Hoe ga je om met jaloezie?

Heb je je ooit afgevraagd wat de oorzaak kan zijn van kritiek of de oorzaak van een afkeer van iemand die onterecht lijkt?

Door: Lance Wallnau

Ik sprak onlangs met enkele jonge mensen met bedieningen die populair zijn geworden in het nationale landschap. Ze vertelden dat ze jaloezie en kritiek van hun leeftijdsgenoten ervaren als reactie op wat ze zeggen. Ik heb iets interessants opgemerkt. Als we kritisch zijn in de bediening, of andere mensen uitlachen, is dat vaak niet vanwege iets dat ze zeiden – het is vanwege afgunst.

Er zijn een paar belangrijke elementen als het gaat om jaloezie:

1. Afgunst is verlangen naar iets wat iemand anders heeft
In Marcus 15:20 merkte Pilatus op dat het uit afgunst was dat de Joodse leiders Jezus naar voren brachten voor berechting. Dit onderscheidde Pilatus erg goed. Zie je, jaloezie is een emotie die je moet begrijpen.

Als iemand iets doet waarvan je dacht dat jij het kon doen, maar het niet deed, dan ervaar je jaloezie of afgunst. Ik ben nooit jaloers op een prijsvechter die iemand knock-out slaat. Ik ben nooit jaloers op een rockster die een grote aanhang heeft. Weet je waarom? Ik ben geen bokser en ik ben geen zanger.

Het maakt niet uit in welk carrièregebied je zit, als je iemand gunst en resultaten ziet behalen waarvan je intuïtief weet dat jij die ook had kunnen hebben – maar niet de stappen nam om daar te komen – dan is dat jaloezie! Het is essentieel om te leren de overwinningen van anderen te vieren als we met het juiste hart door willen gaan en in een plaats van gunst willen wandelen.

2. Wees op je hoede wanneer jaloezie binnensluipt
Begin te kijken waar dat vandaan komt. De vijand wil je gefocust houden op wat je niet hebt – op wie je niet bent – in plaats van op wie God je gemaakt heeft en hoe ver je bent gekomen.

3. Probeer niet iemand anders te zijn
Vergelijking is de dief van vreugde en de dood van authenticiteit. Wees volledig wie je bent. Erken dat God nooit iets voor je achterhoudt op het gebied van mogelijkheden. De hemel heeft geen favorieten.

Jouw taak is om je eigen capaciteiten volledig te ontwikkelen. Als je jaloers bent op anderen, komt dat omdat iemand anders resultaten behaalt waartoe jij ook in staat bent. Observeer en zoek uit welke stappen zij nemen die jij nog niet hebt gedaan.

Overweeg dit: als je het doelwit bent van afgunst en jaloezie, beschouw het dan als een soort achterbaks compliment.

Stel jezelf de volgende vragen: “Op wie heb ik kritiek? Ligt jaloezie aan de basis van deze kritiek? Met wie vergelijk ik mezelf? Moet ik het loslaten? Kan ik het verdragen om anderen in mijn aanwezigheid gevierd te horen worden?”

Laat alle ongezonde vergelijkingen los. Ontdek jouw unieke taak. Werk op je eigen gebied! Jij bent de enige persoon die jou kan zijn en jouw roeping kan vervullen. Laat de Heer tot je spreken over wie je bent en wie je geroepen bent te zijn.

Lees hier het originele artikel.

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen