Zijn coronachecks te voorkomen bij grote christelijke events?

De verdraagzaamheid tussen christenen wordt meer dan ooit op de proef gesteld, nu diverse christelijke organisaties vaccinatiebewijzen vragen bij de toegang tot hun events. Het roept veel verontwaardiging en boosheid op. De vraag is: hebben deze organisatie überhaupt andere opties? Jacco Verburg, oprichter van Events For Christ vertelt: “Er zijn andere opties, maar die zijn heel lastig te realiseren. Wij hebben de coronachecks zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen.” In dit artikel vertelt hij wat er mogelijk is voor christelijke organisaties, met of zonder coronachecks.

Verburg vertelt hoe deze coronatijd voor zijn bedrijf is. “Voor ons is dit een super rare tijd. De regels veranderen continue en steeds moet je jezelf opnieuw uitvinden om iets te kunnen doen. Al helemaal met internationale artiesten, is het momenteel lastig om iets te regelen.”

“Als evenementenbureau hebben we ons altijd aan de maatregelen van de overheid gehouden, zolang dat nodig was. Maar binnen die regels probeerden we te doen wat we konden.”

Testen voor toegang
De coronachecks – ofwel ‘testen voor toegang’ – deden in dit voorjaar hun entree, maar dat was een ontwikkeling waar Verburg niet om stond te springen. “We hebben er destijds bewust voor gekozen om geen ‘fieldlab events’ te houden, met testen. We waren natuurlijk ervan op de hoogte hoe beladen dit is onder christenen. We wilden het zelf houden bij de anderhalve meter afstand.”

“De afgelopen zomer, met het in acht houden van de anderhalve meter afstand, hadden we een hele goede tijd. Evenementen liepen steeds beter, hoewel er natuurlijk ook mensen waren die het nog niet aan durfden.”

“Dus we gingen er zelf al vanuit dat het die kant op zou gaan. Vanwege de beladenheid hoopten we het natuurlijk niet.”

Ondanks dat het goed liep, had Jacco wel een besef dat het ‘testen voor toegang’ er snel aan zat te komen. “We lopen vaak een beetje achter op andere landen, waar deze regels al waren doorgevoerd. Dus we gingen er zelf al vanuit dat het die kant op zou gaan. Vanwege de beladenheid hoopten we het natuurlijk niet.”

Toen Events for Christ aankondigden met de coronacheck te zullen gaan werken, eerder deze maand, kwamen er veel reacties los. “Veel mensen waren erg boos. Maar voor ons was er weinig keuze: of we zouden events gratis doen, maar dat is niet zo makkelijk te organiseren. Maar om een boodschap van licht te blijven verspreiden, is dit de enige manier.”

Omzeilen
Desondanks ís de optie er dus wel om de coronacheck te omzeilen. Een event ombouwen tot een religieuze bijeenkomst, zonder een entreeticket te vragen. Het geld zou dan terugverdiend moeten worden door een collecte.

“Als Events for Christ trekken wij wel een grens als men alleen nog ‘vaccinatiebewijzen’ toestaat”

Jacco: “Maar dan zou het wel in een kerkgebouw gehouden moeten worden. Dat is dus mogelijk. De vraag is: wie betaalt de rekening? Er zijn vaak hoge kosten aan verbonden, waarbij je geen garantie hebt dat je dat geld zomaar terugverdient met de collecte.”

Er zijn wel partijen die via Events for Christ op deze manier werken. Zanger Leen Koster organiseert naast zijn tour bijvoorbeeld ook een conferentie die voor iedereen toegankelijk is. “Ik weet ook dat ze bij De Betteld onder de noemer ‘religieuze bijeenkomsten’ zonder toegangstest werken.”

Tweedeling
Een veelgenoemd kritiekpunt op het ‘testen voor toegang’, is dat je door ermee te werken de tweedeling in de maatschappij legitimeert. Om die reden werken diverse seculiere artiesten er niet aan mee. Jacco Verburg begrijpt dit.

“Ik weet dat er ook christelijke artiesten zijn die hier niet aan meewerken. Namen van hen wil ik niet noemen. Het is een lastig issue, maar zolang we het nog kunnen organiseren, blijven we dit doen.”


“Als Events for Christ trekken wij wel een grens als men alleen nog ‘vaccinatiebewijzen’ toestaat, in plaats van ook tests. Want dan sluit je echt mensen buiten. Maar nu is er nog een mogelijkheid om gratis te testen, dus kan iedereen er in principe bij zijn.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen