Freedom Sunday: Hoe de kerk kan helpen een eind te maken aan slavernij

HILVERSUM – Op zondag 19 september staan wereldwijd duizenden kerken zowel stil bij wat slavernij anno 2021 inhoudt als dat zij in beweging komen in de strijd tegen dit onrecht. Op initiatief van International Justice Mission (IJM) organiseren kerken een zogenoemde Freedom Sunday. Ook in Nederland doen weer tientallen kerken mee.

Tekst: IJM Nederland

Meer dan 40 miljoen kinderen, vrouwen en mannen worden uitgebuit als slaaf. Zij zijn slachtoffer van een plaag van geweld waar de rest van de wereld nauwelijks weet van lijkt te hebben. Dag in dag uit werken zij tot soms wel twintig uur per dag onder erbarmelijke omstandigheden onder dwang van hun ‘eigenaar’. Uitzicht op een leven in vrijheid is er vanuit hun perspectief niet, omdat het loon dat zij krijgen lager is dan de rente die zij moeten betalen over een lening die hen ooit is aangeboden of dat hun paspoorten zijn afgenomen en zij geen kant op kunnen.

IJM bevrijdt slachtoffers van deze vorm van geweld. Zoals Thaiyamma (foto), die met haar gezin jarenlang als slaaf werd uitgebuit en mishandeld in een houthakkerij in Zuid-Azië. Daarnaast helpt IJM overheden te bouwen aan goed functionerende rechtssystemen die de meest kwetsbaren beschermen. De kerk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in dit werk van IJM, door bewustwording van dit onrecht, gebed en financiële steun om slavernij aan te pakken. Hiermee geven zij gehoor aan de duidelijke oproep in de Bijbel om recht te doen en op te komen voor hen die onderdrukt worden.

IJM Nederland ondersteunt kerken die willen deelnemen aan Freedom Sunday, door hen onder andere te voorzien van preekschetsen en studiemateriaal voor kleine groepen voor zowel jong als oud.

Zie voor meer informatie www.freedomsunday.nl.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen