Islamitische Daniel geeft zich over aan Jezus: “Golven van Gods liefde vulden het gat in mijn hart”

Daniël groeide op in een gezin met een gereformeerde moeder en een islamitische vader. In zijn jeugdjaren koos hij voor de islam. Hoewel hij de moskee regelmatig bezocht, bleef er wel een grote leegte in zijn hart. “Ik vond geen rust en vrede in de islam”, vertelt Daniël Chelihi uit Almere. Op latere leeftijd bekeerde hij zich en heeft hij plannen om de Arabische wereld te bereiken voor het evangelie. “Jezus verscheen zo duidelijk, ik wíst dat dit de waarheid is.”

Daniël vertelt over het gezin waarin hij opgroeide. “Mijn moeder was gereformeerd en mijn vader was moslim. Ik heb beide geloven intensief meegemaakt. In 2001 gingen mijn ouders uit elkaar. Toen ging ik op zondag naar de kerk en op vrijdag naar de moskee. Ik was niet een overtuigd gelovige, maar in mijn kinderjaren trok ik meer naar mijn moeders kant en ging ik dus vaker naar de kerk.”

“Voor mij was het verschrikkelijk dat mijn ouders uit elkaar gingen, daar had ik echt moeite mee. Vaak voelde ik me radeloos, en ik wist niet waarom. Op school kreeg ik hulp om dit te verwerken. Ik was meestal bij mijn opa en oma, omdat mijn moeder veel werkte om rond te komen. Soms ging ik ook naar mijn vader.”

“Voor mij was het verschrikkelijk dat mijn ouders uit elkaar gingen, daar had ik echt moeite mee. Vaak voelde ik me radeloos, en ik wist niet waarom.”

Kerk en moskee
Daniël kreeg op jonge leeftijd al duidelijke verschillen tussen de kerk en de moskee te zien. Hij vertelt daarover. “In de moskee zijn mannen en vrouwen gescheiden, dat is niet zo in de kerk. In de kerk waren mensen altijd aardig en geïnteresseerd in mij. In de moskee kwam je alleen om te bidden. Ik ervoer in de moskee wel een sterke broederschap. Ondanks dat ik niet veel ervoer van de gebeden, trok de islam mij wel.”

Tot zijn twaalfde combineerde hij beide geloven, maar daarna koos Daniël ervoor om ermee te stoppen. Heel af en toe ging hij nog met één van zijn ouders mee. 

Scheiding
Ook in zijn jeugdjaren had de scheiding van zijn ouders een diepe impact op het leven van Daniël. “Ik kropte veel op, omdat ik het emotioneel niet aan kon. Soms zorgde dat voor woede-uitbarstingen.” Ook ging Daniël veel naar vrienden. “Ik was liever zo min mogelijk thuis. Ik had best veel vrienden, en dus leek het goed met me te gaan. Maar van binnen was ik een gebroken jongen. Emoties liet ik nooit zien, het leek alsof ik een hart van steen had. En dat was ook zo.”

Islam
Ook de relatie met zijn vader was destijds niet optimaal. “Hij was altijd ontevreden, ik deed het nooit goed genoeg. Ik merkte dat hij niet trots op me was. Dat wilde ik veranderen, daarom ging ik me veel meer bezighouden met de islam.”

“Ik merkte dat mijn vader niet trots op me was. Dat wilde ik veranderen, daarom raakte ik ook veel meer bezig met de islam.”


“Ik combineerde het met jeugdcriminaliteit, drinken en uitgaan. In die zin was het hypocriet. Maar mijn vader was tevreden met het feit dat ik met hem meeging naar de moskee. Ik haalde dingen uit de islam, maar de goedkeuring van mijn vader was eigenlijk het belangrijkst. Hij wilde ook een islamitische vriendin voor mij vinden.”

Onrust
“Ondertussen had ik een slechte naam in het dorp, in de buurt van Groningen. Ik schopte veel herrie en raakte betrokken in drugscriminaliteit. Mijn vervulling zocht ik in vrouwen, seks, porno en uitgaan. In de islam vond ik mijn vervulling niet. Het was erg leeg, daarom twijfelde ik van binnen aan het nut om me met de islam bezig te houden. Ik kon eigenlijk nergens rust en vrede vinden.”

“Ik verhuisde van Groningen naar Leeuwarden, omdat ik weg wilde van mijn criminele levensstijl. Op den duur raakte ik in gesprek met twee vrienden die ik daar had. We kregen een discussie over de islam en het christendom. Zij waren namelijk christelijk. In die discussie wilde ik hen overtuigen van de waarheid van de islam. De discussies gingen over waarheden en feiten rondom beide geloven.”

“Toch was er in mijn hart een openheid, omdat ik op zoek was naar vervulling en mijn islamitische geloof daarin wankelde. Ik wilde echt de waarheid weten.”

Heilige Geest
Tijdens de gesprekken werd Daniël geraakt door de verhalen over Jezus. Er kwam zelfs een innerlijke overtuiging in zijn hart om naar Jezus te zoeken. “Die overtuiging kwam duidelijk van de Heilige Geest. Ik dacht: ‘Ik moet het op z’n minst een kans geven, want de islam vult het lege gat niet op.’ Toen ben ik de Bijbel gaan lezen, eerst in het boek Spreuken. En tijdens het lezen werd ik aangeraakt.”

“Ik wist dat dit de waarheid was. Toen heb ik op een avond, met mijn vrienden op de bank, mijn leven aan Jezus gegeven. Vanaf dat moment kwam er een vloedgolf van de liefde van God over mij heen en het vulde het gat in mijn hart.”

“Het was vol liefde, ik wíst dat dit de waarheid was, zonder enige twijfel! Het waren golven van liefde, die maar bleven komen. Toen heb ik een besluit genomen: ik geef mijn leven over aan Jezus.”

“Het was vol liefde, ik wíst dat dit de waarheid was, zonder enige twijfel! Het waren golven van liefde, die maar bleven komen.”

Nieuw leven
Daniël vertelt hoe hij een heel ander leven kreeg. “Ik keerde de zonde de rug toe en ben met vallen en opstaan vol voor Jezus gegaan. De Heilige Geest leerde mij heel veel. In januari 2017 heb ik me laten dopen en heb ik me totaal overgegeven aan de Heer.”

“De oude Daniël was weg, ik ben nieuw geworden. Een nieuwe schepping, zo fris als een baby. Drugs en seks verloren hun vat op mijn leven en ik ben een levende getuige geworden voor Jezus. Op school deelde ik met iedereen hoe God mijn leven veranderde. Iedereen moest weten over mijn Heer en Verlosser!” 

“Mijn grote verlangen is dat de hele wereld gered wordt. God heeft een grote droom in mijn hart gelegd dat Nederland en Europa geschud gaan worden door de kracht van God. Maar ik heb ook een duidelijke droom voor de Arabische naties. Daar wil ik mijn leven voor opofferen.” 

“Mijn vader is in 2018 overleden, hij leeft niet meer. Maar we hebben wel goed afscheid genomen van elkaar. En juist vanwege zijn moslimachtergrond, klopt mijn hart denk ik zo sterk om de Arabische volkeren te bereiken.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen