‘Gamer’ Joey bloeide op toen hij God leerde kennen: “Ik weet nu wie ik mag zijn”

Joey Balder was een vroege leerling op school en was daardoor een stille en verlegen jongen in de klas. De plek waar hij zich écht thuisvoelde, was achter de computer, waar hij contact had met veel andere gamers. Toch besefte hij dat deze ‘liefdevolle verbinding’ schijn was. “God opende mijn ogen hiervoor. Ik heb me overgegeven aan Hem en Hij liet me zien dat Hij een mooi plan heeft met mijn leven, en dat ik mag zijn wie ik ben.”

Joey Balder (19) woont samen met zijn ouders en zusje in de Zaanstreek. Hij werd met het geloof opgegroeid en ging elke zondag met zijn ouders mee naar de kerk. “Hier heb ik het geloof leren kennen. Ik ben altijd bij het geloof betrokken gebleven. Ik ging ook naar de jeugdgroep en ga hier nog steeds met veel plezier heen!”

Op de basisschool was Joey een vroege leerling. Hij was gemiddeld een half jaar tot een jaar jonger dan zijn klasgenoten. “Mijn basisschooltijd was goed, ik had vrienden en ging met plezier naar school. In die tijd ging ik elke zondag met mijn ouders mee naar de Kerk van de Nazarener.

Middelbare school
“Mijn middelbare schoolperiode was wisselend. Ik had het naar m’n zin, maar ik vond het toch erg spannend als vroege leerling. Ik was 12 of 13 toen ik naar, voor mijn beeldvorming, zo een grote school ging. Ik moest wennen aan het middelbare schoolleven: veel leerlingen, verschillende klaslokalen en meerdere verdiepingen. Langzaam maar zeker vond ik mijn weg op de school.”

“Ik bouwde een schild op om me heen. Dit kwam omdat leraren op school vaak boos werden op klasgenoten. Ik was daarom bang dat ik ook iets verkeerd zou doen.”

Toch was hij erg voorzichtig en bang dat hij iets verkeerd deed. “Ik bouwde een schild op om me heen. Dit kwam omdat leraren op school vaak boos werden op klasgenoten. Ik was daarom bang dat ik ook iets verkeerd zou doen. Ik ging bij alles nadenken of ik geen fouten maakte, en ik werd steeds stiller.”

Geloof
“Rond deze leeftijd ging ik ook naar de jeugdgroep ‘RockSolid’ in Wormerveer. Op deze plek ben ik gegroeid in mijn geloof en heb ik de Bijbel leren kennen, maar ook richting deze groep werd ik voorzichtiger. Ik trok me in deze tijd vooral terug op mijn kamer en speelde veel videogames.”

“In deze gamegroep was ik niet het onzekere jongetje, maar iemand die van waarde was binnen een team. Op dat moment haalde ik daar mijn acceptatie uit. Hierdoor vluchtte ik uit de realiteit en dacht ik dat ik zekerder over mezelf werd, maar dat was schijn. Ik was nog steeds het onzekere jongetje, maar ik kon me verschuilen achter een computerscherm.”

Handel en administratie
“Ik moest in het derde leerjaar van de middelbare school een studierichting kiezen, ik koos voor Handel en Administratie. Dit was een veilige keuze, omdat klasgenoten ook voor die richting kozen. Daarnaast bleef ik ook werken achter een computer, waarbij ik me veilig voelde. Na mijn VMBO koos ik voor de opleiding MBO ‘bedrijfsadministrateur’. Dit was weer een veilige keuze en ik vond economie wel interessant.”

“Destijds ging ik wel naar de kerk, maar ik wist eigenlijk niet wat ik met het geloof moest doen. Ik wist wel dat God er was, maar ervoer Hem niet dagelijks in mijn leven. Het voelde alsof God niet aan mij dacht. In de zomervakantie van het eerste naar het tweede jaar, ging ik op zomerkamp van de Kerk van de Nazarener. Dit is is ook van de kerk waar ik met mijn ouders kwam. Op dit kamp heb ik God op een andere manier leren kennen en is mijn verlangen naar Hem groter geworden.” 

“Ik heb veel mooie gesprekken met Jiddo gevoerd en hij was de eerste persoon die oprecht geïnteresseerd was in mij en mijn relatie met God. Dit was nieuw voor mij.”

“Ik kwam erachter dat God wel om mij gaf. Hier ontmoette ik Jiddo Marres, hij is een bekende spreker binnen de kerk. Ik heb veel mooie gesprekken met Jiddo gevoerd en hij was de eerste persoon die oprecht geïnteresseerd was in mij en mijn relatie met God. Dit was nieuw voor mij. Ik had nooit het gevoel dat mensen echt geïnteresseerd in me waren.”

Rotsvast
Tijdens hetzelfde kamp, ontmoette Joey ook Jan de Haan, leider van Rotsvast Bijbelschool in Amsterdam. Hij vroeg of Joey deze school wilde gaan volgen. “Na wat overleg met mijn ouders heb ik ‘ja’ gezegd. De keuze om Rotsvast te gaan doen, heeft mijn leven veranderd. Vanaf het eerste weekend voelde ik me thuis bij Rotsvast. Ik werd daar, voor het eerst, geaccepteerd om wie ik was. Ik werd uitgedaagd, bemoedigd en tegelijkertijd werd ik ook gecorrigeerd.”

“In deze periode heeft God mij van binnen geheeld, en bevestigd in wie ik ben en wie ik mag zijn. Mijn identiteit ligt niet in wat mensen over mij vinden, maar in God. Ik ervoer dat God ècht om mij geeft. Hierdoor werd het schild dat ik heb opgebouwd, langzamerhand afgebroken. Ik werd zekerder over mezelf. Tijdens dat jaar hebben we veel mooie dingen meegemaakt. Het heeft mijn beeld van de kerk en het christendom helemaal veranderd! Ook werd in deze tijd de voorzichtigheid die ik in de jaren ervoor had opgebouwd steeds minder.”

“In dat jaar heb ik ook besloten om me laten dopen. Na veel gesprekken en gebed werd ik op een bijzondere manier bevestigt. Ik was aan het internetten en zag een reclame. Normaal skip ik die, maar deze trok mij aan. In dat filmpje werd er iemand gedoopt, dat was de bevestiging die ik nodig had.”

“Nu, twee jaar later, weet ik wie ik ben. Ik weet wat ik kan bieden en waar ik nog hulp bij nodig heb. God heeft me laten zien dat ik een doel heb en dat ik mag zijn wie ik ben.”

Impact
“In september begin ik aan de HBO-opleiding ‘Leraar algemene Economie’. Ik hoop dat ik door deze studie een impact heb op jongeren in de schoolbanken. Juist omdat ik dat toen zo nodig had, wil ik het nu andere jongeren aanbieden.”

“Door deze hele tijd ben ik bemoedigd en bevestigd door God.”

“Door deze hele tijd ben ik bemoedigd en bevestigd door God. Hij is degene op wie we mogen vertrouwen en waar we onze kracht, inspiratie en blijdschap vandaan halen.”

“Nu ben ik nog steeds betrokken bij Rotsvast. In september gaan we een nieuwe locatie starten in de Zaanstreek en ik zal hier ook locatieleider worden. Wie had dat ooit gedacht, kijkend naar de onzekere jongen die ik vroeger was? Ik heb er ontzettend veel zin in en ben benieuwd wat alle nieuwe dingen ons gaan brengen; als team, maar ook individueel.”

Steun de missie van Revive!
Help onze impact te vergroten!

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen