Fransman veroordeeld voor seksueel misbruik Filipijns meisje, dankzij werk IJM

MANILA – Een 14-jarig meisje uit de Filipijnen dat seksueel werd misbruikt voor livestreams, heeft getuigd tegen haar Franse misbruiker. Dit leidde er op 5 mei toe dat de Fransman, een 51-jarige restaurateur, werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij was naar de Filipijnen gereisd om het meisje seksueel te misbruiken en livestreamde dat misbruik op het dark web.

Het misbruik vond plaats tussen 2015 en 2017. Op 3 mei, twee dagen voor de Franse rechtbank de dader veroordeelde, getuigde Jennifer (niet haar echte naam) via een videoverbinding vanuit de Franse ambassade in de Filipijnse stad Makati. Jennifer reisde zo’n 300 kilometer vanuit haar woonplaats in de provincie Aurora naar Makati, samen met haar moeder en vrouwelijke agenten van het Woman and Children Protection Center, een afdeling van de Filipijnse politie die kinderen beschermt tegen (seksueel) geweld. International Justice Mission (IJM) werkt hiermee samen om kinderen te bevrijden van seksueel misbruik voor livestreams en daders te vervolgen.

Kathleen Piccio-Labay, hoofd van de afdeling rechtsvervolging van IJM Manila, die Jennifer juridisch bijstond, zei: “Jennifer maakte veel indruk op de Franse officieren van justitie, de rechter, de ambassadeur en het personeel van de ambassade. Ze waren allemaal diep geraakt door haar verhaal. Online seksuele uitbuiting van kinderen overschrijdt nationale grenzen. De bestrijding van dit soort misdrijven vereist dan ook samenwerking over landsgrenzen heen. Deze veroordeling laat zien dat als rechtshandhaving en justitie tussen landen samenwerken, gerechtigheid niet te stoppen is.”

Bij deze zaak was ook een Filipijnse dader betrokken, namelijk een oom van Jennifer. Hij misleidde zijn nichtje, legde via het dark web contact met de Franse dader en maakte het misbruik van Jennifer mogelijk. Deze man, die lesgaf op een openbare school, werd op 27 juli 2018 door een Filipijnse rechtbank veroordeeld vanwege mensenhandel.

Vraag uit Frankrijk en Nederland
In de Filipijnen worden kinderen op grote schaal misbruikt voor livestreams, vaak in opdracht van westerse daders. De Filipijnse autoriteiten werken intensief samen met onder andere de Australische, Engelse, Franse en Engelse politie om deze daders op te sporen en Filipijnse kinderen te beschermen.

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “Het is onbestaanbaar dat Filipijnse kinderen op grote schaal worden misbruikt voor livestreams, en dit misbruik gevoed wordt door de vraag vanuit landen als Frankrijk en ook ons eigen land. Als IJM zijn we blij met deze veroordeling. Daders uit westerse landen mogen niet wegkomen met deze misdaden, waarmee ze diepe trauma’s veroorzaken bij kinderen. We zien dat de Nederlandse politie dit onrecht ook actief bestrijdt, in samenwerking met andere politie-eenheden en onze IJM-collega’s in de Filipijnen. We willen alles op alles zetten om dit onrecht te stoppen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen