Geestvervuld spreken: vol van Gods Geest en voorbereid tot in de puntjes

Geestvervuld spreken. Dat klinkt geweldig. We kunnen gelukkig met overtuiging zeggen dat Gods Geest in ons leeft en we weten dat Hij er meer naar verlangt om harten te raken dan dat wij dat ooit zullen doen.

Tekst: Jannica van Barneveld

In onze training Verbindend en Overtuigend Spreken helpen wij sprekers grip te krijgen op het gehele proces rondom een preek. Voornamelijk het voorbereidingsproces krijgt daarin veel aandacht. Hoe leer je tussen de regels doorlezen? Welke ontdekkingen doe je? Hoe bouw je de preek zodanig op dat de boodschap maximaal gedenkwaardig wordt? Je denkt dan tot in de puntjes na over WAT je WAAR en op WELKE manier zegt. Vorm bepaald namelijk een groot deel van je inhoud.

Maar een van de eerste en denk ook wel logische vragen uit de groep is dan: “Hoeveel ruimte krijgt Gods Geest dan nog?”

 Dat is helemaal geen gekke vraag. Maar het antwoordt ligt misschien wel in de wedervraag:“Is er meer van Gods Geest wanneer we ons niet voorbereiden?” Betekent een onvoorbereide preek automatisch meer ruimte voor Gods Geest of zeggen we daarmee indirect: ‘Ik hoef mij niet voor te bereiden’? Maar wat als er een veel rijkere manier is om Geestvervuld te spreken?

De getuige
In het Nieuwe Testament zijn er meerdere woorden die gebruikt worden om (s)preken te omschrijven. Één van die omschrijvingen vinden we in handelingen 1:8: ‘Maar gij zult mijn getuige zijn.’ Getuige zijn betekent spreken vanuit dat wat je zelf hebt gezien en meegemaakt. In je preekvoorbereiding betekent dit dat je in de ontdekkingsfase die eeuwenoude tekst laat gebeuren in jouzelf. Dus waar geven we Gods Geest de ruimte om in de voorbereidingsfase tot ons te spreken? Waar geven we Hem de ruimte om onze ziel open te blazen en ons eigen hart confronterende vragen stellen? We worden zelf dan deel van de uiteindelijke boodschap. Ik vind dat altijd de mooiste en meest rijke fase in mijn route naar mijn preek. Als ik zelf nog niet geraakt word dan duik ik dieper. Totdat mijn ziel zich verwondert en God mij een nieuw noodzakelijk perspectief geeft.

Partnerschap
We mogen erop vertrouwen dat Gods Geest net zo actief is in ons voorbereidingsproces dan op het moment van openbaar spreken. Dit gaat om een partnerschap! Partnerschap in de voorbereiding, de dagen er tussen en op het moment van vliegen. Daar in de voorbereiding, in de eerste aanraking met het Bijbelgedeelte staat Hij al op scherp. Dan mogen we ervan overtuigd zijn dat wanneer we het Woord laten schitteren in het openbaar, elk detail tot in de puntjes geleid is door Zijn Geest!

De volgende keer deel ik graag de 5 kenmerken van Geestvervuld spreken. Benieuwd hoe dat KLINKt? Volg ons op Facebook, Istagram en Linked-In.

Interesse? Bekijk ons training aanbond op de website: www.sermonmovementcenter.nl/trainingen 

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen