Wilma Oosterhuis daagt mensen uit elke dag te beginnen met ontvangen van God: “Je dag kan totaal anders zijn”

Onlangs verscheen ‘Levensgroei’, het tweede deel van een tweedelige serie dagboeken waarin schrijfster Wilma Oosterhuis je meeneemt in de seizoenen van het jaar – en de seizoenen van ons leven. Waar het eerste deel, ‘Levenskracht’, was gekoppeld aan de lente en de zomer, gaat het tweede deel, ‘Levensgroei’, in op de herfst en de winter. De herfst als een onstuimig, stormachtig seizoen, dat we soms ook zo in ons leven kunnen ervaren. Vervolgens koppelt Wilma aan de winter thema’s als verstilling, verdieping en rust. 

“Mijn verlangen met deze boeken is dat mensen zich openen voor God”, vertelt Wilma. “Als je je opent voor God en elke dag begint met ontvangen van Hem, kan je dag totaal anders zijn.” Aan de ene kant klinkt dat heel mooi. Aan de andere kant; wat als je bang bent om de controle los te laten? Wat als je bang bent dat als je je dag met God begint, Hij je iets van je vraagt wat buiten je comfortzone ligt?

Kostbaar
“Ieder van ons is heel kostbaar voor God”, reageert Wilma. “Je kunt Hem vertrouwen. God wil het mooie in je naar boven halen. Hij zal je uitdagen een stap dieper te gaan, maar Hij zal nooit over je grenzen gaan.

Mijn lijftekst is Efeze 2:10 – ‘Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.’ Ik zie dat zo: God heeft als het ware een zeis. Daarmee maait Hij alles uit de weg en zegt tegen jou: ‘Ga maar. Ik heb deze dingen voor jou klaarliggen’.”

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat, wanneer je je durft open te stellen voor God, je juist veel meer de dingen gaat doen die echt bij je passen en waar je voor gemaakt bent. “Dat klopt”, zegt Wilma.

“God weet ook wat de toekomst brengt. Hij gaat je daarin voor en is altijd bij je. Het leven met God is een avontuur, durf dat aan te gaan. Durf nieuwe stappen te zetten. God heeft ons allemaal iets gegeven waar we wat mee mogen doen.”

Duwtje in de rug
Als voorbeeld van hoe God goede werken voor ons van tevoren bereid heeft, vertelt ze hoe haar boeken tot stand zijn gekomen.“Toen ik voor het eerst begon met schrijven, schreef ik twee boeken. Het eerste was een soort dagboek, het tweede ging over mijn eigen leven. Die boeken gaf ik in eigen beheer uit.

Later nodigde iemand me uit om naar een event te gaan waar Scholten uitgeverij ook was. Ik zou er eerst niet heen gaan, maar die uitnodiging was voor mij alsof God me een duwtje in de rug gaf. Toen ik daar was, raakte ik in gesprek met Cees Scholten. Ik liet hem in een van mijn boeken lezen. Op dat moment kwam de Heilige Geest en werden we allebei geraakt. We kwamen zo in gesprek over het schrijven en uitgeven van deze twee nieuwe boeken. 

“je mag ontspannen wandelen in de dingen die god voorbereid heeft. je mag leren en genieten.”

Ik kon echt merken dat God dat moment had voorbereid. Het was zo bijzonder; God had dit al klaarliggen voor mij. Ik moest er alleen wel instappen. Zo gaat God steeds avonturen aan met ons. Wij mogen onszelf daarop afstemmen en kijken: waar is het nu tijd voor? Dat geldt voor zowel de kleine als de grote dingen in ons leven.”

Ontspannen
We hoeven daarbij niet in een kramp te leven of we alles wel ‘volgens Gods schema’ doen. Wilma vervolgt: “Je mag ontspannen wandelen in de dingen die God voorbereid heeft, het hoeft niet perfect. Je mag leren en genieten.”

Het boek ‘Levensgroei’ kan je erbij helpen om bewust de dag met God te beginnen en je voor Hem te openen. “De dingen die ik schrijf, heb ik zelf doorleefd, ze hebben betekenis in mijn eigen leven”, vertelt Wilma.

“Natuurlijk heb ik van tevoren een opzet gemaakt, maar gaandeweg heb ik dingen aangepast door situaties die ik meemaakte in mijn leven en die tot me spraken. Als ik het boek teruglees, merk ik echt dat God me woorden heeft gegeven die ik weer door mocht geven.”

Volheid van leven
“God heeft het zo op mijn hart gelegd dat in Hem volheid van leven is. ‘Geef dat leven door’, zei Hij tegen mij.” Daarin ervaart Wilma persoonlijk dat ze dat mag doen in alle ontspannenheid. “Het gaat er niet om dat je iets bereikt, maar dat je van God mag ontvangen.

‘Doe wat jij kunt doen, dan ga Ik daar verder mee’, zegt God. Er zit een ontspannenheid in. God neemt wat ik doe en vermenigvuldigt het. Ik vind het dan zo bijzonder als ik later hoor dat mensen geraakt zijn door wat ik doorgeef.”

Eenvoudig en diepgaand
Zowel het eerste deel ‘Levenskracht’ als het tweede deel  ‘Levensgroei’ bevatten eenvoudige, maar tegelijkertijd diepgaande overdenkingen met voorbeelden uit het dagelijks leven. De dagboeken zijn niet gekoppeld aan dagen.

Voor elke week zijn er vijf overdenkingen die allemaal rond eenzelfde thema zijn geschreven. De thema’s zijn deels gekoppeld aan het betreffende seizoen. Ook de feestdagen heeft Wilma erin verwerkt.

Bij elke thema staat een mooie afbeelding met een citaat. Zo ervaar je door zowel de tekst als de vormgeving de rust van God. Hij nodigt je uit om je voor Hem te openen en je dagen met Hem te beginnen. Ga jij het avontuur aan?

Klik hier voor meer info over ‘Levensgroei’ of om het boek te bestellen.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen