Onderzoek EO en ND: vele tientallen kerken komen weer in grote groep samen

De afgelopen week paste het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) het advies voor kerken aan van ‘zoveel mogelijk digitaal’ naar ‘maximaal 30 bezoekers’. Het Nederlands Dagblad meldt echter dat er in het afgelopen half jaar al zeker vijftig reformatorische kerken meer dan honderd bezoekers per dienst toelieten.

De kerken laten meer kerkgangers toe dan dertig en de samenzang gaat gewoon door. Dit is gebleken uit gezamenlijk onderzoek van het NPO Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ en het Nederlands Dagblad. Er werkten zo’n honderd kerken aan het onderzoek mee.

Op https://www.nporadio1.nl melden ze het volgende: “CIO-Voorzitter Jaap Smit is niet blij met de kerken. Godsdienstvrijheid betekent niet dat je je goddelijke gang kunt gaan. Ik roep kerken dan ook nog steeds op om zich aan de adviezen te houden. Je hebt ook een voorbeeldfunctie als kerk”, zegt Smit. “Ik snap de wens en de drang om naar de kerk te gaan, maar in deze tijd is het gewoon heel ingewikkeld.”

De ondervraagde kerken benadrukken echter dat ze zich houden aan de RIVM-voorschriften, zoals afstand houden en hygiëne. Bovendien is volgens hen geen enkele coronabesmetting direct te herleiden tot een kerkdienst. Het RIVM onderschrijft dat religieuze gemeenschappen zeker niet bovenaan staan in het rijtje met plekken waar de meeste coronabesmettingen plaatsvinden.

Lees hier het artikel van het Nederlands Dagblad: https://www.nd.nl/geloof/geloof/1032594/zeker-vijftig-reformatorische-kerken-laten-meer-dan-honderd-men

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen