‘Zuid-Afrikaanse’ Almatine Leene nieuwe Theoloog des Vaderlands

Almatine Leene, de eerste vrouwelijk predikante in de de gereformeerd-vrijgemaakte kerk, is benoemd tot Theoloog des Vaderlands. Ze is net terug uit Zuid-Afrika waar ze jarenlang heeft gediend als predikante, en nu neemt ze het stokje over van Theoloog des Vaderlands Samuel Lee.

Ze had veel bezwaren in haar hoofd, maar haar Zuid-Afrikaanse man trok haar uiteindelijk over de streep, vertelt Almatine tegenover Trouw. “Hij zei: ‘Het komt juist goed uit, ik heb nog geen werk, ik kan voor de drie jongens zorgen en het huishouden doen’. En het is maar voor een jaar, hè.”

Leene heeft in Zuid-Afrika de Nederlandse cultuur sterk leven relativeren en deze invloed neemt ze mee in haar werk als Theoloog des Vaderlands. “Alle theologie in Zuid-Afrika is publieke theologie, relevant voor de samenleving. Je kunt er niet theologiseren met de deuren dicht. Die luxe is er niet. Een van onze kerkzalen wordt dagelijks gebruikt door werklozen. Theologie en het belang voor de samenleving wil ik graag op de kaart zetten”, zegt ze.

Niet polariseren
Leene verbindt graag en wil vooral niet polariseren, zegt ze. “Ik onderzoek graag. Ik zal als Theoloog des Vaderlands niet graag reageren op dingen waar ik niet zoveel van weet. Ik wil vanuit de inhoud gesprekken voeren. Niet polariseren, maar naar elkaar luisteren.”

Klik hier om meer te lezen over de benoeming van Leene.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen