Groep jonge tieners stapt uit om te evangeliseren in België: “God baande een bijzondere weg!”

Carin van Essen ging in augustus van dit jaar met een groep tieners en stafleden uit het hele land op zendingsreis naar België. Deze Kingdom Kids deelden Gods liefde in verschillende steden door het hele land door dans, muziek, getuigenissen en gebed. Maar ook werd de zwerver en vluchteling niet overgeslagen en zo werd er van hun zakgeld eten, drinken, knuffels of speelgoed gekocht. We vragen Carin wat er deze week zoal is gebeurd.

Kun je iets vertellen over de Kingdom Kids?
“Ja, dan moeten we eerst even terug in de tijd! Toen ik tiener was ben ik heel wat jaren met Kings Kids International over de wereld getrokken. Vaak wel zes weken lang naar verschillende landen met tieners vanuit de hele wereld! Ik vond het zo geweldig dat ik samen met Miranda Tollenaar (we waren toen vijftien jaar) ook een Nederlandse tak van deze prachtige bediening opzette.

We zongen en dansten met Kings Kids Nederland op de Mars voor Jezus, met Concerten voor de Koning, op de EO-Jongerendag en op Opwekking. Maar ook gingen we op zendingsreis. Omdat we zelf nog zo jong waren, droegen we het al snel over aan Jeugd met een Opdracht en in de jaren die volgden zijn er verschillende Kings Kids teams in het land gestart en er zijn vele nu dertigers en veertigers die daar nog mooie verhalen over kunnen vertellen!”

Al jaren was er bij mij een verlangen om dit prachtige wereldwijde werk in Nederland nieuw leven in te blazen en zo zijn we afgelopen januari gestart met een nieuwe groep tieners tussen 10 en 16 jaar onder de naam Kingdom Kids die onderdeel uitmaakt van Kings Kids Europa. Het was zelfs zo dat ik met de Europese directeur in Spanje contact had begin dit jaar en aldoende kwamen we tot de ontdekking dat we in 1990 samen nog een maand getourd hadden met Kings Kids in Ierland en Groot-Brittannië!

Hoe ontstond het idee om met deze Kingdom Kids te gaan evangeliseren?
“De visie van Kingdom Kids is om eerst toegerust te worden. In geloof, in kennis over God en de Bijbel, in onze relatie met God en tot slot in onze talenten. Zo zijn we zes zaterdagen bij ons in Apeldoorn aan de slag gegaan om met een mooi team hierin samen te leren en te groeien. Om samen de Bijbel in te duiken, getuigenissen te horen, samen te bidden en aanbidden maar ook om te groeien in zang, dans, muziek en spreekvaardigheid. 

Om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren. De tienjarige van de vijftienjarige, de Rotterdammer van de Amsterdammer. De muzikant van de danser. Om samen liedjes te schrijven, om te leren leiding te nemen, om een getuigenis te leren geven en om te groeien in vrijmoedigheid. Deze toerusting is belangrijk en legt een goede basis om dan samen op pad te kunnen en Gods liefde uit te dragen in een wereld in nood!”

Waarom met tieners?
“Tieners zijn de meest bijzondere generatie. Ze zijn nog jong en enthousiast en hebben vaak groot geloof en diepe passie en bewogenheid. En in deze jaren wordt de basis gelegd voor hun verdere leven, daar kan ik zelf met dankbaarheid op terugkijken. Wat een prachtige avonturen heb ik mogen beleven door op reis te gaan met tieners van verschillende culturen in verschillende landen. Ik heb zoveel met God mogen meemaken dat het mijn geloofsleven heeft versterkt en de basis heeft gelegd voor hoe ik nu leef! Dat gun ik iedere tiener!”

Hoe kwamen jullie in België terecht?
“Om eerlijk te zijn was het even zoeken naar welk land we zouden gaan, gezien alle maatregelen rondom de pandemie. Hoe mooi om uiteindelijk onze zuidelijke buren te mogen bemoedigen in een land waar minder dan anderhalf procent echt een relatie met God heeft omdat het overgrote deel van België in naam katholiek is maar er verder niet iets mee doet. Ook mochten we verblijven in een fantastische kasteel in Wallonië en vanuit deze koninklijke plek Gods Koninkrijk brengen in Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Waterloo en Bergen. Tot slot hebben we nog een bezoek kunnen brengen aan de prachtige Evangelische Theologische Faculteit van Leuven.”

Hoe zag het weekprogramma er verder uit?
“Omdat we de voorbereiding het afgelopen jaar al hadden gedaan, konden we meteen aan de slag. Dus een paar uur na vertrek stonden we al in de prachtige stationshal van Antwerpen en de tieners dansten en zongen er op los. In het stadspark waar we lunchten kwam een grote groep Belgische joden langs en we mochten hen toezingen en de liefde van de God van Israël tonen. In de dagen erna volgden allerlei plekken en mogelijkheden!

Op zondag een kerkdienst waar een twaalf- en vijftienjarige hun getuigenis gaven en waar we de internationale gemeenschap mochten inspireren met onze dansen en liederen. Later die week stonden we met de voorganger en wat leden op het grote plein van Brussel waar de tieners ook vrijmoedig op mensen afstapten om met ze te praten en te bidden. Het bracht hem in tranen van ontroering. Ook baden we het Onze Vader bij iedere vlag van het Europese parlement en in de grote vergaderzaal. 
Er was oog voor die ene vluchteling of zwerver maar ook oog voor het grote geheel! Er was tijd voor aanbidding, verdieping en evangelisatie maar ook tijd voor geinen, dollen of shoppen.”

Denk je dat we kinderen en tieners onderschatten?
“Dat weet ik wel zeker, wat heb ik veel van hen geleerd deze week! Ik moet denken aan de tienjarige Lise die in een park een man aansprak en zei: U bent God misschien vergeten maar God is u niet vergeten, mag ik voor u bidden? Waarna de man in tranen geroerd achterbleef. Of Elsa en Tirsa van 12 en 13 die zo geraakt werden door een vader met een klein kind die op straat bedelden, dat ze van hun zakgeld een grote knuffel en lekkere dingen kochten. Ezra van 13 die de bewogenheid van God voelde toen twee tienermeiden hongerig wilden weten wie God was. 

Maar daarnaast ook het grote talent, dezelfde Ezra die samen met Mattias van 14 ons de hele week heeft begeleid in aanbidding en in het schrijven van nieuwe liederen. Zeer terecht zei Paulus dat niemand je gering mag schatten om je jeugdige leeftijd. Ik denk dat deze generatie ons voor op mag gaan in het uitdelen van Gods liefde in alle vrijmoedigheid en oprechtheid!”

Wat waren voor jou absolute hoogtepunten?
“Nou, misschien vond ik nog wel het mooiste om te zien dat er een koninkrijkscultuur heerste in de groep. Zat iemand in de put, dan was er altijd iemand anders die een arm om hem of haar heen sloeg. Voelde iemand zich ziek, binnen no time waren er een paar anderen omheen om te bidden. Ik herinner me dat onze choreograaf Maikel al een hele dag enorme schouderpijn had, we konden hem niet eens meer een schouderklopje geven.

Er stonden die avond een paar kids om hem heen die vurig baden en acuut was de pijn over! En iedere dag was er weer een ander die de aanbidding leidde, prachtige stemmen, liederen en gebeden. Maar evenzeer heb ik genoten van uitbundige gekkigheid achter in de auto of bij het kampvuur. Lekker jezelf mogen zijn is toch het mooiste wat er is!”

Wat heb je geleerd over God?
“God was onze Waymaker. Hij baande deze reis telkens weer de weg en wist precies waar we zijn moesten en wie we spreken moesten. Ik hoefde alleen maar gehoorzaam achter Hem aan. Soms plensde het van de regen en precies als we de auto uitstapten werd het droog. Als we dan een paar uur later weer terug in de auto stapten brak de regen weer in volle hevigheid los. Hij was zo trouw en goed voor ons! “

Hoe heeft deze trip jou ook zelf veranderd?
 
“Ik heb ook echt mogen genieten van alle talent van zowel staf als kids, we doen het immers samen en ieder draagt een waardevolle steen bij. Dat betekende voor mij soms echt even een stapje terug nemen en daar wil ik meer en meer in groeien dit jaar! De touwtjes loslaten en in handen geven van de nieuwe generatie!”

Heeft dit invloed op jouw perspectief in wat God in deze tijd wil doen?
“Jazeker! Ik denk dat velen van ons dit stapje terug mogen doen om de nieuwe generatie naar voren te duwen en omhoog te tillen. Om onze jongere broers en zussen wakker te kussen en ze te stimuleren om hun stem te laten horen en hun talenten te gebruiken. Ik heb zoveel verwachting van deze generatie! Ik investeer dan wel niet in vastgoed maar wel in zeergoed!  Ik zie er zo naar uit wat God door en voor deze generatie gaat doen!”

Is er nog ruimte voor tieners om zich bij Kingdom Kids aan te sluiten?

“Op dit moment hebben we nog een paar plekken voor jongens tussen 10 en 17 jaar en voor meiden tussen 14 en 17 jaar! We komen uit het hele land een dag per maand bij elkaar.”

Gaan we nog meer horen van Kingdom Kids?

“Absoluut! We zijn nog maar net begonnen! Onze outreach in België zit er op maar de digitale outreach gaat nu beginnen en onze eerste videoclip van een eigen geschreven lied is klaar! Het komende jaar zullen we ook in verschillende kerken in het land een dienst leiden en wie weet groeien we komende jaren weer naar meerdere teams in het land!”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen