Britse straatprediker ontvangt 3.250 pond na onrechtmatige arrestatie

Een christelijke straatprediker die is gearresteerd terwijl hij het evangelie predikte, heeft zijn zaak gewonnen tegen een politiebureau. Het bureau heeft aansprakelijkheid toegegeven in een rechtszaak en stemt ermee in 3.250 pond aan schadevergoeding te betalen. Ook betaalt het bureau zijn juridische kosten voor onrechtmatige arrestatie, valse opsluiting en het schenden van zijn mensenrechten. Dit meldt The Christian Post.

Een rechtbank in Liverpool heeft  3.250 pond plus juridische kosten toegekend aan David McConnell. De politie van West Yorkshire arresteerde de straatprediker in december 2019 voor “een haatgerelateerde overtreding van de openbare orde” en “voor het prediken over homorechten en abortus”. The Christian Institute die zijn zaak steunde, zei dat in een verklaring.

Pesten
McConnell was het evangelie aan het prediken toen een paar voorbijgangers hem begonnen te pesten. Ze stelden hem vragen over seksualiteit en abortus, terwijl hij geen van beide onderwerpen zelf had genoemd. Vervolgens arresteerde de politie hem en nam hem mee naar het politiebureau in Huddersfield.

McConnell werd ongeveer zes uur vastgehouden voordat hij zonder aanklacht werd vrijgelaten. Dit nadat een politiesergeant naar de opname van zijn prediking had geluisterd en er niets verkeerds in had ontdekt.

Schending
“Dit was een duidelijke schending van de mensenrechten van de heer McConnell en het niet naleven van de wetten voor arrestatie en detentie”, zei Simon Calvert, adjunct-directeur voor openbare aangelegenheden van The Christian Institute. “West Yorkshire heeft het juiste gedaan door aansprakelijkheid toe te geven en de rechtbank heeft een vonnis uitgesproken in het voordeel van de heer McConnell.”

De rechter was het ermee eens: “Vrijheid van meningsuiting omvat niet alleen het onschuldige, maar ook het irritante, het controversiële, het excentrieke, het ketterse, het onwelkome en het provocerende, op voorwaarde dat het er niet toe neigt om geweld uit te lokken. De vrijheid om alleen datgene te spreken wat niet aanstootgevend is, is het niet waard om te hebben.”

Schuld
McConnell zei dat hij de politie niet de schuld geeft van het reageren op de oproep, “maar ze hadden me naar mijn kant van het verhaal moeten vragen in plaats van me gewoon te arresteren.”

De predikant zei dat de politie hem niet had verteld waarvoor ze hem arresteerden. “Iedereen die ooit tv heeft gekeken, weet dat de politie je moet vertellen welke wet je zou hebben overtreden. Deze agenten hebben dat nooit gedaan. Ze zeiden alleen: ‘Als je in hechtenis wordt genomen, zullen we je uitleggen waarom we je hebben gearresteerd.’”

McConnell zei dat het een “zeer stressvolle ervaring” voor hem was, maar dat hij het nu “achter me kan laten”.

Hij voegde eraan toe: “Ik moet zeggen dat, als ik nu preek, de politie in Huddersfield me heel gunstig gezind is. Ik ben blij dat ik het goede nieuws van Jezus Christus kan blijven delen.”

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen