Jacques had geen houvast in zijn leven: “Zonder God voelde ik me totaal verloren”

Jacques was veel bezig met seks, drugs en rock and roll, zoals hij dat omschrijft. Desondanks bracht het hem niet verder in het leven. Uiteindelijk zou hij zelfs een psychiatrisch patiënt worden. Totdat hij besefte dat God naar hem op zoek was. “Toen ging de wereld er heel anders uit zien”, vertelt Jacques Koek. Hij is nu een bevlogen evangelist die erop uit trekt om mensen over Jezus te vertellen.

De familie van Jacques heeft een katholieke achtergrond, en hij constateert God altijd in de familie aanwezig was. “Mijn opa en oma hadden een bedrijf waar hun veertien kinderen voor werkten. Ze waren erg gelovig, ze moesten elke dag naar de kerk. Dat vonden ze ook leuk, ze hielden van God.”

“Ze waren erg gelovig, ze moesten elke dag naar de kerk. Dat vonden ze ook leuk, ze hielden van God.”

Voor Jacques gold hetzelfde. Als kind vond hij het leuk om naar de kerk te gaan. Ook zong hij mee in het koor. Daar vermaakte hij zich goed.

Seks, drugs, rock and roll
“Op mijn vijftiende ging ik meer de wereld in. Het was een leven van seks, drugs, rock and roll. Ik kon veel meisjes versieren en daar haalde ik voldoening uit. Ook ging ik drugs gebruiken en veel drinken. Het was een poging om voldoening uit het leven te halen!”

“Op mijn vijftiende ging ik meer de wereld in. Het was een leven van seks, drugs, rock and roll.”


De situatie van Jacques ging erop achteruit. “Uiteindelijk kon ik ook niet meer slapen, ik was wanhopig geworden. Waar leefde ik voor? Ik draaide door en uiteindelijk haalde de politie mij op en stopte me in de psychiatrische opvang. Ik zat in een isoleercel.”

“Elke dag werd ik platgespoten met medicijnen. De bijwerkingen waren enorm, ik was enorm hyper. Ik kreeg langere tijd therapie en daarna mocht ik naar huis.” Jacques kwam in een ‘therapeutische gemeenschap’ terecht. Hij zag van dichtbij hoe veel mensen zelfmoord pleegden.

KLM
Hoewel de grootste problemen van Jacques nog niet voorbij waren, mocht hij wel weer voor KLM werken. Vanwege zijn baan bij KLM, mocht hij tegen speciale kortingen de wereld overvliegen. Hij ging naar Hawaï, maar ook naar Nieuw-Zeeland. Daar woonde een oom van Jacques.

“Die oom was heel aardig. Ik trok met hem op. Hij zat in een pinkstergemeente en nam me daar mee naartoe. Hij leerde me ook dingen over de Bijbel, maar ik heb daar niet zoveel mee gedaan. Totdat we naar een kerk in Christchurch gingen. De dienst was in een biscoop-gebouw, waar het helemaal los ging.”

“ik schreef wel mijn naam op een gebedskaartje, want ik wilde graag gebed. Soms liep ik weer naar binnen. Het raakte me wel.”

“Mensen stonden met vlaggen te zwaaien en te dansen. Ik was dit totaal niet gewend. Ik liep soms ook even naar buiten. Maar ik schreef wel mijn naam op een gebedskaartje, want ik wilde graag gebed. Soms liep ik weer naar binnen. Het raakte me wel.”

“Na de dienst sprak ik met mijn oom. Ik zei tegen hem: ‘Ik ben op zoek naar wijsheid. Wat is wijsheid?’, vroeg ik hem. Hij verwees me naar Spreuken, waar staat dat het begin van alle wijsheid de vreze des Heere is. Hij kon ook veel meer vragen van mij beantwoorden.”

Puzzel in elkaar
“Alles viel uiteindelijk als puzzel in elkaar! Ik wist: dit is de waarheid. Toen heb ik mijn leven aan Jezus gegeven. De wereld zag er daarna heel anders uit, het gras leek groener. Ik besefte dat God op zoek was naar mij. Ik leerde toen wie Jezus was. Ik stopte toen ook met roken en drinken. Ik heb alle drugs die ik naar Nieuw-Zeeland meenam, ook weggegooid.”

“De wereld zag er daarna heel anders uit, het gras leek groener.”

Sommige vrienden verdwenen uit zijn leven, maar anderen kwamen er voor in de plek. Jacques ging ook cursussen volgen en bijbelstudies doen. Daaruit ontdekte hij sterk dat hij een echte evangelist is.

Bidden voor mensen
“Ik ben daarna veel de straat op geweest, om te bidden voor mensen. Dat was super. Inmiddels leid ik ook een groep, dat heet Praise Arise. We doen met die groep evangelisatie op De Wallen. We spreken veel mensen in dit ruige gedeelte van Amsterdam. We bidden voor hen op straat, of bidden voor de zieken. Dat is echt geweldig! Ik vind het zo mooi om door te geven aan mensen, wat God aan mij heeft gegeven.”

Reacties

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsbrief

Lees dagelijks wat God doet in Nederland!

Laatste artikelen