Youth for Christ Arnhem is een lichtpuntje voor jongeren in de regio

In de huidige tijd, waarin het steeds slechter gaat met jongeren en zij het gevoel hebben dat alles uitzichtloos is, staat Youth for Christ op om jongeren bij te staan en hoop te geven voor de toekomst. Eva-Maria, teamleider Youth for Christ Arnhem, vertelt over de activiteiten die zij wekelijks organiseren, hoe zij een stapje extra zetten in hun jongerenwerk en wat de boodschap is die zij willen meegeven.

God is echt aan het werk
“Veel mensen kennen Youth for Christ Arnhem van de koffiebars van vroeger”, zegt Eva-Maria. “Ons team bestaat uit een aantal betaalde medewerkers en voor de rest uit vrijwilligers. In de wijk Schuytgraaf in Arnhem zijn wij ongeveer tien jaar actief. De afgelopen anderhalf tot twee jaar hebben wij wat meer bekendheid gekregen. God is echt aan het werk! Het is spannend om elk jaar weer afhankelijk te zijn van een subsidie van de gemeente, maar we zijn dankbaar dat wij een vaste subsidiepartner zijn geworden.”

#themallarnhem
“Toen wij nadachten over hoe wij goed welzijnswerk konden leveren en op welke manier dat vormgegeven kon worden, kwamen wij op project #themall. We wilden professioneel jongerenwerk neerzetten en hebben voor die naam gekozen om aan te geven dat het niet alleen Youth for Christ is, maar ook goed seculier jongerenwerk. De jongeren die wij ontmoeten zijn tussen de tien en twintig jaar oud.”

“Iedereen heeft weleens een rotdag. Dat is hartstikke normaal.”, vervolgt Eva-Maria. “Eén ding’ onder jongeren is dat zij zich soms langere tijd somber voelen en dat ook laten zien. Dit is iets waar wij graag op in willen zetten en wat we ook bekender willen maken. We zien momenteel dat jongeren het echt zwaar hebben. Ze hebben weinig hoop. Als je niet in Jezus gelooft of je vindt dat heel ingewikkeld, dan lijkt de toekomst ook uitzichtloos.”

“Relationeel jongerenwerk is onze passie.”

“Ons team ontmoet veel jongeren die niet gelovig zijn opgegroeid. Wij proberen de boodschap van hoop aan hen over te brengen door open en eerlijk te zijn, maar ook door een lichtpuntje te zijn. Wij willen er echt voor de jongeren zijn door een stap verder te gaan voor hen en hen het gevoel te geven dat wij hen zien. Juist in deze tijd. Relationeel jongerenwerk is onze passie.”

Dat zou Jezus ook gedaan hebben
Eva-Maria vertelt dat het werk niet altijd makkelijk is. “Ik zeg altijd: ‘Je moet achter het gedrag van iemand kijken.’ Iemand doet iets, maar waarom doet hij dat? Jongerenwerk kan een uitdaging zijn. Ze gaan weleens over de schreef. We gaan dan een gesprek aan met de betrokkenen, maar daarna zijn zij gewoon weer welkom. Dat zou Jezus ook gedaan hebben. Het is niet altijd zichtbaar wat je voor jouw werk terugkrijgt. Hierdoor waardeer je de ‘kleine’ dingen zoals een jongere die een kop koffie voor jou zet of wanneer tegen jou wordt gezegd dat ze een topavond hebben. Dat zijn dingen waar wij echt van genieten!”

“Kwetsbare jongeren kunnen niet alleen maar online ontmoet worden. We zien dat zij het fysieke contact echt nodig hebben. Of ze nou stagelopen, werken of online les hebben: ze moeten daar hard hun best doen. Jongeren hebben er behoefte aan om mensen in real life te zien. Anders vereenzamen zij en wordt een eventuele depressie nog erger. Ons honk is open voor jongeren die echt een lichtpuntje nodig hebben in hun leven.”

De activiteiten
“Er is een groep van ongeveer tien jongeren die wij twee á drie avonden per week in onze huiskamer ontmoeten. Zij zijn al wat ouder en moeten zich voor die avonden inschrijven. Ieder groepje bestaat uit maximaal drie bezoekers. Op zo’n avond zijn er twee samenkomsten en zit minimaal tien minuten tussen wisseling van de groepen. Sommige jongeren zouden het liefst iedere dag willen komen, omdat zij het zo fijn vinden. Het meidenwerk gaat buitenshuis gewoon door en één middag in de week staat een collega op een schoolplein voor de wat jongere jongeren. Op onze website staan de locaties van de diverse activiteiten die wij gratis aanbieden.”

Uitlaatklep
“De boodschap die wij als Youth for Christ Arnhem willen meegeven, is dat wij elkaar nodig hebben. Ga het niet alleen proberen. Ga op zoek naar de plekken waar jij wel in de gelegenheid bent om anderen te ontmoeten en wat jouw uitlaatklep kan zijn. We denken dat de wereld van jongeren alleen maar online is, maar fysieke ontmoetingen zijn gewoon nodig. Juist in deze tijd!”, roept Eva-Maria vol vuur.

“Ik geloof dat jongerenwerkers op dit moment een belangrijk onderdeel zijn in de maatschappij. Het is weleens lastig wanneer je leuk contact hebt met een jongere en je eindelijk door een muur begint te komen, maar deze jongere opeens uit beeld verdwijnt. De extra optie die ons team heeft, is om voor diegene te bidden: ‘God, wilt U het dan voor ons doen? Als we deze jongere niet meer kunnen bereiken, zorgt U er dan alstublieft voor dat er mensen zullen zijn die binnen kunnen komen bij hem of haar.’ Wij hopen dat jongeren later terugkijken en denken aan de leuke tijd die zij bij Youth for Christ Arnhem hebben gehad.”

Samenwerking met lokale ondernemers
“Ik geloof er heel erg in dat dingen gebeuren wanneer zij moeten gebeuren. Als God jouw hart roept om iets te gaan doen, dan voelt het niet als een verplichting. God spreekt echt tot harten. Juist in deze tijd hebben wij het liefst christelijk Arnhem om ons heen staan. Of dat nou op financieel gebied is of praktisch, in de vorm van de handen uit de mouwen steken. Het is belangrijk dat christenen de armen om elkaar heen slaan.”

Iedere vorm van hulp is meer dan welkom. Eva-Maria licht toe: “Als je ook maar iets hebt met jongerenwerk, steun elkaar vooral! Geef jouw bijdrage, wat het ook is, op de plek waar jij dat kan doen. Bid voor ons. Jouw gebed hebben wij hard nodig! Ook werken wij samen met ondernemers uit de regio. Niet alleen om financiële ondersteuning aan te vragen, maar ook om hen bij ons professionele netwerk te kunnen betrekken. Zo houd je het heel lokaal. Dat is mooie ervan!”

“Bij deze wil ik mijn gehele team in het zonnetje zetten, want ieders aandeel is belangrijk in het werk dat wij doen.”

“Mensen mogen altijd contact met ons opnemen.”, bemoedigt Eva-Maria. “Youth for Christ Arnhem bestaat uit hardwerkende mensen met hart voor Jezus en jongerenwerk. Bij deze wil ik mijn gehele team in het zonnetje zetten, want ieders aandeel is belangrijk in het werk dat wij doen.”

Ben jij of ken jij een jongere die wel een lichtpuntje kan gebruiken of wil je weten hoe je Youth for Christ Arnhem kunt helpen? Ga dan snel naar hun vernieuwde website: Youth for Christ Arnhem (yfc.nl)

Youth for Christ – The Mall Arnhem – Promo:

Vergelijkbare artikelen

Reacties

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste verhalen