die hen aanspreekt – en daar is ze succesvol in. Dat blijkt onder meer uit de reacties die al op haar boeken zijn gekomen. Daarnaast heeft ze de hoop en de visie om ook niet gelovige jongeren met de boodschap te bereiken omdat ‘het mystieke’ alle jongeren aantrekt.

“Ik ben overdonderd door reacties”, vertelt Wiesje. “Meerdere ouders vertelden me dat hun kinderen bijna geen boeken lazen, maar ze zeiden: ‘Als ze jouw boek te pakken hadden, lieten ze het niet meer los’, inclusief niet gelovige jongeren.

Er was zelfs iemand die vertelde dat hun kind, dat dyslexie heeft, niet meer kon stoppen met lezen in mijn boek. Wat ook erg leuk was om te horen, was dat er meerdere kinderen een boekverslag hebben gemaakt over mijn boeken voor school. Dat motiveert extra om hiermee door te gaan.”

De mooie reacties zijn ongetwijfeld de vrucht van de manier waarop Wiesje in het schrijven staat, want over één ding is ze heel duidelijk:“Ik wil schrijven tot eer en glorie van God.”

Klik hier voor meer info of om het boek ‘De Grot’ te bestellen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen