Zeven sleutels die mij hielpen toen negativiteit mij bijna te grazen nam

Ik ga iets delen over hoe negativiteit mij bijna te grazen heeft genomen. Na vele weken had ik eindelijk eens een hele dag om tijd door te brengen met God. Al snel liet Hij me zien hoezeer ik negatief beïnvloed was geraakt. Er komt zo nu en dan een lading drek over je heen als je je blije hoofd voorzichtig een paar millimeter boven het maaiveld uitsteekt.

Niet dat ik de positiviteit helemaal kwijt was… was het maar zo duidelijk. Het was iets meer sneaky. De negativiteit druppelde door mijn denken. Zocht een weg in mijn ziel als een stinkend rookwolkje zo dun en ongrijpbaar, om te kunnen kruipen waar het niet zou moeten komen.

“En #negativiteit is een dodelijk #monster. Het is het voedsel van #moedeloosheid en verbrandt alle #hoop die in je is.”

En #negativiteit is een dodelijk #monster. Het is het voedsel van #moedeloosheid en verbrandt alle #hoop die in je is. Negativiteit is #makkelijk. Het is onze basisnatuur. Dat oude vlees ja, wat moet sterven als een graankorrel. Maar makkelijke dingen zijn meestal niet zo gezond, alleen merk je dat pas op lange termijn. Negativiteit voelt relaxed. Het creëert gezamenlijk vijanden en langdurige gespreksonderwerpen.

God zei er ook nog iets bij; “#Positiviteit is echt een keuze!” Ja, dat weet ik wel natuurlijk, maar die keuze moet ik dan ook wel telkens weer maken. En soms lijkt het negatieve gewoon zoveel sterker dan het positieve.

“Als de roeptoeters om je heen weer gaan tetteren. Dit niet goed, dat niet best. Jij te hier en daar te lang.”

En nu, opnieuw de keuze gemaakt. Hoe houd je dat vol? Hoe doe je dat dan? Als de roeptoeters om je heen weer gaan tetteren. Dit niet goed, dat niet best. Jij te hier en daar te lang. Dit te zus en dat te zo. Ooohhh… aaah… whisper whisper whisper… wist je dat, hoor je dat… en zij is dit en hij is dat. Whaaaa!

Even mijn 7 stappen naar positiviteit:
1. Begin bij het kruis. 

2. Ontwikkel een grotere toeter! Haal diep adem met de Wind van de Geest en blaas ze omver met een positief geluid! Ik moest letterlijk denken aan deze scene die ik denk ik twintig jaar geleden zag 😉 >> https://youtu.be/-mVSTO-PKSM

3. Blijf voortdurend het goede kiezen. Positiviteit is een dagelijkse business. Zet reminders in je telefoon, ofzo!

4. Stel je grenzen! Neem afstand. Zeg eens gewoon “NEE!” tegen negatieve mensen. Niemand heeft het recht je leven te verzuren. En heel belangrijk, vermeld er ook uit liefde! bij waarom je ‘nee’ zegt, zodat ze ook kunnen veranderen/bekeren/anders gaan denken!

5. Zoek contact met mensen die positief in het leven staan. Types die glazen zien die halfvol zijn in plaats van halfleeg. (breng balans in je relaties) Dit is ook relevant voor wat je volgt in het nieuws en op social media. Zorg dat er een hoop positiviteit in je bubbel zit.
 
6. Ga iets ‘doen’, dat helpt echt! Neem grote verantwoordelijkheid, ga excellent zijn op een uitdagend gebied! Wees ‘druk’ met het uitdelen van liefde en gerechtigheid. (Spr 6:6-11, Jer 48:10, Kol 3:23, Pred 9:10, Luc 16:10)

7. Vul je met het goede. Lees Filipenzen 4:4-9 (als het nodig is elke dag) en ga het ook DOEN wat daar staat.

Ah nog iemand… die zegt, maar je mag toch wel kritisch zijn of niet soms!!?? Nou zeker.

Kritiek is trouwens meestal negativiteit, verpakt in een sarcastisch laagje bladgoud. Roepen wat er niet is, wat er mis gaat, zonder te weten, zeggen of verantwoordelijkheid te nemen voor hoe het dan ook anders kan.

“Weg moedeloosheid, weg negativiteit, weg teleurstellingen. Want bij het kruis daar is God in al zijn liefde en nederigheid.”

Nog even over mijzelf. Want daar begint een verandering altijd mee. Het begint altijd bij jezelf. Ik heb een aantal zaken bij het kruis gebracht, vanmorgen. De juiste plek.
Weg moedeloosheid, weg negativiteit, weg teleurstellingen. Want bij het kruis daar is God in al zijn liefde en nederigheid. En Zijn liefde overstroomt me. Hij ziet het altijd zitten.
Waar God is, daar is altijd hoop. En het stappenplannetje van hierboven heb ik geactiveerd. En pas op, ik heb mijn ‘toeter’ gevuld… met de wind van God Geest. De Geest van vreugde, wijsheid en kracht.

Deze column is geschreven door Albert van der Heide.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen