Willex hoopt dat meer christenen hun huis als kerk gaan zien: “Het verandert de wereld”

HousesOfLove.org is een nieuwe website waarop christenen te vinden zijn die uit liefde voor God en hun naasten de deur openzetten. Ze nodigen je uit voor een christelijke huisbijeenkomst of een gezellige ontmoeting. “In korte tijd hebben al zo’n honderd huizen zich aangesloten”, zegt initiatiefnemer Willex Duijst. 

Willex vertelt over het ontstaan van het idee. “Ik wilde een website maken waarop kerken hun huiskringen openbaar konden maken. Zodat iedereen in de straat aan kon schuiven en een christelijke huisbijeenkomst niet alleen beperkt bleef tot leden van een kerk.”

Terwijl Willex en zijn vrouw Willeke hier samen over aan het praten waren, mengde God zich in het gesprek, vertelt Willex. “Hij kwam erbij zitten, bijna letterlijk, zo reëel was hij op dat moment. Hij sprak Zijn verlangen uit dat alle christenen de deur van hun huis open gingen zetten.”

“We zagen dat er één lampje ging branden en vanuit dat ene lampje weer een andere. Uiteindelijk ontstond er een lichtsnoer dat door heel Nederland liep en over de rest van de wereld ging.”

“Hij liet me de kaart van Nederland zien”, vervolgt Willex. “We zagen dat er één lampje ging branden en vanuit dat ene lampje weer een andere. Uiteindelijk ontstond er een lichtsnoer dat door heel Nederland liep en over de rest van de wereld ging. Die lichtjes symboliseerden huizen van christenen die hun huis als een kerk gingen zien. Die de deur van hun huis gingen open zetten. We zagen overal huizen waar mensen bijeenkwamen, het gezellig hadden, elkaar bemoedigden, met elkaar gingen bidden en met elkaar God gingen aanbidden. ‘Dit zijn allemaal Houses Of Love’, leek Hij ons te vertellen. ‘Huizen waarin Mijn liefde woont.’”

Plan
Willex ging daarna met zijn vrouw serieus aan de slag. “We beseften dat als dit Gods verlangen is, dat het dan tijd is om in actie te komen.” Willex is eigenaar van een internetbureau, dus hij had genoeg mogelijkheden om het project vorm te geven. “Drie jaar lang hebben we met een klein team hieraan gewerkt. We hadden het nooit volgehouden als we niet continue van God bevestigingen hadden gekregen dat we door moesten gaan.” 

Aan het begin van dit jaar was HousesOfLove.org min of meer klaar. Ze kwamen toen ook in contact met de kerk Kruispunt in Amersfoort-Vathorst. Die hebben ooit een soortgelijke droom gehad. “Ze herkenden de droom en nodigden ons uit de website te introduceren aan de gemeente. Dat was best spannend, want we lieten waar we jaren aan gewerkt hadden voor het eerst aan een grote groep mensen zien. Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we wisten dat we op de goede weg zaten.”

Corona
Toen ze klaar waren om te starten en in andere kerken presentaties te geven, brak de coronacrisis uit. Dat leek even wat roet in het eten te gooien. “In die eerste golf waren mensen huiverig om de deur open te zetten. Dus lieten we wat gas los en namen we extra tijd om het platform steviger te maken.” 

Houses Of Love had wellicht nog steeds wat rustiger aan gedaan, als ze in januari dit jaar niet met Jesus.net, Ark Mission en NEEMA een afspraak hadden gemaakt om met hun landelijke kerstcampagne Kerst Voor Jou mee te doen. “Zij hadden een leuk kerstprogramma voor thuis op de planken liggen. Ongeacht of er na de zomer corona zou zijn of niet, moesten we dus verder gaan met introduceren van Houses Of Love.” 

“Het aantal huizen groeide in korte tijd van twintig naar nu bijna honderd.”

We plaatsten wat updates op social media, Groot Nieuws Radio nam contact met ons op en vanaf dat moment ging het los. “Het aantal huizen groeide in korte tijd van twintig naar nu bijna honderd. Het gaat opeens heel hard.”

Voorwaarden
Hij legt uit wat de voorwaarden zijn om zo’n huis te starten. “Dat zijn er heel weinig. Het is vooral belangrijk dat je Jezus kent en een verlangen hebt om Zijn liefde te delen met anderen. We zoeken mensen met een open hart bij wie iedereen zonder voorwaarden welkom is. Het maakt niet uit wat je kerkelijke achtergrond is. Op onze website staan huizen van christenen van iedere kleur. De liefde van Jezus is wat alle huizen op HousesOfLove.org verbindt.”

“Je kunt kiezen of je een huis van gastvrijheid, bemoediging, geloof of gebed wilt zijn. Of een combinatie.”

Je kunt op diverse manieren met je huis meedoen met Houses Of Love, vertelt Willex. “Je kunt kiezen of je een huis van gastvrijheid, bemoediging, geloof of gebed wilt zijn. Of een combinatie. We hebben hierin rekening gehouden met de interesses die er zijn. Sommigen willen graag in hun huis christelijke huisbijeenkomsten organiseren, zoals huiskringen, huiskerken en gebedsavonden. Anderen zetten liever hun deur open om wat warmte en gezelligheid te bieden.” 

Het is ook veilig om mee te doen. “Niemand komt met zijn adres op onze website te staan, of je moet daar zelf bewust voor kiezen. Standaard zien mensen alleen in welke buurt je woont. Er kan dus niemand zomaar onverwachts voor je deur staan.”

Kant en klaar
Houses Of Love biedt kant-en-klare programma’s waarmee ze je helpen om iets thuis te organiseren en mensen uit te nodigen. Dus ook als je weinig of geen ervaring hebt, zit je goed. “Dat aanbod gaan we flink uitbreiden. In samenwerking met Jesus.net, Ark Mission en NEEMA kunnen we op dit moment twee schitterende programma’s aanbieden waarmee je drie adventsvieringen en een heuse kerstviering thuis kunt organiseren.”

“Binnenkort komen we met een instapgids hoe je van je huis een kerk kunt maken, dus in je eigen huis op een laagdrempelige manier bijeenkomsten kunt organiseren waarin het geloof centraal staat. Die gaat heel gaaf worden!”.

Vinden
Houses Of Love brengt graag mooie ontmoetingen tot stand. Tussen christenen die dicht bij elkaar wonen en tussen christenen en mensen die in deze verwarrende tijd behoefte hebben aan wat liefde en warmte. 

“We geloven dat als jij je huis opent, God mensen naar je deur brengt. Hij weet precies wie er in jouw buurt woont en Hij in contact met jou wil brengen.”

Hoe mensen de deur naar je huis vinden, is iets waar goed over is nagedacht. “We geloven dat als jij je huis opent, God mensen naar je deur brengt. Hij weet precies wie er in jouw buurt woont en Hij in contact met jou wil brengen. We moedigen iedere christen ook aan om aan God te vragen op welke manier je van betekenis kunt zijn voor je buurt.”

Het logo van Houses Of Love is gebaseerd op het draadje uit de brievenbus dat sommigen misschien nog kennen van vroeger. Die kunnen onze huizen uit hun brievenbus of aan het raam hangen. Daarnaast maken we binnenkort posters en uitnodigingskaartjes beschikbaar voor onze huizen. Op die manier kunnen mensen in de straat zien dat er iets georganiseerd wordt.

Campagne
Daarnaast wil Houses Of Love regionaal Facebook- en Google-campagnes lanceren om mensen te informeren over dat er een House Of Love bij ze in de buurt zit. Daar zijn veel huizen voor nodig. “We hopen dat er straks bij iedereen in de buurt een House Of Love zit.  Het zou de wereld veranderen en mooier maken! Wij zouden het geweldig vinden om iedereen die graag een christelijke huisbijeenkomst wil bezoeken en/of behoefte heeft aan wat gezelligheid, bemoediging en gebed hiervan op de hoogte te brengen.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen