“God gaf mij de liefde die ik in mannen probeerde te vinden”

Voor Lynn Bezemer was geloven iets wat ze deed op de automatische piloot. Opgegroeid in een christelijk gezin, was naar de kerk gaan en elke dag de Bijbel lezen vanzelfsprekend. Maar Lynn raakte teleurgesteld in het geloof. Na een turbulente periode waarin de ene relatie volgde op de andere vindt ze uiteindelijk de liefde die ze zoekt, bij God. Hoe is dat gegaan?

‘Hart van steen’
Op de basisschool kreeg Lynn het geloof met de paplepel ingegoten. “Iedere maandag kregen we een psalm of een tekst mee naar huis en die moest je dan uit je hoofd leren en de maandag daarop voordragen of zingen voor de klas. Daar kreeg je dan een cijfer voor. Het was een automatische piloot en ik was niet anders gewend.” Het is een veelzeggend voorbeeld: voor Lynn hoorden verplichtingen bij het geloof zoals ze dat toen kende. Maar met het aanbreken van de puberteit krijgt ze vaak ruzie met haar ouders en luistert ze niet naar hen. “Vanuit mijn perspectief miste ik gewoon heel veel liefde en ik raakte teleurgesteld. Mijn hart werd een hart van steen. Ik heb me toen van het geloof afgekeerd.”

“Vanuit mijn perspectief miste ik gewoon heel veel liefde en ik raakte teleurgesteld. mijn hart werd een hart van steen.”

Lynns verlangen naar liefde maakt dat ze interesse krijgt in relaties. Op de middelbare school krijgt ze haar eerste vriend. “Hij was geen goede jongen en maakte mij zeker niet mooier. Daar waren mijn ouders bezorgd over. Ik weet nog dat iemand van een andere kerk tegen mij zei: ‘Een jongen moet jou mooier maken.’ Eén ding wist ik zeker: ‘Deze relatie was niet gezond en deze jongen maakte mij niet mooier.'” Het lukt Lynn echter niet om afstand van hem te nemen omdat ze niet alleen wil zijn. Maar uiteindelijk gaat de relatie toch uit.

Relaties
In de periode die volgt heeft Lynn verscheidene relaties. “Als een jongen tegen mij zei: ‘Je bent mooi, lief en knap’, dan was ik alweer verkocht. Maar al gauw waren ze weer op me uitgekeken en dan kwam er weer iemand anders in beeld. Ik wilde gewoon niet alleen zijn. Op dat moment besefte ik niet dat God die oneindige liefde kan geven, liefde die je altijd kan krijgen als je je er voor openstelt.”

“Als een jongen tegen mij zei: ‘je bent mooi, lief en knap’, dan was ik alweer verkocht.”

Ondanks de teleurstellingen volhardt Lynn lange tijd in haar zoektocht naar een liefdevolle relatie. “Dat ging een lange poos door totdat ik op een punt kwam dat ik niemand meer vertrouwde en bovenal mezelf niet meer vertrouwde. Ik heb mijn eigenwaarde naar beneden gehaald. Wie ben ik nou eigenlijk? Durf ik nog wel een relatie aan te gaan? Toen dacht ik: ‘Ik wil dit niet meer.’”

Tussenjaar
Na haar eerste opleiding heeft Lynn een tussenjaar. “Het was een raar jaar omdat ik een jaar lang dacht: ‘Wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven? Wat voor opleiding wil ik gaan doen? Wat voor werk?’ Lynn besloot om naar het ROC Menso Alting te gaan in Groningen, een christelijke MBO-school. Op deze school wordt ze door medestudenten meegevraagd naar een jongerendienst in de Stadskerk Groningen. “Ik kwam daar in die dienst en ik voelde me eerst wat onwennig. Maar toen moest ik zo erg huilen, huilen van alles wat er in de afgelopen zeven jaar was gebeurd. Ik wist niet wat me op dat moment overkwam.”

Na deze ontlading breekt er een nieuwe periode aan voor Lynn waarin ze het geloof herontdekt, zij het op een andere manier dan in haar jeugd: “Ik kwam in contact met mensen van mijn leeftijd die bezig waren een relatie op te bouwen met God.” Twee maanden later spreekt God tot Lynn tijdens een dienst. De boodschap is: ‘Laat je dopen!’ In november 2017 is het zover en laat Lynn zich dopen.

Uitgaansleven
De eerste maanden is Lynn veel bezig met God. “Maar daarna stond ik met de ene voet aan boord en met de andere voet aan de waterkant”, vertelt Lynn. “Ik kon de andere dingen in de wereld, die ik ook leuk vond, niet loslaten.” Het uitgaansleven komt om de hoek kijken en Lynn krijgt opnieuw een relatie. Als ook deze relatie uitgaat raakt Lynn in een ‘donkere spiraal’.

“Ik begon het te zoeken in alcohol, veel uitgaan en soms zelfs softdrugs.” Dit gaat een tijd zo door, totdat Lynn beseft dat ze op deze manier niet verder kan: “Ik raakte op, voelde mij meer dan ooit alleen en wist niet meer waar ik mijn vreugde en liefde moest zoeken.’’ Ze besluit om weer naar de kerk te gaan. “Op het moment dat ik me het meest ellendig voelde, voelde ik dat ik werd teruggetrokken naar God en de kerk.” Dan, in januari van dit jaar, komt Lynn voor het eerst bij The River Amsterdam op de conferentie Arise and Shine.

Life-changing
Dat Lynn daar geen spijt van heeft, blijkt wel uit haar woorden. “Ik had ten eerste nog nooit zo’n kerk gezien en ten tweede: Jezus kwam daar heel dichtbij en heeft me van veel dingen vrij gezet. Het was een totale eye-opener. De afgelopen vier maanden zijn voor mij life-changing geweest. God heeft me dingen laten zien en in mij bewerkt. Ik besef iedere dag meer hoeveel genade Hij heeft voor mij, hoeveel Hij van mij houdt.

“Zo’n liefde is niet te vinden in aardse dingen: niet in drugs, niet in alcohol, niet in seks en niet in jongens. Gods liefde staat daar ver boven.”

“Zo’n liefde is niet te vinden in aardse dingen: niet in drugs, niet in alcohol, niet in seks en niet in jongens. Gods liefde staat daar ver boven. Ook al maak ik een fout, ik loop niet meer van God weg, maar ik nader tot Hem en vraag vergeving. Ik besef dat als ik iets heb gedaan wat Hij niet van mij vroeg, dat Hij juist wil dat ik bij Hem kom. En dat vind ik het mooiste aan een relatie met God: de vrede en rust die ik ervaar in Zijn liefde en dat Hij mij gebruikt om Zijn Koninkrijk te bouwen.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen