Een vuistslag op zijn slaap gaf Jan Kramer een blijvend hersenletsel: “Ik voelde me gedegradeerd”

‘Tedere omarmingen van de Vader’

Toen Jan Kramer als jongen van zeventien een jaar naar Canada ging, kreeg hij een vuistslag tegen zijn slaap, met grote gevolgen. De hersenbloeding die toen ontstond, bracht zorgde voor blijvende hersenschade. “Hoewel er eenzaamheid en verdriet was, vond ik mijn identiteit in Christus.” Hij zette zich in voor de stichting Vaderhart.nl. Ook ging Jan bemoedigende blogs schrijven, wat uitgroeide tot het boek ‘Tedere omarmingen van de Vader’.

Een hersenbloeding

Jan groeide op in een gezin van zeven kinderen. Hij miste in zijn jeugd geborgenheid. “Wat voelde ik me eenzaam. Toen ik zeventien jaar was, besloot ik om een jaar naar Canada te gaan. Niet alleen om mijn Engels te verbeteren, maar ook om de moeizame thuissituatie te ontvluchten. Gelukkig kwam ik in een gezellig, huiselijk en liefdevol gezin terecht en ging ik ook naar school. Ik was zo op zoek naar liefde en naar mijn identiteit.” En toen volgde die verschrikkelijke klap.

Ze waren op een vrijdagavond met vrienden in het zwembad. “Ook daar zocht ik constant naar bevestiging en aandacht. Ik was de grapjas. Er ontstond irritatie bij een andere groep jongens. Ze gooiden een bal naar ons toe. Ik gooide hem terug zonder de intentie iemand te raken. Maar de andere jongens dachten hier anders over. Ze liepen naar ons toe, sprongen in het badje waar wij zaten en gaven mij een dreun op mijn slaap. Ik heb me nog aangekleed, maar raakte in de auto buiten bewustzijn. Mijn vrienden zagen thuis dat het foute boel was. Ik had schuim op mijn mond en mijn ogen waren weggedraaid. Snel ben ik naar het ziekenhuis gebracht. Daar ben ik geopereerd aan een bloedstolling in mijn hersenen, een hersenbloeding. Ik heb vier weken in coma gelegen.” Jan herstelde en kwam toen hij achttien jaar was weer in Nederland terecht.

“Ik voelde me gedegradeerd, fysiek en sportief”

De gevolgen waren groot voor hem. “Ik voelde me gedegradeerd, fysiek en sportief. Ook door de afwijzing, werd de identiteitscrisis groter. Op school had ik grote problemen met mijn concentratie. Daarom was het niet mogelijk een diploma te halen. Er was constant een grote chaos in mijn hoofd door mijn hersenletsel. Ik werd afgekeurd, maar vond nog wel wat werk bij mijn broers in het visbedrijf. Maar het was geen werk waar ik grote voldoening in vond, waar ik voor gemaakt ben. Ook in mijn werk was er die eenzaamheid.”

Gevonden
Jan ging na zijn reis naar Canada verder met zijn zoektocht naar liefde. Hij zocht het overal. Maar vond geen rust en vrijheid, geen liefde. “Tot ik de stem van God hoorde: ‘Jan, er is niemand die naar Mij zoekt. Maar Ik ben gevonden voor degenen die naar Mij niet zochten. Ik zoek naar jou!’ Later heb ik Zijn verlangen naar mij steeds meer leren kennen. Hij heeft mij willen herstellen door me een nieuwe identiteit te geven.

Het gaat er niet om wat wij allemaal voor God doen, maar wat Hij voor ons doet. Dat is ook de rode draad door het boek wat ik geschreven heb. Ik zie het belang om Zijn profetische Woord door te geven. Woorden van vrede, liefde, zegenende woorden. Daardoor ben ik zelf weer opgeladen in moeilijke tijden. Toen de golven over me heen sloegen, kreeg ik daardoor vaste grond onder de voeten.”

Een belangrijk keerpunt in het leven van Jan was het boek ‘Vaders omhelzing’ van Jack Prost. “Ik liep een keer de winkel van vakantiepark De Betteld binnen. Daar viel mijn oog op dat boek. Achterin zag ik een bijlage met allemaal Bijbelteksten over Gods liefde. Ik werd er zo door geraakt. Ik las Zefanja 3.17 ‘Hij zal zwijgen in Zijn liefde’. Ook Jeremia 31.20 ‘Is Efraïm voor Mij niet een dierbare zoon, is hij voor Mij niet een lievelingskind?’ Al die mooie teksten stonden op een rij. Ik werd geconfronteerd met de waarheid van Gods Woord. God sprak zo tot mij en liet zo Zijn verlangen naar mij zien! Door dat boek leerde ik God kennen als een liefdevolle Vader, Die ons omhelst. Dat te voelen en te ervaren was zo heerlijk. Het is zo belangrijk dat je Hem leert kennen als je Vader.”

Rusten bij God
Jan vertelt dat het rusten bij het Vaderhart van God een heel proces is geweest. “Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Mijn huwelijk is gestrand, ook omdat ik niet het vermogen had mijn verantwoordelijkheid te dragen naar mijn gezin toe. Daarom vluchtte ik in het werk voor de stichting Epafras. Ik dacht dat ik voor God moest werken. Ik moest leren dat het leven met God niet zit in het werken, maar in het rusten. Daar heb je je handen vol aan. We moeten leren wie we zijn in Zijn ogen. In plaats van doen, doen, doen. Het gaat om wie je bent.”

“De liefde van God heeft het laatste woord. Gods kracht wordt in onze zwakheid volbracht.”

Jan voelt zich geregeld eenzaam en verdrietig. Toch, of moet je zeggen juist daardoor heeft hij ook oog voor anderen die het moeilijk hebben. “Ik ben begaan met mensen die het zwaar hebben en lijden. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat de gebrokenheid niet het laatste woord heeft. De liefde van God heeft het laatste woord. Gods kracht wordt in onze zwakheid volbracht. We mogen zingen in de storm, psalmen zingen in de nacht.”

Intimiteit en herstel
In 2015 is er een doorstart gekomen van de stichting Epafras naar ‘Vaderhart.nl’. “We houden kleinschalige, interkerkelijke conferenties gedurende een weekend. De kracht ligt in het daadwerkelijk ontmoeten van elkaar. Mensen mogen voelen, proeven en zien hoe liefdevol God is. Er zijn diverse sprekers zoals Arie de Rover, Otto de Bruijne, Georgine Hartnack die een lezing geven over de intimiteit met God, gebrokenheid en herstel. ’s Zondags komen we weer terug bij de intimiteit van de Vader en vieren we avondmaal met elkaar. De deelnemers verlangen naar bemoediging en verfrissing van hun geloofsleven. Het is zo belangrijk om te weten wie je bent. De conferenties helpen om je identiteit te vinden. Weten wat Gods gedachten over je zijn. Jammer dat corona roet in het eten gooit.” Jan heeft echter zijn activiteiten niet gestaakt.

In 2020 kwam het bemoedigend boek van Jan uit, ‘Tedere omarmingen van de Vader’. “Na 2016 zijn de eerste artikelen en blogs geboren. Ze werden veel gelezen op Facebook. Later had uitgever Great Life Publishing belangstelling voor het publiceren van een selectie in boekvorm. Deze stukjes heb ik in de stilte geschreven, maar ook in de trein. Een deel zijn woorden en gedachten die letterlijk in de Bijbel staan. Maar God vertrouwde ook profetische woorden aan me toe als ik stil was. Hij gaf beelden, gedachten en woorden.”

Uit het hart
De 85 blogs gaan allemaal over Gods verlangen naar intimiteit naar ons. We zijn geboren voor de liefde. De liefde van Vader God staat centraal, midden in gebrokenheid. De troostrijke en liefdevolle stukjes raken en zijn persoonlijk geschreven, uit het hart van Jan. En ook recht uit het hart van de Vader, bemoedigend en versterkend. “Gods vreugde is in onze zwakheid te ervaren.” De blogs worden afgesloten met een gebed.

Er is ook ruimte om er persoonlijke aantekeningen bij te schrijven. Arie de Rover heeft het voorwoord geschreven en Otto de Bruijne het nawoord. ‘Tedere omarmingen van de Vader’ kost € 16,95.

Het is te verkrijgen via www.greatlifepublishing.nl en de plaatselijke boekhandel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen