Deze vijf (Bijbelse) principes helpen je om elke maand geld over te houden

Met de komst van de coronacrisis dreigt er ook een economische crisis uit te breken, zeggen experts. Hoe zorg je er ook in deze tijd voor dat je aan het einde van de maand niet tekort hebt? Of sterker: dat je meer dan genoeg geld overhoudt. Martijn van Essen, adviseur binnendienst van Gabriël Financiële Bescherming, deelt vijf principes die jou zullen helpen om meer dan genoeg geld over te houden. “Het is een belangrijk Bijbels principe om een goed rentmeester over je geld te zijn”, zegt Van Essen.

De gevolgen van de coronacrisis op huishoudens in Nederland zijn nu nog minimaal, geeft Martijn aan. De overheid houdt namelijk veel bedrijven in stand, waardoor salarissen doorbetaald kunnen worden. Toch zijn er genoeg huishoudens die moeite hebben om rond te komen. 

Volgens Van Essen is dat in de meeste gevallen niet nodig. “In een gemiddeld gezin, zijn schulden en tekorten zeker te voorkomen. Tekorten zijn meestal het gevolg van het slecht beheren van financiën.” Hij maakt een uitzondering voor gezinnen met handicaps of waar geweld plaatsvindt.

“In een gemiddeld gezin, zijn schulden en tekorten zeker te voorkomen.”

Van Essen gelooft dat je met een goed beheer van financiën in staat moet zijn om zelfs geld over te houden. Hij deelt vijf principes.

1. Doe boodschappen voor een langere periode
“Dit is één van de belangrijkste tips; ga niet te vaak naar de winkel. Probeer één of twee keer per week naar de supermarkt te gaan om je boodschappen te halen. Dat zorgt ervoor dat je minder onnodige dingen koopt.”

“Veel mensen halen elke dag lunch op hun werk en gaan vervolgens om half zes ‘s-avonds naar de winkel om ter plekke te bepalen wat ze ’s-avonds willen gaan eten. Vaak heb je dan honger en ben je zeer gevoelig voor impulsieve aankopen. Je neemt altijd iets extra’s mee.”

“Het is beter om dat goed te plannen. Bovendien kun je ook nog de aanbiedingen per supermarkt in de gaten houden, waardoor je binnen een beperkt budget alles koopt wat je voor de hele week nodig hebt.”

2. Maak allemaal potjes
“Het klinkt misschien een beetje saai, maar het werkt ontzettend goed om potjes aan te maken op je spaarrekening of betaalrekening. Dat kan online of via de app. Op je bankrekening kun je het geld dat binnenkomt verdelen over de potjes. Bijvoorbeeld een potje voor je boodschappen, of als reservering voor belastingen die komen. Als we een brief van de belastingdienst krijgen, dan hebben we het geld al liggen. Dat komt perfect uit.”

“Je krijgt dan ook een eerlijker beeld van je financiën. Als ik bijvoorbeeld een budget bereken van vijfhonderd euro voor boodschappen, en ik kom steeds uit op zeshonderd euro, dan besef je: hé, het gaat niet zo goed. We geven iets te veel uit.”

“Als je die niet in een potje stopt, dan zul je merken dat het op gaat aan niets. Het verdampt.”

Martijn vertelt wat er gebeurt als je dit niet doet. “Dan gaat het vaak als volgt. Je hebt driehonderd euro hypotheekbesparing. Als je die niet in een potje stopt, dan zul je merken dat het op gaat aan niets. Het verdampt. Er zit namelijk geen plan achter, en omdat we in een verwende generatie leven, waarin je overal geld aan uit kunt geven, zal het makkelijk op gaan.”

3. Houd je toeslagen goed in de gaten
“Deze tip is vooral belangrijk in de coronatijd: houd je toeslagen goed in de gaten! Misschien gaan je inkomsten wat omlaag of daalt je inkomen als ZZP’er. Ga naar de website van de belastingdienst en pas het inkomen aan. De kans is dan aanwezig dat je hogere toeslagen krijgt. Bijvoorbeeld een hoger kindgebonden budget, of meer huurtoeslag of zorgtoeslag.”

“De kans is dan aanwezig dat je hogere toeslagen krijgt. Bijvoorbeeld een hoger kindgebonden budget, of meer huurtoeslag of zorgtoeslag.”

“Log even in met je DigiD en vul daar je verzamelinkomen in. De belastingdienst helpt je om dat goed uit te rekenen. Vervolgens zie je de hoogte van de toeslagen waar je voor in aanmerking komt.”

4. Koop duurzame dingen
“Deze tip is één van mijn favoriete: koop duurzame dingen. Koop spullen die misschien iets duurder zijn, maar wel langer meegaan. Ik houd zelf erg van het werken in de tuin, maar in de afgelopen jaren heb ik drie snoeischaren kapot zien gaan. Die had ik alle drie voor een lage prijs bij de Action gekocht. Later kocht ik er één van veertien euro en die doet het al een tijd lang erg goed. Waarom kopen we bij goedkope winkels? Vaak is het troep! Misschien is het een geschikte plek voor een bellenblaas voor je kind, maar veel spullen moet je er niet kopen. Denk dus goed na: waar geef ik mijn geld aan uit?”

“Koop niet een tuinset die je over een jaar weer moet vervangen. Als je weinig geld hebt, moet je misschien iets langer sparen, maar op de lange termijn heb je er baat bij!”

5. Benut de crisis!
“Het is belangrijk dat we ons niet per se gedupeerd voelen door de crisis, maar hem vooral benutten. Hoe je dat doet? Neem je financiële leven onder de loep. Bekijk je hypotheek en je verzekeringen nog een keer en kijk waar jij kunt besparen. Veel mensen hebben abonnementen of betalingen lopen, terwijl ze niet weten waarom ze die hebben. Zorg dat je voldoende kennis hebt over je financiële situatie.”

“Veel mensen hebben abonnementen of betalingen lopen, terwijl ze niet weten waarom ze die hebben. Zorg dat je voldoende kennis hebt over je financiële situatie.”

“Een manier om dat goed te doen, is door een adviesbureau in te schakelen, zoals de diensten die wij aanbieden. Dan lichten we je hele financiële huishouding door en dan merk je dat er veel besparingen naar boven komen. Natuurlijk kun je ook zelf op onderzoek uitgaan.”

Bijbel
“Ik geloof dat deze principes in het licht van de Bijbel ook heel belangrijk zijn. De Bijbel gaat veel over rentmeesterschap en op een zorgvuldige manier met je geld omgaan. Daarnaast geloof ik dat als je geld overhoudt, dat het ook ruimte geeft om weg te kunnen geven aan anderen. Zo ben je een goede beheerder van het geld en ik ben ervan overtuigd dat het je eigen geluk ook bevordert!”

[/mepr-show]

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen