Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Toen ik 16 jaar was, raakte ik eens in gesprek met een vrouw die werkte als pedagogisch medewerker in jeugddetentie. Op een gegeven moment mocht ik een aantal dagen meekijken met het werk van deze vrouw en ook praten met de jongeren. Tijdens de gesprekken werd ik geraakt door de thuissituaties waar de jongeren mij over vertelden. Aan het einde van de dag liep ik naar buiten, de tranen liepen over mijn wangen en mijn gedachten waren vol van onbegrip en boosheid. Ik was geconfronteerd met onrecht en hopeloosheid, maar ook met mijn liefde voor jongeren. Er ontstond een verlangen, een droom in mijn hart. Ik wilde impact maken in het leven van zoveel mogelijk jongeren.

Tekst: Ruben Koudstaal

Jongerenwerk
17 oktober 2009, twee maanden na mijn bezoek aan deze jeugddetentie, gaf ik tijdens een Youth Alpha mijn leven aan Jezus. Ik ontdekte en ervaarde zoveel van de liefde die God voor mij had en realiseerde me dat dit is wat de jongeren, die ik had ontmoet, missen en moeten gaan ontdekken. Samen met een groep vrienden begon ik met het organiseren van Bijbelstudies en binnen een paar maanden zaten we met 30 jongeren in een te kleine woonkamer en hielden we jeugddiensten waar tientallen jongeren God ontmoetten. Een paar jaar later, op mijn 19e, mocht ik betrokken zijn bij de start van een Evangelische gemeente en werd ik verantwoordelijk voor het jongerenwerk. Jaren waarin ik ontzettend veel met God heb meegemaakt en mijn eigen familie tot geloof zag komen.

Alles alleen
Het was prachtig, maar achteraf gezien kon ik de verantwoordelijkheid die ik had nog niet dragen. Ik bezweek onder de druk. Als ik nu terugdenk aan die tijd heb ik in die jaren een hoop foute keuzes gemaakt, verkeerde dingen gedaan en slechte adviezen gegeven. Ik moest het voor mijn gevoel alleen doen en durfde mijn fouten ook niet toe te geven, omdat ik dan het gevoel had dat ik faalde.

Terug naar de basis
Toen ik in deze tijd God ging zoeken las ik de Bijbeltekst uit Filippenzen 2: 12b – 13: ‘Blijf u inspannen voor uw redding, en doe dat in diep ontzag voor God, want het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweegbrengt, omdat het hem behaagt.’ Deze tekst maakte mij er van bewust dat ik aan mezelf moest werken omdat ik mijn identiteit haalde uit wat ik deed. Ik werkte niet alleen meer uit diep ontzag voor Hem, maar vooral ook voor mezelf. Ik moest terug naar de basis, terug naar het zijn met God om van daaruit aan het werk te gaan. God wilde mijn karakter vormen. Ik legde al mijn taken in de kerk neer, belde een man die ik vertrouwde en vroeg hem of hij tijd voor mij had en in mij wilde investeren. Ik had iemand nodig bij wie ik terecht kon en die mij zonder veroordeling, vanuit liefde verder kon helpen.

Karaktervorming
Drie jaar worstelde ik met mezelf en met God. Dat ging gepaard met veel huilen en vergeving vragen aan mensen die ik verkeerd had behandeld. Maar juist in die momenten mocht ik ook veel mooie en nieuwe dingen ontdekken. In deze jaren heeft God aan mijn karakter gewerkt en mijn relatie met Hem verdiept. Ik ontdekte dat ik niets liever wil dan dat Hij de basis is van wat ik doe en dat Hij trouw is aan dat wat Hij beloofd in Filippenzen 2: ‘Hij brengt zowel het willen als het handelen in mij teweeg’.

Droom
En nu, 12 jaar na de eerste gesprekken die ik met jongeren voerde, is de droom om impact te hebben in hun levens nog steeds springlevend. Ik droom van een generatie jonge leiders die gaan doen waar God, ieder persoonlijk voor geroepen heeft. Daarom wil ik investeren in jongeren en jonge leiders. Ik geloof dat we allemaal iemand nodig hebben. Iemand waar je van kunt leren, die jou met liefde coacht, die feedback durft te geven en tegen wie je open en eerlijk durft te zijn. Om zo samen meer te gaan lijken op Hem en trouw te zijn aan dat wat Hij van ons vraagt. 

In september starten we binnen Royal Mission met een nieuwe school. De School voor Jonge Leiders. Ben jij of ken jij iemand tussen de 18-28 jaar en ben jij benieuwd wat de School voor Jonge Leiders inhoudt? Check dan snel de website School voor Jonge Leiders – Royal Mission.

Ruben is getrouwd met Jolien, heeft veel passie voor God én voor jongeren. Binnen Royal Mission is hij dan ook verantwoordelijk voor het jeugdwerk. Daarnaast spreekt hij regelmatig in kerken, jeugddiensten en tijdens conferenties.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen